Ce este astenia de toamna si cum o prevenim

18 septembrie 2023, 14:53

Astenia de toamna

Astenia de toamna, cunoscuta si sub denumirea de sindromul toamnei, este o afectiune caracterizata prin senzatii de oboseala crescuta, scadere a energiei, dificultati de concentrare si schimbari ale dispozitiei care apar in mod obisnuit in timpul sezonului de toamna. Aceasta afectiune este adesea asociata cu scurtarea zilelor, scaderea expunerii la lumina solara si schimbarile climatice caracteristice toamnei.

Iata cateva modalitati de prevenire a asteniei de toamna:


Expunere la lumina naturala
: Un factor principal al asteniei de toamna este scaderea expunerii la lumina naturala. Incearca sa petreci mai mult timp in aer liber in timpul zilei, in special dimineata. Plimbarile scurte sau exercitiile fizice in aer liber pot ajuta la reglarea ritmului circadian si la imbunatatirea dispozitiei.

Suplimente cu vitamina D: Deoarece expunerea la soare scade in sezonul de toamna si iarna, poate fi util sa iei suplimente cu vitamina D, dupa consultarea cu un medic. Vitamina D este importanta pentru starea generala de bine si poate ajuta la combaterea asteniei de toamna.

Mentinerea unui program de somn regulat: Respectarea unui program de somn regulat si asigurarea ca dormi suficient este esentiala pentru a preveni simptomele asteniei de toamna. Incercarea de a merge la culcare si de a te trezi in acelasi interval orar in fiecare zi poate ajuta.

Alimentatie echilibrata: O dieta sanatoasa si echilibrata poate juca un rol important in mentinerea nivelului de energie. Consuma alimente bogate in nutrienti, cum ar fi fructele si legumele, cerealele integrale si proteinele slabe. Evita excesul de alimente bogate in zaharuri si carbohidrati simpli.

Exercitii fizice regulate: Activitatea fizica regulata poate creste nivelul de energie si poate imbunatati starea de spirit. Gaseste o forma de exercitiu fizic pe care o iubesti si incearca sa il practici in mod regulat.

Gestionarea stresului: Stresul poate agrava simptomele asteniei de toamna. Invata tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi meditatia, yoga sau respiratia profunda, pentru a-ti mentine echilibrul mental.

Socializarea: Petrecerea timpului cu prietenii si familia poate contribui la imbunatatirea starii de spirit. Relatiile sociale pot oferi suport emotional si distractie, care pot contracara simptomele asteniei de toamna.

Planificare activitati placute: Organizeaza-ti agenda pentru a include activitati care te bucura si te relaxeaza. Gaseste modalitati de a te distra si de a te destinde in aceasta perioada mai dificila a anului.

Consulta un specialist: Daca simptomele de astenie de toamna devin prea severe sau interfereaza semnificativ cu calitatea vietii tale, este important sa consulti un medic sau un specialist in sanatate mentala. Ei pot oferi evaluare si tratament adecvat, inclusiv terapie sau medicamente, daca este necesar.

In general, astenia de toamna poate fi gestionata cu succes prin adoptarea unui stil de viata sanatos si prin acordarea atentiei necesare starii tale de sanatate mentala si fizica in sezonul de toamna.

Ce este paradigma si cum iti poate influenta viata de zi cu zi
Ce semnificatie are "Cutia Pandorei", o expresie des folosita

Redactia clopotel.ro
sursa foto: pixabay.com

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Cel mai bun prieten/a nu trece prin clipe fericite in aceaasta perioada. Isi doreste sa aiba din partea ta mai multa sustinere si respect.

› vrei zodia ta

Cultura generala

In general, in zonele urbane dense, rata mortalitatii creste considerabil in timpul perioadelor prelungite in care se face simtit amestecul de fum si ceata.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Pe vremea comunismului, Itzic intra in sinagoga si se roaga:
"Doamne da-mi 200 de lei ca nu mai am cu ce sa-mi tin nevasta si copiii, mor de foame!"
Dupa ce termina, pe treptele sinagogii se intilneste cu Strul. Acesta cind il vede pe Itzic, ii spune: Mai Itzic ce cauti tu in sinagoga? tu esti prietenul meu iar eu sint membru de partid, ce vrei sa ma dea astia afara? Dca tii la prietenia noastra nu mai veni aici niciodata!.
Itzic ii spune ca s-a rugat Domnuli sa-i dea 200 de lei sa cumpere mincare pentru familie.
Strul se cauta in haina si ii da 100 de lei rugindu-l inca odata sa nu mai intre in sinagoga.
Dupa ce pleaca Strul, Itzic intra din nou in sinagoga si se roaga:
Doamne iti multumesc ca mi-ai ascultat rugaciunea, dar nu-i mai trimite prin Partid caci astia opresc jumatate!.

› vrei mai mult