Cele mai frumoase muzee din Romania

25 iulie 2022, 10:18

Muzeul Antipa

Am vorbit despre cele mai frumoase muzee din lume, dar de ce sa nu ne indreptam atentia si catre cele din Romania. Mai accesibile decat cele din strainatate, chiar si pentru ca poti ajunge mai repede la ele, fie in excursiile cu familia, fie in cele cu scoala, muzeele romanesti au si ele colectii bogate din toate domeniile de interes.

Si pentru ca si Romania are frumusetile ei cand vine vorba de arta, stiinta si alte domenii, de ce sa nu vizitam si muzeele autohtone, inainte sa ne gandim la cele de pe alte meleaguri?

In Bucuresti avem Muzeul National de Arta al Romaniei, gazduit de fosta cladire a Palatului Regal, dupa 1950. Poti vedea aici galerii de arta romaneasca, dar si europeana, unele opere fiind semnate chiar de Rembrandt. Muzee de Arta exista si la Brasov sau Timisoara, in timp ce la Palatul Parlamentului exista Muzeul National de Arta Contemporana, unul diferit de cele obisnuite, cu opere care apartin artei conceptuale, de dupa anii 1960.

Muzeul National de Istorie a Romaniei este primul muzeu de arheologie si istorie din tara si gazduieste, periodic, si expozitii temporare foarte interesante. La Iasi exista Muzeul de Istorie a Moldovei, in interiorul Palatului Culturii, si reuneste colectii de la doua muzee mai vechi, din domenii precum arheologie preistorica, daco-romana si medievala, dar si colectii de numismatica.

Pentru cei pasionati de folclor si traditii, in Bucuresti se afla Muzeul National al Taranului Roman, dar si Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”. Aici poti descoperi case specifice mai multor zone ale tarii, unelte si tehnologii folosite in mediul rural de decenii sau chiar secole, precum si mostre de port popular, obiecte traditionale, opere ale mestesugarilor si picturi din toate zonele tarii.

Muzeul satului: Sculpturi in lemnul portilor

Muzeul Brukenthal din Sibiu este poate unul dintre cele mai complexe din tara. Fondat de baronul von Brukenthal, posesor al unei colectii personale de picturi, acest muzeu este gazduit de o cladire in stil baroc tarziu, asemanatoare cu palatele vieneze, iar intre zidurile sale gasesti exponate de arta romaneasca, europeana, dar si unele de istorie, vanatoare sau istoria farmaciei.

Ploiestiul gazduieste un muzeu pentru pasionatii de ceasornicarie: Muzeul Ceasului, unul unic in Romania. Aici gasesti o colectie impresionanta de ceasuri fabricate de renumiti mesteri romani si europeni si poti afla mai multe despre istoria acestor instrumente de masurare a timpului, fara de care nici ca ne putem imagina viata.

Unul dintre cele mai vizitate muzee din Romania este, fara indoiala, Muzeul de Istorie Naturala „Grigore Antipa”, din Bucuresti. Aici sunt numeroase expozitii periodice, dar si galerii permanente, unde toti pasionatii de evolutie a naturii si a vietii pot gasi raspunsuri la intrebarile lor. La „Antipa”, cele peste 2 milioane de piese de muzeu sunt grupate in colectii zoologice, paleontologice, de minerale si roci.

La Sibiu pasionatii de muzee regasesc Complexul Muzeal National „Astra”. Pe langa muzee, aici vizitatorii gasesc si restaurante, un loc de joaca si chiar si doua pensiuni. Este un muzeu al civilizatiei populare traditionale, in care poti descoperi mai multe despre casele si modul de viata al inaintasilor tai.

In Romania exista si castele devenite muzee, cele mai cunoscute fiind Muzeul Peles si Castelul Bran.

Iata, deci, cate optiuni ai chiar langa casa, daca vrei sa te relaxezi si sa si inveti ceva nou in acelasi timp!

Parcurge testul: Recunoaste muzeele!

Citeste si articolele cu muzee de mai jos:

Top cinci muzee din lume
Muzee pentru copii si locuri cool din Europa pe care sa le vezi intr-o vacanta

Muzee bucurestene de vizitat cu copiii

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Caini impartasesc 99,6% din ADN-ul lor cu lupii.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Ca euro-parlamentar, Gigi Becali va anula Legea Gravitatiei

› vrei mai mult