Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pentru a produce 1kg de miere, albinele trebuie sa viziteze 4 milioane de flori si sa parcurga o distanta egala cu de patru ori lungimea ecuatorului.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Uniunea Europeana a dat un comunicat in care se spunea ca urmeaza sa amendeze Romania pentru cruzimea cu care taie porcii de Craciun.
Pentru a evita aceasta situatie, geneticienii romani au inventat porcul EMO, care se taie singur.

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Fondul clasei, achitat optional de catre elevi

12 Noiembrie 2004
CONTRADICTIE - Invatamantul de stat este gratuit, dar parintii platesc
Unele scoli il numesc fond al clasei, altele – fondul scolii. De orice tip ar fi el, parintii trebuie sa stie ca nici o lege nu prevede obligativitatea achitarii lui.

Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar prevede: "Comitetul de parinti al clasei poate propune in adunarea generala o suma minima cu care parintii elevilor clasei sa contribuie la intretinerea, dezvoltarea si modernizarea bazei materiale a clasei sau a unitatii de invatamant". Regulamentul precizeaza, de asemenea, ca aceasta contributie "nu este obligatorie, iar neachitarea ei nu poate limita exercitarea de catre elevi a drepturilor prevazute de prezentul regulament si de prevederile legale in vigoare".

REGULI SI CONFUZIE. Liliana Preoteasa, director general in cadrul Directiei Generale pentru Invatamant Preuniversitar din Ministerul Educatiei, ne-a explicat ca "numai comitetul de parinti poate propune strangerea unei sume pentru diverse materiale, dar parintii nu pot fi constransi in nici un fel la achitarea acesteia."

La Scoala nr. 167 din Capitala, comitetul de parinti a hotarat anul trecut sa stranga cate 100.000 de lei de elev. Mihai Capatinescu este casierul clasei a V-a A si isi aminteste ca anul trecut numai doua colege nu i-au dat fondul clasei. "Anul acesta, la dirigentie ni s-a spus sa aducem 50.000 si i-a dat tata la sedinta. Nu stiu pentru ce erau".

BANII. Viorica Dumitru, invatator si membru in consiliul de administratie al scolii, afirma ca "Noi nu strangem bani, ci casiera scolii sau a clasei. Nu strangem fondul scolii, ci numai strictul necesar pentru ce avem nevoie in scoala". Nu exista o evidenta a banilor stransi anul trecut de la cele 17 clase, dar au chitante pentru tot ce s-a cumparat: o harta pentru clasa a IV-a, un televizor, un video, un casetofon, hartie xerox si cartus pentru imprimanta. In clasa Cristinei, eleva in clasa a VI-a acum, toti copiii au dat anul trecut cate 100.000 pentru fondul clasei pentru ca "mai mult de rusine, trebuie sa dai cand vezi ca toti colegii tai dau". Elevii care mai au frati in aceeasi scoala platesc numai jumatate din suma.

CALCULAT. Situatia este diferita la Scoala nr. 171 "Petre Ispirescu", unde banii se strang la sedintele cu parintii, care se organizeaza luna de luna. Aici, un parinte desemnat casier taie chitanta pentru fiecare incasare si roaga parintii sa semneze cand platesc. De la cei aproape 400 de elevi s-au strans 60 de milioane de lei si numai 60% dintre parinti au acceptat sa plateasca fondul scolii. Cu banii care s-au strans s-a cumparat o instalatie de sonorizare pentru serbari, casetofon, yale, creta si hartie xerox. Alte cateva milioane sunt depuse la banca, urmand sa se foloseasca anul acesta pentru diverse materiale. Saptamana viitoare, consiliul parintilor va hotari ce suma vor plati "benevol" – precizeaza directoarea Delia Firican – pentru anul in curs. In cazul in care doi sau mai multi frati invata in aceasta scoala, numai unul dintre ei plateste.

Fondul clasei sau al scolii poate fi o problema pentru familiile cu venituri mici, cu atat mai mult in cazul in care copiii sunt la liceu. Aici, sumele se ridica pana la 700.000 de lei. Monica Mazilu s-a mutat anul trecut de la Scoala generala nr. 166 la Scoala nr. 167, unul dintre motive fiind suma foarte mare pe care trebuia sa o plateasca la fondul scolii, 300.000 de lei.

Articol de: OANA ANTONESCU, Jurnalul National

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri