Copiii din Turcia si Siria sunt in risc vital. Salvati Copiii Romania anunta un mecanism de ajutor imediat

10 februarie 2023, 12:30

Cutrenur Turcia Siria


Cat salvatorii cauta supravietuitori sub daramaturi si spera ca acestia sa reziste, echipele Save the Children fac tot posibilul sa previna alte tragedii de proportii. Cele doua cutremure majore din dimineata de 6 februarie (7,7 pe Richter) si apoi altul, 12 ore mai tarziu, (7,6 pe Richter) au lasat mii de copii fara parinti, locuinte, haine calduroase, hrana si acces la medicamente si servicii medicale. In astfel de situatii, interventia umanitara trebuie sa fie imediata.

Berna Koroglu, coordonatorul echipei de interventie umanitara Save the Children in Turcia, aflat in provincia Hatay, a declarat: “Am intalnit oameni care au trecut prin experiente dramatice cauzate de cutremure. Am vorbit cu parinti care inca asteapta ca salvatorii sa le scoata copiii de sub daramaturi. Pe de alta parte, sunt multi copii care au fost salvati si acum au nevoie de ajutor. Accesul la servicii sanitare si la surse de hrana este limitat. Avem nevoie sa le asiguram sprijin umanitar si psihologic imediat copiilor care si-au vazut casele prabusindu-se.”.

Copiii au nevoie de ingrijire, de alimente, de caldura si mai ales trebuie sa fie in siguranta. Cele doua seisme au fost urmate de mai bine de 100 de replici, iar conditiile meteorologice de pe teren sunt dure: vantul puternic, ploile si ninsorile ingreuneaza munca salvatorilor si ii pun in pericol vital pe cei mai vulnerabili. Acestor riscuri li se adauga, in Siria, conditiile drastice ale unui razboi care dureaza de mai bine de un deceniu, care a vulnerabilizat situatia economica, lasand mai mult de 15 milioane de oameni dependenti de ajutorul umanitar.

Cu un sistem sanitar in colaps, copiii sirieni afectati acum de seisme sunt in risc vital imediat.

Kathryn Achilles, director de Advocacy si Comunicare Save the Children in Siria, a explicat: “Chiar si inainte de cutremur, viata in taberele umanitare era dificila si oamenii depindeau de asistenta umanitara, pentru a supravietui. Iarna aceasta a fost rece si corturile nu ofera suficienta caldura. Acum, situatia este de nesuportat: fara ajutor imediat, copiii nu pot fi hraniti. Au nevoie urgenta de asistenta”. 

Salvati Copiii Romania, in coordonare cu Save the Children, a creat mecanisme pentru ajutor IMEDIAT:
• Prin donatii online: https://bit.ly/SprijinaTurcia
• Prin Paypal: https://bit.ly/DoneazapentruTurcia
• Puteti dona direct in contul Salvati Copiii Romania: RO15 RNCB 0071 0114 3479 0005 (lei), cu mentiunea: Sprijin Turcia.
“Ar fi de neconceput ca vietile acestor copii sa fie in pericol, dupa ce ei au supravietuit acestor cutremure de proportii. Interventia umanitara in astfel de situatii trebuie sa fie prompta. E nevoie de un raspuns international coordonat si de mobilizarea rapida a comunitatii de donatori, pentru ca pana se pun in miscare fonduri publice, acesti copii sunt pe strada, in frig.”, spune Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

In Turcia doar, estimarile arata ca 13,5 milioane de oameni din 10 provincii din partea de sud a tarii au fost afectati de cutremure. Mii de oameni sunt inca prinsi sub ruine si fiecare ora este critica. Numarul mortilor creste de la ora la ora si in localitatile greu accesibile, mai ales din Siria, bilantul real al deceselor va ramane mult timp necunoscut.

Echipele Save the Children sunt pe teren asigurand hrana pentru copiii aflati in adaposturile din Turcia si Siria, dispozitive de incalzit, corturi, paturi, saci de dormit, imbracaminte, incaltaminte, precum si kituri pentru bebelusi – hrana, lapte si alte alimente.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Daca timpul este frumos, vrei sa profiti la maxim de el. O plimbare in parc sau chiar o alergare nu strica.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Radiul, sub forma de clorura de radiu RaCl2, a fost descoperit de Marie Curie si Pierre Curie in 1898.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un tip irascibil la magazin:
- Doamna, nervi aveti?
- Nu!
- Nu-i nimic, va fac eu...

› vrei mai mult