Am implinit 14 ani, ce acte sunt necesare pentru buletin?

26 ianuarie 2023, 12:06

Carte de identitate

Este complicata procedura de eliberare a buletinului?

Dupa implinirea varstei de 14 ani poti spune deja ca esti adolescent cu acte in regula. Asa ca trebuie sa faci, cu unul din parinti, un drum 
la un serviciu public local denumit Directia Generala de Evidenta a Persoanelor si sa urmezi cativa pasi pentru a intra in posesia cartii de identitate.

Acte necesare pentru cartea de identitate

  • cererea pentru eliberare buletin, semnata atat de minor, cat si de parinte/reprezentantul legal;
  • certificatul de nastere, original si copie;
  • actul de identitate al unuia dintre parinti sau al reprezentantului legal, original, document cu care se realizeaza si dovada adresei de domiciliu;
  • certificatul de casatorie al parintilor ori certificatul de divort insotit de acordul parental/hotararea judecatoreasca de divort definitiva/irevocabila, dupa caz, in situatia in care parintii sunt divortati, original si copie;
  • documentul cu care face dovada achitarii contravalorii actului de identitate

Obligatia de a solicita eliberarea unui act de identitate

La implinirea varstei de 14 ani cetatenii sunt obligati sa solicite eliberarea unui act de identitate, in termen de 15 zile de la producerea evenimentului. Trebuie avut in vedere faptul ca nerespectarea acestor prevederi atrage raspunderea contraventionala, care se sanctioneaza cu amenda.

Carti electronice de identitate

De asemenea in acest an se doreste emiterea noilor carti electronice de identitate in toate municipiile din tara. Cu aceste carti electronice putem calatori mai usor in Uniunea Europeana. Tin locul cardului de sanatate si vor putea fi folosite pentru a accesa de la distanta sistemele online ale institutilor statului.

Carti de identitate de la 12 ani

Fata de actualele carti de identitate electronice, informatiile despre locul nasterii si domiciliu vor fi pastrate doar pe cip. Dupa ce va fi pregatita platforma ca buletinele sa fie eliberate, va fi obligatoriu ca toata lumea sa aiba carte de identitate de la 12 ani, nu de la 14 ani, cum este in prezent.

Redactia clopotel.ro
inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Trebuie sa ai mai multa grija de sanatatea ta pentru ca altfel o sa ajungi la doctor! Daca te simti slabit ia legatura cu medicul tau de familie.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pasarea clopot, asemanatoare cu un graur, are un cantec interesant care imita sunetele unui clopot, cantec ce se aude de la mare departare, mai ales cand arsita soarelui este deosebit de puternica.

› vrei mai mult

Bancul zilei

DE CE O BLONDA STA LIPITA DE CASA? CA SA ASCULTE MUZICA HOUSE.

› vrei mai mult