Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pentru ca isi imparte orbita cu alte corpuri ceresti, Ceres a fost clasificata planeta pitica. Ceres imparte orbita cu milioane de asteroizi din centura principala a asteroizilor. Aceasta centura de asteroizi este situata intre planeta Marte si planeta Jupiter.

› vrei mai mult

Bancul zilei

De ce au scotieni patratele pe rochii ? Ca sa joace sah .

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

In 2005, primul examen de certificare in meserie

30 Iulie 2004
Promotia 2005 a absolventilor scolilor tehnice, foste profesionale, va fi prima care va sustine examene finale de absolvire, sesiune echivalenta cu un Bacalaureat de specialitate. O data promovata evaluarea, candidatul va primi dreptul de a profesa in meseria pentru care s-a specializat. In acest sens, ministerele Educatiei si Cercetarii si Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei au aprobat "Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de certificare a competentelor profesionale dobandite in urma absolvirii scolii de Arte si Meserii (SAM)".

Potrivit documentului, la examenul de certificare au dreptul sa se inscrie elevii care au absolvit SAM in anul in care se organizeaza sesiunea. Candidatii pot sustine acest examen fara taxa, doar o singura data. Prezentarile ulterioare pentru obtinerea certificatului de calificare profesionala vor fi conditionate de achitarea unei taxe, care va fi precizata anual de catre cele doua ministere. La stabilirea cuantumului taxei se vor lua in calcul toate cheltuielile pe candidat.

Sesiunea de-a evaluare cuprinde o proba practica si una orala, cea de a doua fiind una complementara primei probe. Notarea candidatului se va face cu "admis" sau "respins", iar aprecierea comisiei nu va putea fi contestata.

Promovarea examenului de certificare implica promovarea tuturor probelor de examen. De asemenea, graficul acestui tip de examen se va aproba in fiecare an, prin ordin al ministrului educatiei.

Pentru prima data, intr-o metodologie de examen se stipuleaza: "Colectarea de fonduri materiale sau banesti de la candidati, parintii si rudele acestora este interzisa. Incalcarea se sanctioneaza, dupa caz, material, disciplinar, contravetional sau penal (art.35)".

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri