Cum sa le spun parintilor ca primesc mesaje ciudate pe internet de la straini

13 mai 2022, 10:16

socializare online

In ziua de azi, daca nu ai cont pe retelele de socializare cele mai populare este ca si cum nu ai exista. Copiii au si ei conturi pe Instagram, TikTok sau Facebook, unele facute chiar de parinti, care uita, insa, uneori sa le monitorizeze. Din pacate, lumea virtuala este uneori o jungla chiar mai mare decat cea reala, cu pericole ce pandesc la fiecare "colt de internet".

retele sociale

Nu putine au fost cazurile de copii care au fost hartuiti online sau care au fost abordati de persoane dubioase, cu mesaje ciudate sau indecente. Ce trebuie sa faci intr-o asemenea situatie? E simplu! Nu raspunde in niciun fel, oricat de amuzant ti s-ar putea parea sa o faci, si spune-le imediat parintilor.

Cum sa le spui parintilor ca ai primit un mesaj ciudat de la un strain? Fara ocolisuri! Cu cat amani mai mult momentul, cu atat situatia poate deveni mai complicata. Parintii vor sti imediat ce este mai bine sa faca si poate chiar vor anunta autoritatile competente.

Pe internet poti gasi, cu siguranta, o multime de lucruri interesante, dar poti da peste tot felul de persoane ciudate, inclusiv pedofili sau traficanti de carne vie. S-ar putea sa crezi ca esti destul de mare si de inteligent sa glumesti pe seama unui strain care iti trimite un mesaj ciudat, insa nu e deloc indicat sa cazi in capcana de a-i raspunde.

Nu trimite niciodata fotografii cu tine unor persoane pe care nu le cunosti, in nicio ipostaza; nici macar daca tu crezi ca stai de vorba cu un copil de varsta ta. Acestea pot gasi in imagine indicii care sa le ajute sa ajunga rapid la tine sau le pot folosi in scopuri necurate. Daca cineva iti solicita o fotografie care ar putea sa ti se para nepotrivita sau chiar indecenta, ar trebui sa fie un semn mai mult decat clar ca discutia nu trebuie sa continue.

Ce inseamna un mesaj ciudat?

Orice mesaj care sustine, de exemplu, ca parintii tai au dat cuiva numarul tau de telefon pentru a va intalni sa ii dai o suma de bani sau un obiect din casa este unul ciudat, mai ales daca nu ai auzit nimic despre asta direct de la mama sau de la tata. Suna-i imediat daca nu sunt in apropiere si ei iti vor spune ce ai de facut.

Un mesaj de la o ruda pe care tu nu ai vazut-o niciodata, dar care te-a gasit tocmai pe tine pe internet poate ascunde, de asemenea, ceva necurat. Nu da niciun raspuns si arata-le imediat parintilor mesajul si profilul persoanei, pentru a sti sigur daca ei o cunosc sau nu.

Nu intra intr-un schimb de mesaje cu persoane pe care nu le cunosti, indiferent de varsta lor sau de fotografia de profil. Atentie mare chiar si la mesajele de la persoane cu oarecare notorietate pe retelele de socializare pe care le urmaresti. Este putin probabil ca ele chiar sa iti scrie personal, insa este foarte posibil ca oameni cu intentii nu tocmai ortodoxe sa le cloneze profilurile si sa trimita mesaje in numele lor.

Orice mesaj ciudat primit pe internet trebuie aratat de ugenta parintilor, fara ocolisuri si mai ales fara teama, pentru ca ei sa ia masurile ce se impun. Nu te teme ca daca le spui iti vor interzice sa mai accesezi retelele de socializare; din contra, faptul ca ii alertezi imediat va fi pentru ei o dovada ca esti destul de responsabil/a si de constient/a de pericole si ca stii sa faci diferenta intre bine si rau.

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


› vrei zodia ta

Cultura generala

Blue Jeans-ii au fost brevetati in anul 1873 de Levi Strauss si Jacob Davis.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un ascultator suna la un post de radio.
- Buna ziua!
- Buna ziua! Va ascultam.
- Am gasit un portofel care contine 15.000 dolari si un buletin de identitate pe numele Ion Ion.
- Si vreti sa gasim pagubasul?
- Nu, as vrea sa-i ofer o dedicatie muzicala

› vrei mai mult