Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Bananele sunt excelente drept gustare de dupa antrenamente, deoarece iti dau o crestere rapida a nivelului de energiei chiar daca sunt in stare de putrefactie.

› vrei mai mult

Bancul zilei

O tanara la spovedanie:
- Parinte, eu...
- Stiu, fiica mea, ce ai facut, ca suntem prieteni pe Facebook, am vazut poze, am citit ce ai scris pe perete... Mi-a fost destul.
- Si ce trebuie sa fac ca sa fiu iertata, parinte?
- Sa dai like la 50 manastiri.

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

ULTIMELE DEZVALUIRI POT FACE LUMINA IN CAZUL SPAGII DE LA LICEUL

12 Iulie 2006
Elevul curajos care a inregistrat probele de Bacalaureat ne-a acordat un interviu in exclusivitate in care spune ca demersul sau a avut la baza dorinta de a dezvalui debandada si neregulile care exista de atåtia ani in invatamåntul romånesc.

Liceanul da explicatii atåt despre modul in care au fost lasati sa copieze, cåt si despre procedeul de mituire a supraveghetorilor. De asemenea, el o descrie pe „doamna Madalina“, cea pe care inspectorii scolari o cauta si nu o gasesc

In dorinta de a face lumina in acest caz, ziarul nostru a predat Parchetului Capitalei inregistrarile facute de elev in timpul probelor scrise la Istorie si Limba Romåna. Ministerul Educatiei si Inspectoratul Scolar Bucuresti nu ne-au cerut aceste inregistrari

Tanarul care a inregistrat cele doua probe de Bacalaureat ne-a acordat, ieri, un interviu, din dorinta de a clarifica anumite aspecte care ramasesera sub semnul indoielii. Astfel, el a dorit sa explice cum s-a petrecut mituirea profesorilor supraveghetori, precum si celelalte intamplari care au provocat indignarea opiniei publice. In continuare, tanarul doreste sa isi pastreze anonimatul, singurul detaliu legat de identitatea sa pe care a acceptat sa il dezvaluie fiind faptul ca a fost elev al Liceului „Dimitrie Gusti“.

a procedat „doamna Madalina“ atunci cand ati copiat?
Elev: Pe inregistrare se aude clar vacarmul care era in clasa in timpul probei de examen. Am putut vorbi nestingheriti si am facut si schimb de ciorne. In principal, aportul „doamnei Madalina“ a fost acela ca a inchis ochii la tot ce am facut noi. Mai exact, nu ne-a deranjat deloc din „munca noastra“. Pur si simplu, nu se uita la noi, isi gasea ceva de facut cand vedea ca am inceput sa copiem. Personal, eu am copiat de la colega din fata mea, care mi-a dictat din lucrarea ei.

Reporter: La un moment dat, se aude in inregistrarea audio solicitarea profesorilor supraveghetori de a lasa telefoanele mobile pe un dulap din sala de examen. Presedintele comisiei de examinare a declarat ca in salile de curs nu exista vreun dulap care sa corespunda descrierii din inregistrare. Cum arata dulapul din clasa respectiva si unde era pus?
Elev: Era un dulap obisnuit, cum sunt majoritatea din scoli. La un moment dat, inainte de inceperea probei, profesorii ne-au cerut sa punem telefoanele mobile pe respectivul dulap si unii dintre noi s-au conformat. Cred ca dulapul era inchis pentru ca nu l-am vazut altfel.
comisiei au spus, la televizor, ca in salile de examen nu s-a baut cafea. Pe banda, insa, se aude vocea unui elev care cere o „gura de cafea“ din ceasca profesoarei. Relateaza-ne acest episod.
Elev: Da, eu am fost cel care a cerut o gura mica de cafea. Profesoara s-a plimbat printre randuri cu ceasca in mana si, la un moment dat, a lasat-o pe banca mea. Si-a continuat drumul, moment in care am intrebat-o, mai in gluma, mai in serios, daca ma lasa sa iau o gura de cafea. Nu stiu daca m-a auzit sau nu, cert este ca mi-am permis sa beau un pic. Nu cred sa ma fi vazut.

Reporter: Poti sa ne spui unde era sala in care s-a petrecut examenul?
Elev: Era la parter, sala numarul sase.
Reporterul: Inspectorul general Cristian Alexandrescu a spus ca a verificat personal lista cu profesorii supraveghetori si ca nu apare nici o Madalina printre acestia. Poti sa ne spui mai multe despre aceasta profesoara?

Elev: Era o profesoara care arata destul de bine, pe la 30-35 de ani, satena, inalta, peste 1,70 metri, cu ochii caprui. Nu am idee ce materie preda, nu ne-a zis in timpul examenului. Pe langa ea, mai era in comisie o alta profesoara, dar cu ea am vorbit destul de putin si nu pot sa dau prea multe detalii despre ea. Numele de Madalina l-am vazut scris pe o foaie, insa nu am stat sa ma uit si la numele de familie. Asa am vazut ce scria acolo: Madalina. Pe moment, alte detalii nu m-au interesat.

Reporter: Initial, la intrarea in sala de curs, profesorii au lasat impresia ca va vor lasa sa copiati?
Elev: La prima vedere, nu am crezut ca vom reusi sa copiem. Dar, la un moment dat, profesorii au observat ca exista o anumita miscare prin clasa si ca se face o cheta. Incet, incet, s-a mai dezmortit atmosfera.

Reporter: Cine e persoana care a mituit profesorii si cum ati facut-o?
Elev: Persoana care a mituit profesorii era mai in varsta, care venise sa dea BAC-ul la mult timp dupa ce a terminat liceul, pentru ca avea nevoie de o adeverinta la munca. Pentru ca era mai apropiata de varsta de profesori, inspira mai multa incredere.

