Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Ceea ce face ca gargarita sa fie una dintre cele mai indragite insecte, este perechea de aripi pe care o poseda. Aripile, atunci cand gargarita nu este in zbor, sunt acoperite de o alta pereche de aripi frumos colorate in nuante de rosu, portocaliu sau galben, cu pete mici negre.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Alo,casa Bula?
Numai Bula...casa au luat-o apele ieri...

-Auzi,vecine,ginerele meu Bula mi-a cerut 5 milioane de lei.
-Si ai mai vazut ceva de la el?
-Da,pe fiica mea.

In timp ce niste hoti incercau sa deschida usa locuientei lui Bula,unul din ei intreaba in soapta:
-Oare Bula n-o fi cumva acasa?
La care se aude dinauntru o soapta precipitala:
-Nu-i acasa,puteti intra linstiti.

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Viitorul elevilor atârna de fisele de optiuni

07 Iulie 2005
Absolventii de a VIII-a care au promovat testele nationale pot depune, pâna sâmbata inclusiv, fisele de înscriere completate cu optiunile personale, în vederea primei repartizari computerizate în liceele si scolile de arte si meserii de stat, programata în data de 16 iulie (a doua etapa a repartizarii computerizate – cea din 26 iulie – este adresata candidatilor care au sustinut examenul de capacitate în anii anteriori). Elevii si parintii nu trebuie sa se îngrijoreze pentru eventualele greseli ce pot aparea, deoarece verificarea fiselor se face atât în paralel cu completarea lor, cât si în ziua urmatoare încheierii etapei de înscriere. Câteva sfaturi se impun, totusi. Este foarte important ca elevul sa completeze optiunile în ordinea intereselor, preferintelor si aptitudinilor sale. Candidatii care au posibilitatea de a accesa Internetul, pot consulta aplicatia ADLIC 2005, disponibila pe http://admitere.edu.ro, unde sunt prezentate atât numarul de locuri disponibile la fiecare liceu si scoala de arte si meserii în parte, cât si ultima medie de admitere din anii precedenti. În felul acesta, fiecare elev îsi poate stabili mai usor optiunile si îsi poate completa fisa în mod realist. De asemenea, optiunile trebuie sa fie cât mai numeroase, tinând cont de faptul ca repartizarea computerizata se face în ordinea mediilor de admitere, si nicidecum în ordinea optiunilor sau a datei de depunere a fiselor de înscriere. Orice sansa nefructificata poate afecta viitorul copilului, motiv pentru care MEC atrage în special atentia asupra importantei acestui moment al admiterii.

Inspectoratele scolare pot modifica numarul de locuri
Pâna în prezent, Inspectoratele Scolare Judetene nu au raportat nici un fel de nereguli sau întârzieri în completarea fiselor. Fiecare elev a beneficiat din timp de câte un ghid al admiterii, distribuit gratuit. La Iasi, aproxi mativ 6.500 de elevi participa la aceasta prima etapa a repartitiei computerizate. Pentru depunerea fiselor de înscriere, s-au înfiintat 30 de centre, la care au fost arondate si comunele. “Colaboram foarte bine cu media locala. Toate cotidienele (n.r. – 5 la numar) au publicat lista cu mediile elevilor obtinute dupa testele nationale. Astfel, fiecare se poate raporta la celalalt”, ne-a declarat inspectorul scolar general Camelia Gavrila. La Constanta, unde exista peste 50 de centre de înscriere pe tot judetul, deschise pentru 6.500 de absolventi, un parinte nedumerit s-a adresat personal inspectorului scolar general Dima Zainea, întrebându-l daca o medie de 9,04 poate asigura elevului un loc în primele 4 licee constantene. Inspectorul l-a trimis sa completeze fisa cu înca 10 optiuni. În judetul Maramures, Inspectoratul Scolar a aprobat un plan de scolarizare pentru clasa a IX-a mai mare chiar decât numarul celor care au promovat anul acesta testele nationale, bazându-se pe experienta anilor trecuti, când s-au primit cereri de înscriere atât din partea absolventilor din promotii anterioare, cât si din partea elevilor din alte judete, care doreau sa urmeze în special profilurile de prelucrare a lemnului si silvicultura de la Baia Mare. Inspectorul scolar adjunct Mariana Pop ne-a informat ca înscrierile din Maramures se fac direct la scolile de provenienta ale candidatilor, unde programul de înscriere a fost instalat pe un calculator. 10 operatori, administratori de retea, au sarcina de a colecta datele absolventilor pentru a le centraliza. În judetul Covasna, unde s-au înregistrat aproximativ 3.200 de absolventi de clasa a VIII-a promovati, inspectorii scolari s-au confruntat anul acesta cu o lipsa totala de interes din partea populatiei rrome fata de scolarizarea obligatorie. Din cei 38 de copii rromi, care si-au exprimat initial optiunea de a urma un liceu sau o scoala de arte si meserii, s-au prezentat la înscrierile din 1-2 iulie doar 3. Conform metodolgiei, rromii au asigurate 2 locuri pe clasa. Probleme cu cifra de scolarizare s-au ivit la Liceul de Arta, unde au ramas locuri neocupate la clasele de desen si dramaturgie, dupa sustinerea probelor de aptitudini. Astazi, inspectoratul va decide cel mai probabil sa comaseze cele doua clase pentru a crea una bi-profil, ne-a precizat inspectorul general Irma Keresztely.

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri