Cum se calculeaza salariul brut

26 septembrie 2019, 11:47

Calculator Salariu BRUT
Una dintre principalele motivatii ale angajatilor, indiferent daca acestia lucreaza in domeniul privat sau de stat, este salariul. Desigur, cu cat acesta este mai mare, cu atat angajatul este mai multumit. Insa, daca urmeaza sa te angajezi si ti s-a comunicat un anumit salariu, cere informatii concrete si intreaba daca suma respectiva reprezinta salariul brut sau salariul net. Daca vrei sa afli care este suma exacta pe care o vei primi si iti cunosti doar salariul net, acceseaza calculator salariu brut, care iti va spune in cateva secunde exact ce te intereseaza.

Ce inseamna salariu brut

Salariul brut reprezinta suma veniturilor realizate de un angajat la locul sau de munca, inainte, insa, de a fi scazute din acestea taxele si contributiile sociale catre stat. Cu alte cuvinte, salariul brut este suma "de pe fluturas", nu cea "din mana" si este in totdeauna mai mare decat salariul net.

Care sunt taxele colectate de stat

Fluturasul este documentul pe care angajatorul nu este obligat sa il ofere angajatilor, dar pe care acestia din urma vad exact sumele care sunt platite catre stat ca taxe si contributii din veniturile sale si care sunt scazute din salariul brut.

Contibutiile sociale scazute din salariul brut sunt:

  • contributia la pensii (CAS) - datorata de angajat;
  • contributia la sanatate (CASS) - datorata de angajat;
  • contributia asiguratorie pentru munca (CAM) - datorata de angajator.

Din salariul brut se scade si impozitul pe venit, in valoare de 10% din total.

Codul Fiscal prevede ca suma care reprezinta CAM sa fie distribuita astfel:

  • 40% spre Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate pentru plata concediilor medicale;
  • 20% spre bugetul de stat intr-un cont distinct;
  • 20% spre Bugetul asigurãrilor pentru somaj;
  • 15% spre Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale;
  • 5% spre Sistemul de asigurare pentru accidente de muncã si boli profesionale.

Astfel, o persoana care are salariul brut de 4 273 de lei, va primi un salariu net, adica in mana, de 2 500 de lei, dupa scaderea tuturor taxelor si contributiilor sociale mentionate anterior.

Care este salariul minim in Romania

Incepand cu 1 ianuarie 2019, salariul minim brut pe economie este de 2 080 de lei lunar pentru un program cu 40 de ore de lucru pe saptamana, adica 1 263 lei net. Incepand din acest an, a intrat in vigoare si legea care prevede salariu diferentiat in functie de studiile angajatului. Astfel, persoanele cu studii superioare si cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul in care si-au facut studiile au un salariu minim brut de 2 350 de lei pe luna, adica de 1 413 lei net.

Cei care lucreaza in constructii au un salariu minim brut de 3 000 de lei lunar, (2 362 lei net) si se bucura si de cateva beneficii: scutirea impozitului pe venit, a CASS-ului si reducerea CAS cu 3,75%.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Libelulele pot atinge viteze de pana la 50 de kilometri pe ora, viteze extreme pentru niste insecte. Libelula este capabila de acrobatii aeriene, reusind sa zboare deasupra unui punct fix, sa coboare in picaj, sa zboare cu spatele sau rasturnate, pot pivota la 360 de grade cu doar trei mici batai din aripi.

› vrei mai mult

Bancul zilei

era odata un iepuras si el statea peste noua mari si noua tari .se trezeste intr-o dimineata si zice ...ai de blanita mea ce departe stau!

› vrei mai mult