Reporter: De ce ai inregistrat cele doua probe de Bacalaureat? Ce ai vrut sa demonstrezi prin asta?
Elev: Am vrut sa arat debandada si mizeria de la examenul de Bacalaureat si felul in care profesorii se comporta in timpul examenelor. Si, in general, pentru a avea o dovada despre unele lucruri grave care se intampla in scoli.

Ancheta avanseaza. Procurorii au intrat in posesia inregistrarilor

Ancheta procurorilor de la Parchetul Capitalei avanseaza. Ieri, un reporter al ziarului nostru a predat anchetatorilor un CD continand cele doua inregistrari audio facute de elev la doua dintre probele sustinute la examenul de Bacalaureat. Procurorii bucuresteni vor asculta cu atentie aproape 6 ore de inregistrari facute incognito si incearca sa o depisteze pe „doamna Madalina“, profesorul care „socializase“ cu elevii in timpul sustinerii examenelor la Liceul „Ion Barbu“.

Lucrarile de Bacalaureat vor fi reevaluate

Ca urmare a rezultatelor foarte slabe obtinute de candidatii de la examenul de Bacalaureat, sesiunea 2006, ministrul educatiei si cercetarii, Mihail Hardau, a decis sa se efectueze o reevaluare, prin sondaj, a lucrarilor de la probele scrise in judetele unde gradul de promovare a Bacalaureatului trece de 90%, dar si in cele unde gradul de promovabilitate este mai mic de 60 de procente. La nivel judetean, elevii din sapte judete au un procent de promovabilitate de 90%. iar alte sase, sub 70%. Despre aceasta decizie, care nu este o premiera la Bacalaureat, purtatorul de cuvant al ministerului, Mircea Muresan, a declarat: „Din cauza unor diferente mari intre judete, se va face prin sondaj o reevaluare pentru ca vrem sa stim exact care este situatia“.

Ministrul Hardau tergiverseaza anchetele si vinovatii raman bine mersi pe posturi

Dupa toate incidentele petrecute in timpul examenelor de la Testele Nationale si Bacalaureat, autoritatea de la conducerea invatamantului tergiverseaza, incercand sa prelungeasca la nesfarsit anchetele.

Dupa mai bine de trei saptamani, de cand un ziarist a reusit sa ia, chiar de la sediul Serviciului National de Evaluare si Examinare, variantele de subiecte pentru disciplina Istorie, ancheta continua sa bata pasul pe loc.

Inca de martea trecuta, ministrul educatiei anuntase ca ancheta administrativa s-a finalizat si ca, din cauza ca „exista fapte foarte grave“, raportul va fi trimis procurorilor de la Parchetul Judecatoriei sectorului 1, care are rol orientativ, deoarece ancheta penala in acest caz a fost declansata si se desfasoara separat de deciziile administrative. Insa din surse judiciare, am aflat ca pana ieri Parchetul nu a primit nici un raport despre care a facut referire ministrul educatiei. La fel se intampla si cu incidentele de la examenul de Bacalaureat.

In privinta circulatiei libere a subiectelor de la Romana, inainte de sustinerea probei scrise, tot ministrul Hardau, care a sustinut ideea ca aceasta grava situatie are drept cauza faptul ca profesorii din comisiile de examene dau meditatii in particular, putea foarte simplu sa rezolve problema, printr-un Ordin de Ministru, care sa interzica profesorilor implicati sa mai faca meditatii.

Totodata, in privinta situatiei dezvaluite de „Gardianul“ la Liceul „Ion Barbu“ din Bucuresti, toata vina o poarta Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, care si-a batut joc de elevii care au invatat si au refuzat sa dea bani pentru protocol, precum si de lipsa unor controale la sange pentru a stopa aceasta practica din liceele Capitalei.

Rezultatele la examenul de BAC, cele mai proaste din ultimii ani

Si pregatirea elevilor ridica un mare semn de intrebare. Dupa primele rezultate centralizate de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, procentul de promovabilitate de la examenul de Bacalaureat, inainte de solutionarea contestatiilor, a ajuns abia la 79,60. Acest procentaj dovedeste cea mai slaba pregatire a candidatilor din istoria acestui tip de examen, in conditiile in care procentajul de promovabilitate de anul trecut, tot inainte de contestatii, inregistra cel mai slab rezultat: 85,06.

Tot dupa primele rezultate partiale, cei mai slabi elevi pregatiti s-au dovedit a fi cei din judetele Arges, cu 60,62%, Teleorman, cu 61,76%, Brasov, cu 62,64%. In acest top, cu cele mai slabe medii si cu un numar mare de picati, urmeaza Bucurestiul, cu 66,03%. De cealalta parte a clasamentului se situeaza absolventii claselor a XII-a din liceele judetului Mehedinti, unde promovabilitatea a ajuns sa fie de 96,34%. La mica distanta ii urmeaza colegii lor din judetele Botosani, cu 92,66%, si Hunedoara, cu 92,56%. Neavand inca o raportare generala a contestatiilor inregistrate, dupa opinia Serviciului National de Evaluare si Examinare, la centrele de examinare sau mii de asemenea nemultumiri asupra notelor obtinute de la probele scrise.

Deoarece, potrivit Metodologiei de organizare si de desfasurare a examenului de Bacalaureat, este obligatoriu ca recorectarea lucrarilor sa se faca in centre din alte localitati decat cele acolo unde s-a efectuat prima corectura, rezultatele finale sunt programate a fi afisate vineri, 14 iulie.

Sursa: Gardianul

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri