Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

29 decembrie

- 1610 -

Incepe campania lui Gabriel Bathory impotriva lui Radu Serban

La 29 decembrie 1610 incepe campania lui Gabriel Bathory, principe al Transilvaniei, impotriva lui Radu Serban, domnul Munteniei. Oastea transilvaneana patrunde prin pasul Bran in Muntenia si inainteaza spre Tirgoviste, prapadind si arzand satele strabatute. Radu Serban se refugiaza in Moldova.

- 1776 -

Se naste Charles Macintosh, inventatorul impermeabilului

La 29 decembrie 1776 se naste Charles Macintosh, chimist britanic, inventatorul impermeabilului. A brevetat in 1823 un material impermeabil care i-a luat numele, fiind in general ortografiat mackintosh, nume care a fost dat impermeabilelor confectionate din acest material in Marea Britanie. Verifica-ti cunostintele despre inventii si inventatori in sectiunea Teste din site-ul clopotel.ro

- 1843 -

Se naste Regina Elisabeta a Romaniei

La 29 decembrie 1843 se naste Regina Elisabeta a Romaniei (nume complet Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied), sotia regelui Carol I al Romaniei. In 1869 principesa Elisabeta de Wied s-a casatorit cu domnitorul Carol I al Romaniei, devenind in 1881 prima regina a Romaniei, in urma recunoasterii tarii drept regat atat de Poarta Otomana, cat si de marile Puteri Europene dupa Razboiul de Independenta a Romaniei de la 1877.