Boala Parkinson: O calatorie prin istoria, simptomele si gestionarea unei afectiuni neurologice complexe

11 aprilie 2024, 16:03

Boala neurologie

Stiai ca exista Ziua Mondiala de lupta impotriva Bolii Parkinson? Aceasta este marcata pe 11 aprilie a fiecarui an si s-a ales aceasta data in onoarea medicului englez James Parkinson, nascut la 11 aprilie 1755.

Istoria bolii Parkinson


Descoperirea si denumirea: Boala Parkinson a fost descrisa pentru prima data de catre medicul englez James Parkinson in 1817, intr-o lucrare intitulata "An Essay on the Shaking Palsy". Parkinson a observat simptomele caracteristice ale bolii la pacientii sai si a realizat o descriere detaliata a afectiunii, inclusiv a tremurului, rigiditatii si tulburarilor de echilibru.

Evolutia cunostintelor

De-a lungul secolelor, cercetatorii au facut progrese semnificative in intelegerea bolii Parkinson. Au fost identificate diverse aspecte ale bolii, inclusiv modificari ale creierului, cauze posibile si tratamente eficiente pentru gestionarea simptomelor.

Cauze si factori de risc

Factori genetici: Exista unele dovezi ca anumiti factori genetici pot juca un rol in aparitia bolii Parkinson. In unele cazuri, mutatiile genetice pot creste susceptibilitatea unei persoane la dezvoltarea bolii.

Factori de mediu: Anumiti factori de mediu, cum ar fi expunerea la anumite substante chimice toxice sau traumele cerebrale, au fost asociate cu cresterea riscului de boala Parkinson.

Simptome

Tremor: Tremorul este unul dintre cele mai evidente simptome ale bolii Parkinson si consta in miscari ritmice involuntare ale membrelor sau capului.

Rigiditate musculara: Persoanele cu Parkinson pot prezenta rigiditate musculara, ceea ce face dificila miscarea si provoaca senzatia de intarire a muschilor.

Bradicinezie: Este o incetinire a miscarilor voluntare, care poate face chiar si sarcinile simple, cum ar fi mersul sau vorbitul, dificile.

Tulburari de echilibru si postura: Persoanele cu Parkinson pot avea dificultati in mentinerea echilibrului si a unei posturi corecte, ceea ce poate duce la caderi frecvente.

Tratament si gestionarea bolii Parkinson

Medicatie: Exista mai multe tipuri de medicamente disponibile pentru tratarea simptomelor bolii Parkinson, inclusiv medicamente care ajuta la cresterea nivelului de dopamine in creier si care pot ameliora tremorul si rigiditatea.

Terapie fizica si ocupationala: Terapia fizica si ocupationala poate ajuta la imbunatatirea mobilitatii, a echilibrului si a calitatii vietii pentru persoanele cu Parkinson.

Chirurgie: Pentru anumite cazuri severe si rezistente la tratament, chirurgia poate fi o optiune. Un exemplu este stimularea cerebrala adanca, in care electrozi sunt plasati in anumite zone ale creierului pentru a ajuta la controlul simptomelor.

Boala Parkinson este o afectiune complexa si debilitanta, iar intelegerea sa este esentiala pentru furnizarea unei ingrijiri adecvate si pentru sprijinirea celor afectati de aceasta boala.

Termenul "debilitanta" se refera la o afectiune (ca este debilitanta) care este capabila sa provoace o dizabilitate, un handicap.

Afla care sunt simptomele care apar cu multi ani inainte de diagnosticarea afectiunii 

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Chiar daca totul pare perfect pentru tine, fii mai atent/a la alimentatie. De cand n-ai mai alergat?

› vrei zodia ta

Cultura generala

Arborii sequoia ating inaltimi de 80 de metri. Ei contin o cantitate de lemn din care s-ar putea fabrica 5 miliarde de bete de chibrit. Acesti arbori au scoarta foarte groasa si sunt rezistenti la incendii.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Doi betivi pleaca de la bar spre casa. Pe drum unul se tinea de gard si altul mergea taras, La care betivul care se tine de gard ii zice celuilalt:
-Bai porcule asa ai ajuns? sa bei ca un porc pana nu mai poti sa mergi?
La care celalat ii spune:
-Lasa ca vedem noi ce faci cand se termina gardul.

› vrei mai mult