ANAT sarbatoreste Ziua Mondiala a Turismului

27 septembrie 2023, 17:51

Turism

► Industria calatoriilor si a turismului va contribui cu aproximativ 11% la PIB-ul global in 2023

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) celebreaza cu bucurie Ziua Mondiala a Turismului, marcata in fiecare an la data de 27 septembrie, in conformitate cu recomandarea Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT). Tema pentru 2023 este ”Turism si Investitii Verzi”, subliniind importanta crescanda a practicilor de turism responsabil din punct de vedere ecologic. Ziua Mondiala a Turismului a fost aniversata prima data in 1980, cu tema ”Contributia turismului la conservarea patrimoniului cultural, la pace si intelegere reciproca”.

ANAT recunoaste contributia semnificativa a turismului la dezvoltarea economica a tarii noastre. Turismul de incoming, adica sosirea turistilor straini, joaca un rol esential in exportul de servicii si in atragerea de valuta straina. Incurajam promovarea Romaniei ca destinatie turistica, in conformitate cu tematica ”Investitii Verzi”, pentru a atrage turisti interesati de mediu si sustenabilitate.

In acelasi timp, nu putem omite turismul intern. Foarte multi romani calatoresc, intr-un an, atat in tara, cat si in strainatate, ceea ce este o dovada a pasiunii noastre pentru explorare si descoperire. Este esential sa nu restrictionam mobilitatea interna si sa promovam experientele turistice in tara noastra minunata. Trebuie sa fim deschisi si primitori cu calatorii din intreaga lume dar sa incurajam si calatoriile romanilor in alte tari. Doar asa romanii isi pot forma o cultura turistica, si dupa cum stim cu totii, orice calatorie te dezvolta personal.

Cu trecerea a 33 de ani de la castigarea dreptului de a calatori liber, Romania se poate mandri cu progrese semnificative in domeniul turismului. Astazi, Ziua Mondiala a Turismului ne aminteste de importanta armoniei intre oameni, turisti si ”actorii” din industria turismului. Dorim ca turistii nostri sa se bucure de experiente autentice si sa se simta bineveniti in Romania dar si sa le oferim cele mai bune servicii in orice alta tara.

In ceea ce priveste perspectivele globale, se estimeaza ca volumul de calatorii pe partea de incoming va creste cu 31% in 2023 si cu 18% in 2024, in timp ce cheltuielile ajustate la inflatie vor creste cu 34% in 2023 si cu 19% in 2024. Se prognozeaza ca volumul in acest sector se va recupera pana in 2025, in timp ce cheltuielile ajustate la inflatie nu se vor recupera pana in 2026.

In plus, cateva statistici cheie in domeniul turismului la nivel mondial includ:

► Se estimeaza ca peste 5 miliarde de pasageri vor calatori cu companiile aeriene programate in 2023.
► Industria calatoriilor si a turismului se estimeaza ca va contribui cu aproximativ 11% la PIB-ul global in 2023.
► Franta ramane cea mai vizitata tara, cu peste 95 de milioane de vizitatori estimati pentru 2023.
► Industria calatoriilor este asteptata sa sustina 105 milioane de locuri de munca la nivel global pana la sfarsitul anului 2023.
► Ecoturismul este mai popular ca niciodata, cu 90% dintre calatori care iau in considerare aspectele legate de sustenabilitate atunci cand aleg destinatii.
► Industria globala a croazierelor este estimata la aproximativ 60 de miliarde de dolari pana la sfarsitul anului 2023.
► Cheltuielile pentru calatoriile de afaceri sunt estimate sa atinga 1,9 trilioane de dolari pana la sfarsitul anului 2023.

ANAT incurajeaza toti ”actorii” din industria turismului sa continue promovarea si dezvoltarea sustenabila a ”industriei viselor”, asa cum mai este denumit acest domeniu, contribuind astfel la prosperitatea noastra comuna. Ziua Mondiala a Turismului ne aminteste de puterea de influenta a calatoriilor si a dialogului intercultural, si suntem mandri sa fim parte din aceasta comunitate globala a organizatorilor de calatorii.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cea mai mare biblioteca din lume este Library of Congress, din Washington DC, aceasta gazduind aproape 119 milioane de carti, dispuse pe rafturi a caror lungime insumata atinge 853 km.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Ce ii zice un arici unui cactus?
-Mami tu esti?

› vrei mai mult