Ce sunt substantele chimice sintetice (PFAS) si cum ne afecteaza sanatatea

20 octombrie 2022, 10:03

substante chimice sintetice
Substantele chimice sintetice (PFAS) sunt larg raspandite in societate si in mediul inconjurator. Dar ce sunt ele, mai exact, si cum ne afecteaza sanatatea? Aflam in cele ce urmeaza.

In categoria PFAS intra peste 4700 de substante chimice perfluoroalchilate si polifluoroalchilate. Acestea se mai numesc substante eterne, deoarece se acumuleaza si persista in mediul inconjurator si in organismul uman.

Expunerea oamenilor si a mediului la PFAS este atent analizata de organizatii internationale, care interpreteaza datele de biomonitorizare si efectele asupra sanatatii.

PFAS sunt substante fabricate de om, a caror producere si utilizare contamineaza rezervele de apa potabila. In unele zone cu grad ridicat de poluare, concentratia de acid perfluorooctanoic (PFOA) si acid perfluorosulfonic (PFOS) in apa de baut este mult peste limitele considerate sigure.

PFOA si PFOS sunt cele mai cunoscute din categoria PFAS. Acestea sunt folosite in multe produse de larg consum si au aplicatii industriale, datorita proprietatilor lor unice chimice si fizice, precum rezistenta la apa si ulei, rezistenta termica si chimica si proprietatile surfactante (favorizeaza dispersia altor substante care in mod normal nu se dizolva in lichidul respectiv).

In ce se regasesc substante chimice sintetice

PFAS sunt des folosite in spuma pentru stingerea incendiilor, pelicula vaselor non aderente sau cromate, in produse cosmetice, in ambalajele de hartie pentru alimente, in textile, vopsele si industria fotografica, in pesticide si farmaceutice, in substante de curatenie.

Datorita faptului ca sunt substante nereactive si cu mobilitate ridicata, acestea persista in aer si apa, dar si in organismul uman, animal si in sol.

Ce boli pot provoca substantele chimice sintetice

Acumularea de PFAS in corpul uman poate avea efecte majore pe termen lung asupra sanatatii. Cercetatorii au stabilit ca PFAS pot fi cauza unor probleme precum tulburari hepatice, obezitate, boli tiroidiene, probleme de fertilitate si cancer.

Ultimele cercetari efectuate in Europa au dus la detectarea de PFAS in sangele oamenilor intr-o cantitate ce depaseste limitele de siguranta, dincolo de care pot aparea efecte adverse. Alarmant este ca, daca nivelul de PFAS, PFOA si PFOS pentru substante reglementate a scazut, a fost detectat un nive crescut pentru substante noi, create probabil pentru a ocoli cumva reglementarile internationale.

Ingrijorarea majora legata de PFAS vine din faptul ca, in urma studierii acestora, s-a stabilit ca majoritatea au un grad ridicat de toxicitate, in special pentru copii.

Concret, cercetarea a aratat ca exista o legatura intre PFAS si mai multe afectiuni precum bolile glandei tiroide, nivelurile ridicate de colesterol, leziuni hepatice si cancer de rinichi sau testicular. Oamenii de stiinta analizeaza inca raportul de cauzalitate intre PFAS si cancerul mamar si boala inflamatorie a intestinelor.

Intoxicarea cu PFAS poate afecta si dezvoltarea fatului in timpul sarcinii, generand dezvoltarea intarziata a glandelor mamare, reactie redusa la vaccinuri si greutate redusa la nastere; se studiaza inca legatura dintre PFAS si obezitatea infantila, instalarea prematura a pubertatii, riscum de hipertensiune in sarcina (preeclampsie) si riscul de avort sau nastere prematura.

Citeste si referatul de mai jos:

Consumul si abuzul substantelor toxice

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Chiar daca totul pare perfect pentru tine, fii mai atent/a la alimentatie. Chiar asa! De cand n-ai mai facut miscare pentru a-ti imbunatati conditia fizica?

› vrei zodia ta

Cultura generala

Boisteanul (peste de munte) are dinti in gat.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Bula pleaca in Germania ,dar Strula nu poate ca nu are viza iar Bula il baga pe Strula int-run sac si cand au ajuns la vama Vamesu intr-eaba Bula ce-ai in sac un casetofon Vamesu lu-a o bota si dadu odata in sac si se aude :laq la la la la a doua oara la la la la A TREIA OARA LA LA LA LA ... NU MAI DAAAA.

› vrei mai mult