Calatoria zmeilor, emotia exprimata prin cuvant si forma

21 martie 2024, 11:05

Calatoria zmeilor

Zmeii, aceste creaturi puternice, au starnit imaginarul colectiv inca din timpuri imemoriale. O poveste cu zmei promite o aventura epica, provocatoare, magica, este o evadare intr-un taram al miturilor si viselor.

Mai sunt insa zmeii atractivi pentru copiii ajunsi la varsta adolescentei? Am spune ca nu. Chiar si ei s-ar gandi la alte personaje mult mai actuale. Ii provocam insa sa se identifice cu aceste fiinte mitice si sa porneasca alaturi de Asociatia pentru Creativitate intr-o calatorie pe taramuri fantastice – “Calatoria zmeilor”.

Adolescenta este o varsta a formarii, supusa multor turbulente, in care se contureaza personalitatea viitorului adult. Este si o varsta propice educarii gustului pentru literatura, o etapa in care se face legatura intre cartile copilariei si cele de fictiune adulta. Ne dorim ca pe taramul zmeilor, tinerii sa gaseasca motivatia de a citi intr-o era dominata de digital, sa isi dezvolte o identitate a lecturii. 4 „zmei scriitori” ne vor indruma pasii in aceasta lume si ne vor invita ca citim si sa ne exprimam emotiile:

• Adina Popescu, regizor si scriitor. “Doar un zbor in jurul lumii” este prima ei carte, aparuta in 1999. De atunci, a publicat “Miriapodul hoinar si alte povesti”, “Mari povesti romanesti pe intelesul celor mici”, “Aventurile lui Doxi in benzi desenate”, “O istorie secreta a Tarii Vampirilor”, “Povestiri de pe Calea Mosilor”.

• Radu Vancu, poet, prozator, eseist, profesor univeristar. Printre volumele sale amintim: “Epistole pentru Camelia”, “Monstrul fericit”, “Sebastian in vis”, “Amintiri pentru tatal meu”, “Franghia inflorita”, “Psalmi”, “Kaddish”, “Zodia Cancerului. Jurnal 2012-2015”, “Transparenta”, “Raul. Jurnal 2016-2020”, “Shilluk”, “Regele Piticut”

• Gabriel Cartarescu reprezinta generatia tinerilor scriitori. A debutat cu volumul “Maine o sa fiu fericit”, volum care a adunat numeroase aprecieri

• T.O. Bobe, scriitor, scenarist. Printre cartile sale se numara: “Bucla”, “Darul lui Mos Craciun”, “Cum mi-am petrecut vacanta de vara”, “Centrifuga”, “Contorsionista”, “Cartea neispravirii”.

In “Calatoria zmeilor”, literatura face echipa cu ceramica. Scrisul este poate descoperirea cu cel mai mare impact asupra dezvoltarii omenirii, dupa cea a focului, iar ambele sunt profund legate de ceramica. Scrierile, cartile si obiectele de ceramica au pastrat si transmis mai departe memoria umanitatii. Pe de alta parte, lutul este o adevarata cale de transfer a emotiilor. Ceramica devine o arta cu valente terapeutice, reusind sa redea stari, trairi, contribuind la dezvoltarea armonioasa, autocunoastere si cresterea stimei de sine. Dialogul literar va fi astfel dublat de atelierele de ceramica, iar adolescentii vor avea posibilitatea sa se exprime prin multiple metode verbale si non-verbale.

Ceramistele Georgiana Cozma, Bianca Boeroiu, Lucia Lobont si Romana Mateias ne vor purta pe taramul modelajului in lut, ne vor dezvalui tehnici, ne vor invata sa ne adaptam limbajul si emotiile pentru a descoperi ce anume functioneaza in realizarea viziunii artistice a fiecaruia. La finalul proiectului, lucrarile realizate de elevi vor putea fi apreciate in cadrul unei expozitii organizata intr-o galerie de arta.

„Calatoria zmeilor” este un demers care promoveaza cultura ca resursa a invatarii in formarea adolescentilor si schimbarea perspectivei tinerilor fata de literatura, care ne dorim sa fie parte integranta din viata lor, nu doar ceva pasager. Proiectul isi propune astfel sa dezvolte mai multe tipuri de dialog, plecand de la dialogul dintre cele doua arte: scris si modelaj, pentru povesti convingatoare, prin dialogul dintre tineri si autori/ceramisti, pentru apropierea de lectura si lucrul efectiv pe creatiile tinerilor. Parteneri in acest proiect ne sunt doua unitati scolare bucurestene: Liceul Teoretic “Dimitrie Bolintineanu” si Scoala Gimnaziala Nr. 150. Acest demers al Asociatiei pentru Creativitate este cofinantat de Administratia Fondului Cultural National.

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finatarii.

Va invitam sa ne urmariti pe:

www.academiadecreativitate.ro

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100060538154490
https://www.facebook.com/asociatiaptcreativitate
Instagram: https://www.instagram.com/asociatiapentrucreativitate

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Ca si amprentele digitale, amprenta limbii este diferita la fiecare persoana.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un popa zbura cu avionul. Cheama stewardesa si-i zice:
- Un wisky, te rog!
Dupa un moment de gandire o intreaba :
- La ce inaltime zburam acum?
- La 16.000 m altitudine.
- Hmmm, prea aproape sunt de sefu'. Adu-mi un ceai...

› vrei mai mult