Ce stim despre Halloweenul romanesc, noaptea Sfantului Andrei

18 noiembrie 2022, 10:40

Sf. Andrei

La sfarsitul lunii noiembrie sarbatorim, in fiecare an, Sfantul Andrei. 30 noiembrie, ziua in care aceasta sarbatoare este fixata in Calendarul Ortodox, este si sarbatoare legala in Romania, prin urmare este zi libera pentru angajati, profesori si elevi. Fiind lipita de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, aproape toti ne putem bucura de o minivacanta, iar daca pica marti si miercuri sau miercuri si joi, se mai da o zi libera de la Guvern, pentru a se face „punte” cu weekendul.

Sarbatoarea de Sfantul Andrei este supranumita si Halloweenul romanesc

Traditiile spun ca in noaptea Sfantului Andrei spiritele rele, strigoii sau moroii, bantuie lumea, deoarece atunci se deschid portile iadului. Ca urmare a acestei credinte populare, s-a impamantenit si obiceiul ca oamenii sa manance usturoi sau sa il agate in dreptul usilor si al ferestrelor, mirosul sau intepator urmand sa functioneze ca un protector in fata a tot ce este malefic.
Halloweenul romanesc - noaptea Sfantului Andrei

Sarbatoarea Sfantului Andrei, adica a primului apostol chemat de Iisus Hristos, este una crestina, dar toate aceste credinte si obiceiuri sunt mai degraba pagane. Sfantul Andrei, cel care i-a crestinat pe romani, este un sfant important in tara noastra si sute de mii de oameni ii poarta numele. Desi este prilej de bucurie si sarbatoare, in popor s-au legat de acest mare sfant o multime de traditii, credinte si obiceiuri usor sinistre, am putea spune.

Practicile pagane legate de Sfantul Andrei vin din asocierea acestuia cu Santandrei, o zeitate dacica despre care etnologii spun ca era sarbatorita in prima zi a Anului nou dacic. Inca de pe atunci se credea ca in acea noapte se deschid mormintele si spiritele se intorc pe pamant, iar animalele incep sa vorbeasca; despre noaptea de Santandrei se spunea ca este cel mai bun moment pentru farmece si vraji, dar si pentru aflarea ursitului.

In credinta populara s-a dezvoltat apoi legenda potrivit careia tot in noaptea Sfantului Andrei strigoii revin pe pamant si se intalnesc in locuri ferite, pentru a se lupta intre ei si a-si alege un conducator; nu inainte, insa, de a bea sangele animalelor si laptele vacilor si de a manca inimi de om. Infricosator, nu-i asa? Iata, deci, de unde vine comparatia cu sarbatoarea de Halloween!

Obiceiuri si superstitii de Sfantul Andrei

Date fiind legendele si misticismul din jurul sarbatorii de Sfantul Andrei, in popor s-au creat o multime de traditii si superstitii.

De Sfantul Andrei se obisnuieste sa se atarne funii de usturoi la geamuri si la usi, dar si la intrarea in adaposturile animalelor, pentru a tine la distanta spiritele rele. Copiii sunt unsi cu usturoi zdrobit pe la incheieturi pentru ca ei sunt considerati vulnerabili in fata strigoilor. Usturoiul folosit pentru protejarea casei de Sfantul Andrei se duce apoi la biserica si, dupa ce este sfintit, se zdrobeste si se pune in casa chiar langa icoana Sfantului Andrei, pentru a servi ca leac in tot anul ce urmeaza.

Tot la tara gospodinele obisnuiesc sa intoarca toate vasele si canile cu gura in jos, iar animalelor din ograda li se pun in hrana busuioc sfintit si picaturi de agheasma.

Una dintre cele mai raspandite traditii de Sfantul Andrei este punerea graului la incoltit. In functie de cat de mare va creste acesta, oamenii pot prezice cat de bogat va fi anul viitor; initial acest obicei avea semnificatie doar pentru agricultori, dar mutarea lui in mediul urban a facut ca insemnatatea lui sa capete diferite forme, multi crezand ca prezice norocul si bunastarea sau ca aduce belsug.
grau incoltit

O alta credinta populara spune ca in functie de vremea din noaptea de Sfantul Andrei se poate prezice cum va fi iarna ce incepe: daca este cer senin, vom avea o iarna blanda, iar daca e nor, ploua sau ninge, sezonul rece va fi unul greu de suportat.

Aflarea ursitului este un alt obicei legat de Sfantul Andrei

In aceasta noapte se crede ca tinerele nemaritate isi pot „afla” viitorul sot. Exista mai multe ritualuri ce s-au transmis din generatie in generatie. Unul dintre ele este turta Sfantului Andrei, adica o placinta cu multa sare, ce se mananca inainte de culcare; in timpul noptii, tinerele care se vor marita curand ar trebui sa viseze ca viitorul mire le aduce un pahar cu apa.

Alt obicei este ca tinerele nemaritate sa puna busuioc sfintit sub perna, sa spuna o rugaciune si sa spere ca isi vor visa ursitul.

Un alt ritual mistic este ritualul oglinzilor de Sfantul Andrei. Fetele trebuie sa se aseze intre patru oglinzi, sa tina doua lumanari in mana si sa se roage ca Sfantul sa le arate viitorul. Atunci se spune ca in una dintre oglinzi vor vedea franturi din viitor dar si pe cel care le va fi sot.

Dincolo de toate acceste traditii si superstitii, trebuie sa stim ca Sfantul Andrei a fost unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, Intaiul Chemat, de altfel. Nascut in Betsaida, el era fratele lui Petru, pescar si el si apostol al lui Iisus. Inainte de a-l urma pe Invatator, Andrei fusese ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul, de la care si aflase despre Iisus, pe care il numea Mielul lui Dumnezeu.

Sfantul Andrei este considerat parintele crestinismului romanesc si ocrotitorul Romaniei, el fiind cel care a propovaduit Evanghelia si cuvantul Domnului pe meleagurile noastre. In Dobrogea exista Pestera Santului Andrei, cea mai veche biserica crestina de pe teritoriul Romaniei, si Paraiasul Sfantului Andrei.

Citeste si articolele de mai jos:

Poezii de Sfantul Andrei

Cum a ajuns Halloween o sarbatoare asa de populara

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Chiar daca ziua va incepe foarte bine pentru tine, nu te entuziasma prea tare! Ai face bine sa iti pastrezi anumite rezerve de energie si pentru seara! Nu stii ce surprize poti avea.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Rechinii sunt imuni la toate bolile descoperite pana acum.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Astrologie:
In miliarde de ani, milioane de stele si planete s-au aliniat pe cer pentru ca niste astroloage supraponderale sa-ti spuna contra cost ca "astazi vei cunoaste pe cineva cu ochi frumosi!

› vrei mai mult