1 din 3 copii se confrunta cu probleme de aliniere a dintilor
10 martie 2025, 11:07
Dr. Raluca Athanasiu: Dintii strambi nu reprezinta doar o problema estetica ci afecteaza functii cheie precum vorbitul si digestia
La nivel national, 29% dintre copii se confrunta cu probleme de aliniere a dintilor, arata Studiul National de Sanatate Orala realizat, in 2024, de Colegiul Medicilor Stomatologi din Romania.
„Multi parinti considera ca dintii strambi ai copilului reprezinta doar o problema estetica, insa, in realitate, acestia afecteaza sanatatea sistemica pe termen lung. Dintii care nu sunt aliniati corect pot duce la dificultati de masticatie, probleme de vorbire si chiar dureri articulare", explica Dr. Raluca Athanasiu, medic primar ortodontie si ortopedie dento-faciala in cadrul Clinicilor Trident.
Principalele cauze pentru problemele de aliniere a dintilor
Printre cele mai des intalnite cauze care influenteaza directia de crestere a dintilor se numara:
• Mostenirea genetica – Daca parintii au avut nevoie de aparat dentar, este posibil ca si copilul sa aiba aceeasi predispozitie.
• Obiceiuri vicioase – Suptul degetului, folosirea suzetei pentru o perioada indelungata sau chiar roaderea unghiilor pot impiedica dezvoltarea corecta a maxilarului.
• Pierderea prematura a dintilor de lapte – Daca un dinte de lapte cade prea devreme din cauza unei carii netratate, dintii vecini pot migra, blocand spatiul necesar pentru dintele permanent.
• Respiratia pe gura – Copiii care respira pe gura din cauza unor probleme ORL pot avea o dezvoltare anormala a maxilarului.
Ce probleme pot aparea daca nu tratam dintii strambi?
Potrivit specialistei Clinicilor Trident, problemele de aliniere a dintilor pot sa genereze, la randul lor, afectiuni mai grave, precum:
• Risc mai mare de carii si probleme gingivale – Dintii inghesuiti sunt mai greu de curatat corect, ceea ce favorizeaza acumularea placii bacteriene si aparitia cariilor sau a inflamatiilor gingivale.
• Dificultati la mestecat si digestie – O muscatura incorecta poate face ca alimentele sa nu fie mestecate corespunzator, afectand digestia si absorbtia nutrientilor.
• Probleme de vorbire – Anumite sunete sunt dificil de pronuntat daca dintii nu sunt asezati corect.
• Durere si disconfort – Dintii strambi pot cauza tensiune la nivelul articulatiei temporo-mandibulare, ceea ce poate duce la dureri de cap si probleme articulare.
Cand ar trebui sa mergem la ortodont?
„Recomand ca prima vizita la medicul ortodont sa aiba loc in jurul varstei de 6-7 ani, chiar daca dintii permanenti nu au erupt complet. Un consult timpuriu poate preveni complicatii viitoare si poate reduce durata tratamentului ortodontic", adauga dr. Raluca Athanasiu.
Ce solutii exista pentru corectarea dintilor strambi?
• Aparatele dentare mobile – Recomandate copiilor mici, ajuta la ghidarea corecta a cresterii dintilor si a maxilarului.
• Aparatele dentare fixe (bracket-uri) – Pot fi metalice sau estetice (ceramice sau safir), in functie de preferintele pacientului.
• Gutierele transparente – O varianta moderna, confortabila si aproape invizibila, potrivita pentru adolescenti si adulti.
„Un tratament ortodontic facut la momentul potrivit poate avea un impact major asupra sanatatii copilului pe termen lung. Intotdeauna va fi mai usor si mai ieftin sa adresam problemele de aliniere a dintilor identificate in stadii incipiente. Asadar, daca parintii observa ca dintii copilului nu cresc corect sau ca acesta are dificultati la mestecat sau vorbire, ii incurajez sa programeze un control ortodontic,” adauga specialista Clinicilor Trident.
Horoscopul zilei
Cultura generala
Cea mai mare diferenta de litere intre forma de plural si singular o are substantivul OM - OAMENI.
› vrei mai multBancul zilei
Chuck Norris nu va face niciodata infarct. Inima nu e atat de tampita sa-l atace
› vrei mai mult