Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Bancul zilei

Kulmea Ciclismului
Sa faci turu pantalonilor.

› vrei mai mult

Cultura generala

Capul omului este format din 29 de oase. Neurocraniul este compus din 8 oase; bine sudate, pentru a proteja creierul la actiunile din exterior. Alte 14 oase intra in formarea fetei (craniul visceral); in cele doua urechi mai exista cate 3 oscioare auditive, iar ultimul os este mandibula.

› vrei mai mult
Versiunea imprimabila

 

Pe vremea cand Stefan cel Mare era copilandru se dusese vestea ca undeva, intr-o pestera din Muntii Neamtului, in mijlocul codrilor numiti ai Strihanului, s-ar gasi ascuns din vremuri stravechi un arc cu sageti vrajite.

Arcul acela - se spunea - fusese anume lasat acolo de un viteaz care-si gasise adapost in acea pestera cand fusese impresurat de o intreaga armata de tatari. Iar viteazul nu fusese altul decat acela care intemeiase tara Moldovei.
- Atata se mai stie, adaugau batranii clatindu-si barbile albe, ca numai "flacaul fara pereche-n lume", daca ar putea pune stapanire pe arc, ar putea sa domneasca peste Moldova asa fel incat nimeni n-ar mai izbuti sa-i calce hotarul fara a-si primi pedeapsa. Numai ca pestera din codrii Strihanului a ajuns, urmau ei, in puterea unui urs de o salbaticie neinchipuita, care i-a rapus pe toti cei care s-au apropiat de acele locuri si de-atunci nimeni n-a mai avut curajul sa-l infrunte pe urs.
- Ba eu as cuteza, a zis Stefan afland aceasta. M-oi duce sa gasesc ursul, sa-l dobor si sa castig arcul.

Apoi, cu toate sfaturile dimpotriva ale celor din preajma sa, baiatul a inceput sa se pregateasca. Apuca ghioaga cea mai tare, incaleca pe calul cel mai iute. Puse cateva merinde intr-o desaga si porni. Urca spre Muntii Neamtului, spre padurea Strihanului si, dupa o cale lunga, ajunse la pestera cu pricina si lega calul de un trunchi. In pestera, agatate de un stei, se vedeau tolba si arcul. Stefan intinse mana... Atunci, dintr-un cotlon, de nu stiu unde, se auzi un mormait cumplit. O singura zvacnire de spaima il strapunse pe Stefan. Numai una... ca fulgerul se rasuci spre fiara, ridica ghioaga si lovi... lovi ca traznetul... Orb de durere, ursul se pravali, iar in clipa aceea Stefan prinse in mana arcul, intinse coarda si slobozi o sageata drept in inima ursului. Dupa aceea iesi pe pajistea ruginita de frunzele cu licar de arama ale toamnei. Rasufla din greu dupa fierbinteala luptei si, zambind cu multumire, incaleca si pleca pe calea intoarsa. Ducea tolba cu sageti si arcul, arcul despre care se stie ca Stefan cel Mare al Moldovei nu s-a mai despartit de el pana la moarte.