Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

O masca chirurgicala se foloseste pentru uz chirurgical (impiedica particulele lichide sa circule de la pacient la echipa operatorie sau invers), ca protectie impotriva particulelor de praf aeriene create de poluare sau ca protectie impotriva raspandirii unor boli.

› vrei mai mult

Bancul zilei

- Care este asemanarea dintre un barbat si o telenovela?
- Cand devine mai interesant, trebuie sa astepti urmarea.

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Profesorii corectori i-au furat la punctaj pe elevii din clasele a VII-a si a VIII-a

22 Februarie 2008
Rezultatele incorecte vor avea repercusiuni asupra viitorului elevilor pentru ca vor face parte din media de admitere la liceu. Profesorii bucuresteni care nu au fost corecti, nu au fost sanctionati, in schimb au fost trimisi la cursuri de formare. Zeci, daca nu sute de elevi din clasele a VII-a si a VIII-a au fost furati la punctaj de catre profesorii care le-au corectat tezele cu subiect unic. in loc sa corecteze tezele respectand baremele de corectare, profesorii si-au permis sa interpreteze, in maniera proprie, raspunsurile.

O dovedesc zecile de sanctiuni date de catre inspectoratele scolare profesorilor evaluatori. Notele elevilor de la teze trebuie sa fie corecte, pentru ca sunt importante la admiterea lor in liceu. La nivelul tarii nu exista o situatie clara a lucrarilor punctate in plus sau in minus, pe nedrept, dupa bunul plac al profesorilor corectori si nici un numar exact al profesorilor sanctionati. Aceste date inca se centralizeaza, la nivelul Ministerului Educatiei.

In Suceava, 10 profesori au fost sanctionati de inspectoratul scolar, pentru ca nu au evaluat corect sapte teze. Cei opt profesori de limba romana din Suceava, Falticeni si Vatra Dornei si cei doi de matematica, din Radauti, nu vor mai avea dreptul sa faca parte din comisii de examinare pe durata unui an, pentru ca nu au respectat baremele de corectare.

Si in Gorj, 10 lucrari au fost punctate in plus sau in minus, iar in Braila exista 20 de lucrari in cazul carora diferenta intre nota initiala si cea obtinuta dupa contestatii a fost de peste 1,5 puncte. Inspectorul scolar general, Liliana Tudoran, ne-a spus ca inspectoratul analizeaza aceste cazuri si ii va sanctiona pe profesorii vinovati. In Arad, 5 profesori de limba romana au primit avertisment si interdictia de a mai face parte din comisii de evaluare la alte examene.

In Bucuresti, profesorii care au sfidat baremele de corectare au fost iertati si trimisi la cursuri de formare pentru evaluatori. "Prima corectura a fost mai generoasa, iar a doua a fost mai drastica. Nu am pornit cu sanctiuni impotriva profesorilor, pentru ca si asa m-am rugat de ei sa vina sa corecteze. Am initiat un curs pe formare pentru profesorii evaluatori la romana, matematica, istorie si geografie", ne-a spus inspectorul scolar Cristiana Mateiciuc, de la ISMB. in opinia dumneaei, cele 27 de lucrari de la clasa a VII-a si cele 38 de la clasa a VIII-a, care au primit in plus sau in minus peste 1,5 puncte la corectare, reprezinta un procent mic.

Motivele acestui mod de evaluarea incorecta sunt multiple. Laurentiu Dumitrescu, profesor de limba romana la scoala Centrala, din Bucuresti, explica motivele acestui fenomen intalnit la toate examenele, nu doar la tezele cu subiect unic. "La literatura, profesorii interpreteaza diferit lucrarile pe care le au de corectat. O cauza ar putea fi subiectele ambigue si textele, care depasesc nivelul de intelegere al elevilor si chiar al profesorilor. Textele sunt prea pretioase si sunt alese de oameni, care vor sa arate tot ce stiu ei. Profesorii corecteaza neglijent, sub presiunea timpului. Alt motiv este ca profesorii buni nu se mai duc sa corecteze lucrari, pentru ca sunt prost platiti. Se duc, in schimb, cei slabi sau profesorii pensionari", ne-a spus dl. profesor.

Reprezentantii Ministerului Educatiei au spus ca raportul privind desfasurarea tezelor cu subiect unic din primul semestru va fi finalizat in scurt timp. "Sunt foarte dezamagita de sistemul de invatamant din Romania! Am facut contestatie la romana. Am luat nota 8.35. Profesoara de la clasa mi-a spus ca meritam in jur de 9.50, iar domnul director (profesor de romana) mi-a spus sa fac contestatie pentru ca sunt indreptatita", Larisa, eleva clasa a VIII-a.

3,25 lei – atat a primit fiecare profesor pentru o lucrare corectata Mihail Hardau, fostul ministru al Educatiei, a fost primul care a decis sanctionarea a 94 de profesori, pentru ca nu au evaluat corect mai multe lucrari de la Bacalaureatul din 2006. Fostul ministru spunea ca inspectoratele ar trebui sa desfaca contractele de munca, in cazul a 14 profesori. Respectivii profesori au umflat notele elevilor chiar si cu 4,5 puncte, dar nu au fost dati afara din invatamant nici astazi.

Gandul

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri