Categorii

Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


› vrei zodia ta

Bancul zilei

in ora de romana profesoara ii roaga pe elevi sa scrie ce ar face ei daca ar fi multi miliardari!toti copii scriu numai bula nu.
profesoara intreaba:bula te de ce nu scrii?
la care bula:imi astept secretara:D

› vrei mai mult

Stiati ca ...

In timpul razboiului din Golf din 1991, trupele aliate au lansat 17.000 de rachete cu sistem de urmarire si 210.000 rachete neghidate impotriva trupelor irakiene.

› vrei mai mult


Simi_iove a intrebat pe 05.10.2011 in categoria Carti:

Imi puteti descrie Baltagul?

Este un roman...mi-l puteti descrie, poate printr-un msg privat? Mersi, dau ou timid drept recompensa!

Raspunsuri:


uXMonGRel456 a raspuns pe 16.10.2011:

eu inca nu l-am citit dar vreau s-o fac da la cat de mult apuc sa citesc in ultimul timp presupun ca deabia la anu':)

Uka_07 a raspuns pe 10.10.2011:

Ma rog, e o carte destul d mica, o puteai citi sh uh ;)

djstress a raspuns pe 05.10.2011:

Baltagul este opera epica deoarece autorul isi exprima indirect conceptiile de viatza prin intermediul personajelor implicate intr-o actiune exprimata prin naratiunea la persoana a3a,singular ceea cr argumenteaza detasarea totala a scriitorului.

Timpul actiunii este limitat ,intamplarile desfasurandu-sedin toamana pana in primavera fara a preciza anul tocmai pentru a se sublinia caracterul de generalitateal personajelor si alintamplarilor.Exista de fapt doua timpuri:unul din degeniul al 3lea,secolul XX si altul etern pastrat prin traditie.
Locul intamplarilor cuprine meleagurile stancoase ale muntilor din zona Dornelor sugerand astfel viatza aspra a muntenilor asa cum rezulta din legenda neamurilor care deschide primele file ale cartii.

Dimesiunile textului sadovenian sunt mai ample cuprinzand 16 capitole numerotate cu cifre romane,fara titluri ,urmarind memoria afectiva a Victoriei Lipan care se intoarce in timp amintindu-si de sotul ei Nichifor Lipan de care se simte inca legata printr-o profunda poveste de dragoste.

Doar in aparentza apera este simpla,”Baltagul” fiind un roman al initierii tinand seama de drumul cunoasterii,al amturizarii prin care trece Gheorghita sub ocrotirea mamei sale.De fapt partea cea mai consistenta a cartii ramane drumul initiat de mama si fiu parcurs de la rasarit catre apus pe cararile stancoase ale muntilor.

Subiectul urmareste cateva momente specifice genului epic ,tercerea facandu-se lejer.

Astfel expozitiunea sustinuta de legenda neamurilor povestita la petreceri de Nichifor Lipan anticipeaza insiruirea unor aspecte de viatza pe care muntenii din satul Magura Tarcaului le traiesc.

Intriga este de fapt starea de neliniste pe care Victoria incepe sa o traiasca din cauza intarzierii inexplicabile de 73 de zile a barbatului e ice please la Dorna sa cumpere oi.

Aceasta stare de neliniste va declansa desfasurarea actiunii cuprinzand pregatirile femeii atat in plan material ,gospodaresc,dar si in plan spiritual caci credinciao