3 modalitati prin care poti incepe sa reciclezi

29 iulie 2021, 17:04

Reciclare

Exista numeroase modalitati prin care putem avea grija de planeta, iar printre cele mai la indemana moduri de protejare a mediului se numara: colectarea selectiva a deseurilor, reutilizarea materialelor care pot fi reciclate, dar si consumul redus de plastic si metal.

Daca vei crea chiar la tine acasa o practica din reciclarea si colectarea selectiva a deseurilor, vei da un exemplu si celor mici sa protejeze natura. Pentru a-ti usura procesul de sustinere al planetei, iti prezentam cateva dintre cele mai usoare modalitati prin care poti incepe sa reciclezi.

  1. Reutilizeaza lucrurile pe care vrei sa le arunci

Cartile

Atunci cand se tiparesc cartile, se consuma doua resurse foarte importante pentru planeta noastra: apa si copacii. Poti contribui si tu la protejarea mediului, daca alegi sa-ti vinzi cartile unui anticariat. Poti renunta la cartile pe care le-ai citit sau la cele care nu te mai intereseaza. Un anticariat care cumpara carti, pe langa faptul ca sustine accesul la informatie, contribuie si la protejarea naturii prin reutilizarea cartilor. Daca ai carti uzate, pe care insa nu doresti sa le arunci, ele pot fi utile pentru crearea unui proiect hand-made. Poti apela la serviciile unui anticariat cand vrei sa cumperi carti, pentru ca astfel sustii procesul de reutilizare, dar si atunci cand ai carti vechi de vanzare, pentru a incuraja astfel pasiunea pentru lectura.

 

Pet-urile si obiectele din plastic

Plasticul este materialul cel mai daunator mediului inconjurator, cu precadere celui acvatic, intrucat acesta se descompune extrem de lent, iar multe vietati marine mor din cauza ca inghit bucati de plastic. Pentru a reduce cantitatea de plastic deversata in natura, poti transforma pet-urile in obiecte decorative pentru gradina. Sau le poti folosi in alte proiecte hand-made in care sa ii implici si pe cei mici. La fel poti proceda si cu pungile din plastic, paharele de carton si alte obiecte din plastic.

 

Sticla

Obiectele confectionate din sticla pot fi reciclate la infinit, astfel ca le poti duce la un centru de colectare din zona ta, insa ai grija sa le cureti inainte. Informeaza-te si ce obiecte din sticla se pot recicla la centrul respectiv, intrucat vesela, geamurile sau becurile sunt acceptate doar de cateva companii. Daca ai obiecte care nu pot fi reciclate, incearca sa le gasesti o intrebuintare in gospodaria ta.

 

  1. Redu consumul de materiale daunatoare mediului

Educatia ecologica incepe prin reducerea consumului de obiecte care nu iti sunt necesare. De exemplu, poti inlocui obiectele de unica folosinta, cum ar fi paharele, pet-urile, pungile, farfuriile sau tacamurile cu unele ce pot fi utilizate pe o perioada mai lunga. Asigura-te ca ai mereu o punga de panza cand mergi la cumparaturi. De asemenea, cand faci o plimbare prin oras, ia cu tine o sticla de apa pe care o poti refolosi. Chiar daca par mici detalii, aceste masuri vor avea un impact foarte mare asupra risipei de materiale daunatoare mediului, iar daca le practici des, vor deveni un stil de viata. Desigur, in paralel cu aceste masuri, incearca sa reciclezi si sa colectezi selectiv, pentru a contribui la reducerea risipei si a consumului.

 

  1. Planteaza un copac, daca ai posibilitatea

Lupta pentru salvarea mediului inconjurator nu este tocmai usoara, insa iti poti aduce contributia pentru o perioada indelungata prin plantarea unui copac, fie in gradina personala, fie participand la actiunile unui ONG implicat in acest proces. Daca dispui de o gradina, iti poti crea un compost, din pamant si deseurile menajere bogate in azot, care sa contribuie la sanatatea plantelor tale.

 

Exista unele materiale care sunt mai greu de reciclat, iar in privinta acestora trebuie sa te documentezi inainte pentru a afla care sunt centrele in care le poti duce. Printre cele mai dificil de reciclat se numara: uleiul alimentar (acesta trebuie strans in recipiente de plastic sau sticla), electrocasnicele sau obiectele din lemn, cum ar fi mobila si textilele.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Primul somnifer a fost inventat de medicul roman Celsius.

› vrei mai mult

Bancul zilei

O blonda trece pe langa zebra.Un politist o intreaba:
-Doamna, de ce nu treceti pe zebra?
-Pai nu o doare?

› vrei mai mult