4 metode prin care se deosebeste raceala comuna de gripa la copii

21 mai 2024, 11:45

Raceala copii

Atunci cand un copil tuseste, stranuta sau prezinta si alte simptome asemanatoare unei raceli, adesea poate aparea intrebarea: este vorba despre o simpla raceala sau despre ceva mai serios, precum gripa? In timp ce ambele afectiuni sunt cauzate de virusuri si prezinta unele simptome similare, exista diferente semnificative intre ele, iar recunoasterea simptomelor specifice poate ajuta la gestionarea corespunzatoare a bolii in cauza.

Prin intelegerea mai buna a modului in care se poate diferentia raceala comuna de gripa la copii, se vor putea lua masurile necesare pentru a-i ajuta pe cei mici sa se vindece mai repede si se vor preveni complicatiile potentiale nedorite.

1.  Simptomele si debutul bolii


Una dintre cele mai bune modalitati de a diferentia raceala comuna de gripa la copii incepe chiar cu parintii si presupune observarea cu atentie a simptomelor si a modului de debut al acestora.

In cazul unei raceli obisnuite, simptomele apar treptat si incep de obicei cu secretii nazale abundente, nas infundat, stranut si o usoara tuse. Copiii pot avea, de asemenea, o usoara durere in gat sau o stare generala de oboseala mai accentuata.

In schimb, gripa tinde sa aiba un debut mai zgomotos, brusc, cu simptome severe, precum febra inalta, frisoane, dureri musculare intense, greata si varsaturi si dureri de cap puternice.

Atat in scop preventiv, cat si curativ, si atat in cazul racelii, cat si al gripei, unele complexe de vitamine si minerale pot fi de mare ajutor. Trebuie, insa, consultat intotdeauna medicul pediatru inainte de administrare. De exemplu, daca te intrebi cat timp trebuie sa ia Molekin Imuno copiii, acest lucru depinde de varsta si de severitatea simptomelor.

2.  Istoricul medical si expunerea


In incercarea de a diferentia o raceala comuna de gripa, istoricul medical al copilului si expunerea recenta a acestuia la alti copii bolnavi pot oferi informatii valoroase medicului pediatru.

De exemplu, in cazul in care copilul a fost vaccinat impotriva gripei sezoniere, este mai putin probabil ca simptomele sale sa fie cauzate de gripa (insa nu este imposibil).

De asemenea, daca in familie sau la scoala au existat recent cazuri confirmate de gripa, acest lucru poate creste probabilitatea ca simptomele copilului sa fie cauzate de virusul gripal si nu de un virus al racelii comune.


3.  Durata si severitatea simptomelor


O alta modalitate de a diferentia raceala comuna de gripa este prin monitorizarea duratei si a severitatii simptomelor. In general, simptomele unei raceli sunt usoare si au o durata scurta, cuprinsa intre 3 si 10 zile.

In schimb, gripa poate provoca simptome mult mai severe, care pot persista pana la doua saptamani sau chiar mai mult. Copiii cu gripa pot suferi de febra ridicata pe parcursul a mai multor zile, acompaniata de o tuse uscata persistenta, dureri musculare intense si o stare generala de epuizare.

4.  Complicatii potentiale


Cu toate ca ambele afectiuni sunt cauzate de virusuri, cel gripal are un potential mult mai mare de a duce la complicatii grave, precum suprainfectiile bacteriene respiratorii, pneumonia sau sinuzita.

Prin urmare, daca se observa ca simptomele copilului se agraveaza sau apar semne de complicatii, precum dificultati la respiratie, dureri severe de cap, urechi in piept sau stare de confuzie, este esential sa fie consultat medicul pediatru cat mai curand posibil.

In concluzie, diferentierea racelii comune de gripa la copii poate fi uneori o provocare, intrucat ambele afectiuni prezinta simptome similare. Cu toate acestea, prin observarea atenta a simptomelor, a modului lor de debut, a duratei si a severitatii, precum si a potentialelor complicatii, se vor putea obtine indicii valoroase pentru a distinge diferentele cheie intre aceste doua afectiuni. Astfel, se pot lua masurile necesare pentru a-i oferi ingrijirea corespunzatoare si pentru a preveni raspandirea virusurilor in randul celorlalti membri ai familiei sau altor copii.


Sursa foto:
Shutterstock

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cainele poate deosebi 500 de mii de mirosuri. Spre deosebire de acesta, omul distinge mult mai putine. Cainele este fiinta cu cel mai dezvoltat simt olfactiv.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Intr-o zi leul fugea dupa iepuras sa-l prinda si sa-l manance, au dat de o cabana si au inceput sa alerge imprejurul ei. Bufnita de pe creanga ii spune iepurasului: -Fugi mai repede ca te prinde leul si te mananca, la care acesta raspunde: -Stai fara grija, am trei ture inaintea lui.

› vrei mai mult