5 semne care imi spun daca sunt o persoana naiva

10 martie 2022, 09:41

naivitate

Naivitatea este ceva normal la copii pentru ca le lipsesc informatiile, experienta si termenii de comparatie. Naivitatea este un dat biologic si nu are legatura cu lipsa de inteligenta sau intelepciune. Acestea se dobandesc in timp.

Pe scurt, a fi naiv nu inseamna ca esti prost, ci inocent. Iar daca cineva iti va spune altceva, te minte!

Iata cateva semne de naivitate comune la copii:

Ai incredere in tot ce iti spun altii

Uneori nici nu ai de ales, copil fiind, si trebuie sa iei de bun ce iti spun mama si tata. Spre deosebire de altii, insa, parintii nu te mint cu interes, ci dozeaza informatiile pe care considera ca e bine sa le afli. Asta nu te impiedica, insa, sa pui intrebari si sa incerci sa afli mai multe lucruri.

Altfel stau, insa, lucrurile, cu copii de varsta ta sau mai mari, care s-ar putea sa incerce sa te pacaleasca. In astfel de situatii, cand ai cea mai mica urma de indoiala, intreaba-ti parintii sau fratii mai mari despre ce a spus X sau Y. Ei sunt singurii care iti vor, cu siguranta, doar binele.

Prietenii profita de tine des

Toti copiii sunt naivi, dar unii depasesc aceasta etapa mai repede decat altii. Iar atunci pot profita de naivitatea si buna credinta a altora.

Daca un coleg te ameninta ca sa iti ia sandvisul sau daca iti spune in repetate randuri sa ii imprumuti banii de buzunar, dar nu ti-i da niciodata inapoi, sunt cazuri clasice in care ei profita de naivitatea ta. Poate ca tu ai cele mai bune intentii si vrei sa ii ajuti. Poate ca le faci temele ca sa nu ia o nota mica sau le sufli la un test. Insa daca asta se repeta si, mai mult, ajungi sa ai tu de suferit, poate ar fi momentul sa iti inveti lectia si sa fii mai putin credul.

Ai avut de suferit fizic din cauza ca ai acceptat provocarile altora

Copiii obisnuiesc sa se provoace pentru a-si testa limitele. Dar una este sa vrei sa vezi cine scrie mai repede, mai frumos sau mai corect, ori cine castiga la „Ascunsa” sau alearga mai repede pe o distanta anume, si alta este sa lansezi si sa accepti provocari care se pot lasa cu accidente (cine are curaj sa sara dintr-un copac sau cine loveste mai tare cu pumnul etc.).

Daca ai acceptat vreodata o provocare care s-a lasat cu accidente, ai facut-o cu siguranta din naivitate si din dorinta ta inocenta de a te simti parte dintr-un grup. Probabil ti-ai invatat deja lectia, deci asta inseamna ca esti deja mai putin naiv.

Ai platit oalele sparte de altii

Cand suntem copii avem o idee ciudata despre solidaritate. Asta ne poate face uneori sa ne asumam o vina pentru a-i ajuta pe altii. Sau sa facem un lucru gresit de dragul altora ori pentru a le demonstra ca meritam sa le fim prieteni.

Cand vei creste iti vei da seama ca astfel de sacrificii nu se fac in orice context si in niciun caz pentru a determina pe cineva sa te accepte. Naivitatea va fi atunci de mult uitata, insa, pentru ca vei fi acumulat destule experiente.

Nu stii sa iti alegi prietenii

Cand esti copil prietenii vin si pleaca. Azi te muti in banca, in clasa, cu o colega cu care te intelegi foarte bine, iar peste doua saptamani va certati din te miri ce si iti dai seama ca nu erati chiar atat de prietene. Daca ieri erai prieten la catarama cu un baiat cu care mergeai sa jucati fotbal, azi te trezesti ca a spus lucruri urate despre tine altora si iti dai seama ca nu era chiar prietenul pe care il credeai.

Nimic neobisnuit in asta! In timp vei invata sa faci deosebirea intre sinceritate si nesinceritate, intre intentii bune si rele; pana atunci, chiar si aceste experiente mai neplacute iti pot fi de ajutor, pentru ca astfel se dezvolta discernamantul si intelepciunea.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Toate vor merge bine pentru tine astazi, dar asta nu inseamna ca trebuie sa lasi garda jos. Fii atent/a la tot ce se intampla in jurul tau, ca sa eviti orice neplaceri ce pot aparea pe neasteptate.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Primul produs Motorola a fost casetofonul pentru masina. In perioada aceea cel mai de succes casetofon era Victrola, asa ca au luat denumirea de Motorola.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Doi nebuni mergeu prin desert; Unul cara in spate un butoi si celalalt o usa de masina!
- Tu de ce cari cu tine butoiul?
-Pai, kand mi-e kald mai beu putina apa! DAr tu de ce cari usa aia cu tine?
- Pai kand mi-e kald, mai deschid geamul!

› vrei mai mult