Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Aga (Bufo marinus) - este cea mai mare broasca de uscat. Traieste in America Centrala si de Sud, unde e numita si Sapo. Broasca atinge 25 cm, 12 cm lungime si 1 kg greutate. Sursa: Enciclopedia de Biologie - Editura All

› vrei mai mult

Bancul zilei

O stewardesa il intreaba pe Bula:
Doriti sa luati masa?
Ce pot sa aleg?
Da sau nu!

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

«Poetul e senin, dar suporta bine canicula»

01 Septembrie 2004
Dupa prima zi de corectura a lucrarilor de la Limba si Literatura Romana, proba care s-a desfasurat luni, in cadrul celei de-a doua sesiuni de Bacalaureat, profesorii au avut, ca de obicei, surpriza sa descopere noi "perle"ale candidatilor. Astfel, la cerinta privind precizarea a doua trasaturi din poezia simbolista, un tanar absolvent de liceu a concluzionat: "Poemul lui Stefan Petica, «Exotic», este simbolist, deoarece intalnim versuri cu simboluri". Tot pe marginea acestui text liric, la punctul unde se cerea explicarea versului "Lumina, soare si senin", un alt candidat este convins ca "poetul este senin, poate indragostit, insa, sigur, suporta cu mai multa usurinta temperaturile inalte ale caniculei".

Desi gradul de dificultate a subiectelor a fost mult mai scazut decat cel din prima sesiune de Bacalaureat, totusi, cea mai mare bataie de cap pentru elevi a fost subiectul de eseu, in care trebuia sa analizeze un roman de tip obiectiv sau subiectiv. Astfel, despre actiunea din "Morometii"aflam: "Cand s-a urcat pe scena ca sa recite poezia, Niculae Moromete a lesinat, vazand moartea cu ochii, si in inconstienta-i iscata recita mai departe. L-a salvat Ilie Moromete, tatal, luandu-l de pe scena si ducandu-l acasa". Din suita de cerinte, evident ca n-a lipsit nici cea referitoare la redactarea unei scrisori, candidatul trebuind sa descrie un peisaj de vara, din care sa nu lipseasca, printre altele, cuvintele "soare"si "arzator", si sa adreseze epistola unei prietene imaginare, pe nume Ioana: "Iarna, vara, muntele este inverzit. Brazii sunt semeti, cu varful drept, incercand parca sa impunga soarele, ca sa nu mai fie atat de arzator".

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri