Cat de periculos e telefonul, cand vine vorba de microbii pe care-i poarta

15 august 2022, 13:29

Cat de periculos e telefonul, cand vine vorba de microbii pe care-i poarta?

Telefoanele mobile au devenit o extensie a mainilor noastre. Si chiar daca incerci sa negi asta, probabil si tu petreci mult mai mult timp cu el in mana, decat ar trebui. Dincolo de asta, de faptul ca ne poate strica, in timp, ochii, ca ne dezobisnuieste de socializarea in viata reala, telefonul mobil ne expune si la un pericol invizibil, dar foarte mare: microbii.

Cercetatorii au stabilit ca un telefon mobil este, in general, de 10 ori mai murdar decat o toaleta. Da, da, ai citit bine! De 10 ori mai murdar decat un vas de toaleta! Cum este posibil?

Mainile tale sunt „de vina” pentru toate microorganismele care ajung pe telefonul mobil. Nu crezi? Gandeste-te de cate ori pui mana pe gadget fara sa te fi spalat inainte. O faci de fiecare data cand te dai jos dintr-un autobuz, de exemplu, in care ai atins barele de sustinere. O faci de zeci de ori intr-o zi dupa ce ai atins o clanta care probabil nu a fost dezinfectata prea curand, sau un intrerupator, sau obiecte de mobilier pe care se afla, de asemenea, microbi. Ca sa nu mai spunem ca multa lume merge cu telefonul mobil inclusiv la toaleta.

Toti germenii pe care ii „colectezi” peste zi ajung pe carcasa si ecranul telefonului tau mobil. Si nu o spunem noi, o spun specialistii.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Arizona a realizat un studiu care a aratat ca telefoanele mobile au de 10 ori mai multe bacterii decat un colac de toaleta.

Cei de la Stirile Pro TV au realizat, de asemenea, un experiment impreuna cu cei de la Facultatea de Inginerie Chimica din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti. La o privire foarte atenta, pe telefonul mobil au fost gasite bacterii precum salmonela, eColi sau stafilococul auriu. Culmea, telefoanele cu carcase tip carte sunt cele mai murdare, pentru ca multe bacterii se ascund chiar in husa, care nu este curatata la fel de des ca ecranul smartphone-ului.

Cum ne afecteaza microbii de pe telefonul mobil

Poate iti spui ca nu ai avut nicio problema pana sa afli cate microorganisme periculoase „locuiesc” pe telefonul tau mobil. Ei bine, toate aceste bacterii iti pot afecta sanatatea mai ales atunci cand ai imunitatea scazuta si esti, prin urmare, vulnerabil. O explica foarte clar medicul Adrian Marinescu, director medical la Institutul Matei Bals: „Toate aceste microorganisme pot sa ne faca si rau la un moment dat. Pot sa dea o infectie activa”.

Cum iti cureti telefonul mobil

Sunt cateva solutii usoare pentru a pastra smartphone-ul cat mai curat. In primul rand, inceteaza sa mai mergi cu telefonul la baie. Atunci cand se trage apa la toaleta, mici particule de apa ajung in aer si transporta germeni peste tot, inclusiv pe telefonul pus pe un dulap, spre exemplu. Este ca si cum ai merge la toaleta si ai pleca fara sa te speli pe maini, iar apoi ai atinge multe alte obiecte sau ai manca.

Sterge frecvent ecranul si carcasa telefonului cu servetele dezinfectante sau cu alcool sanitar, insa ai grija sa nu ajunga lichid in sloturile pentru mufe; curata periodic inclusiv husa telefonului.

Inainte de a curata telefonul mobil, spala-te bine pe maini si incearca, pe cat posibil, sa faci acest lucru inainte de a-l atinge dupa ce crezi ca ai intrat in contact cu suprafete contaminate. Sa iti cureti telefonul mobil dureaza doar cateva minute pe zi, asa ca ai putea face din asta un obicei. Este spre binele tau!

Citeste si articolele despre telefonul mobil de mai jos:

E vacanta mare. La ce te expui daca iti petreci majoritatea timpului pe telefonul mobil?
Top 5 aplicatii pe telefon create pentru copii
Copiii sunt dependenti de tehnologie. Ce putem face?
Afla cum il poti face pe copilul tau sa petreaca mai putin timp pe telefon, tableta sau calculator?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

In Germania a aparut prima carte tiparita (1455) - Biblia in limba germana.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Merge un ardelean cu vaca la pascut. Ardeleanul se intalneste cu un oltean. Olteanul zice: -Ma da tu cu boul asta mergi la pascut? Ardeleanul mirat se uita la vaca sa si zice: -Da, asta ii o vaca! Olteanu: -Ma, da eu nu cu tine vorbeam, cu vaca!

› vrei mai mult