Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Doar unul din 10 oameni traia in orase in 1900. In 1994 cifra a crescut la unul din doi oameni, creandu-se megalopolisuri (aglomeratie urbana enorma, din contopirea mai multor orase.) de milioane de locuitori.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Intr-o zi de luni,un ardelean merge cu porcul in targ sa-l vanda. La un moment dat se apropie de el un domn asa mai bine imbracat, la costum, cravata... si-i spune omului nostru: -De vanzare porcu'? -De vanzare! -Da'...ce porc fain! -Da,e fain! -Dar ce-i dati sa manance? -Pai...resturi...ce ramane de la noi dam la porc. -In cazul asta, dati-mi voie sa ma legitimez: sunt de la Protectia Consumatorului. Cum puteti sa-i dati porcului sa manance resturi? Daca se imbolnavesc consumatorii? Un milion de lei amenda! A doua saptamana, iar vine ardeleanul cu porcul in targ. De el se apropie un alt om bine imbracat, care-l intreaba: -De vanzare porcu'? Ardeleanul, mai nervos putin: -De vanzare... -Da'...ce porc fain! -Da,e fain... -Nici nu miroase a porc! -Da...-Dar ce-i dati sa manance? -Pai... pizza, cartofi prajiti, cola... ce mancam noi ii dam si la porc. -Da? In acest caz, dati-mi voie sa ma legitimez: sunt de la Protectia Copilului. Stiti cati copii din lume mor de foame?! Si dv. ii dati porcului pizza si cola? Un milion de lei amenda! A treia saptamana, iar vine omul nostru in targ cu porcul. Si acum vine la el un domn bine imbracat, la costum si cravata: -De vanzare porcu'? Ardeleanul, si mai nervos: -De vanzare.. -Da', ce porc fain! -Da, fain.. -Da'... ce-i dati sa manance? -Nu stiu. -Cum, nu stiti ce mananca porcul dv.?? -Nu stiu dom'le! Eu in fiecare dimineata ii pun o suta de mii in troaca si el isi cumpara ce vrea!!!!!

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Testarea nationala, un examen unicat

18 Mai 2004
De ieri, au inceput inscrierile pentru testarea nationala a absolventilor de gimnaziu, examen cu o singura sesiune, la sfarsitul caruia nu se obtin diplome. Admiterea in liceu se face, de asemenea, intr-o singura sesiune. Sunt asteptati circa 300.000 de absolventi. O data cu trecerea la invatamantul obligatoriu de 10 ani, examenul de Capacitate a disparut, dar admiterea in clasa a IX-a nu este inca posibila fara o testare, intrucat acum exista mari diferente de notare intre scolile din tara si cele de la oras, intre scolile de elita si celelalte. in anul acesta scolar insa, in 2.000 de scoli din toata tara au fost introduse criterii nationale de notare pentru clasa a VIII-a, iar in anul scolar urmator se va generaliza si se vor introduce criterii stricte de notare si la clasa a VII-a. Concret, pentru fiecare nota si disciplina sunt stabilite bareme de cunostinte si competente. in felul acesta, notele obtinute la Urlati sau Tecuci, de exemplu, vor fi egale ca valoare cu cele de la scolile de elita din Capitala. "Testarea nationala din acest an este o etapa intermediara care - speram - va disparea anul viitor, daca experimentarea criteriilor na-tionale de notare va avea rezultatele scontate. in felul acesta, dupa opt clase nu se vor mai sustine examene, iar admiterea se va face pe baza mediilor obtinute in gimnaziu. De altfel, anul acesta ponderea mediilor din clasele V-VIII va fi de 50%, la egalitate cu media obtinuta la testarea nationala. Tehnic, admiterea in clasa a IX-a se va face anul acesta la fel ca anul trecut, pe baza mediilor si a optiunilor candidatilor, dar, atentie!, va fi o singura sesiune de testare si o singura sesiune de admitere. Candidatii care nu promoveaza, precum si corigentii, vor fi admisi in clasa a IX-a pe locurile ramase dupa admiterea celor care au promovat", a precizat Alexandru Athanasiu, ministrul educatiei. La testele nationale se pot inscrie absolventi din seria curenta, dar si din seriile anterioare care nu au obtinut diploma de Capacitate, indiferent de varsta candidatului.

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri