Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


In aceasta zi vei lua parte la o discutie foarte importanta cu prietenii, daca stii sa-ti sustii punctul de vedere, vei obtine respectul si admiratia grupului.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Americanul Hamilton Smith a inventat masina de spalat manuala si a patentat-o in 1858.

› vrei mai mult

Bancul zilei

culmea norocului:sa te calce o salvare

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Fara probe orale la Bacalaureat?

07 Iulie 2008
Dragi elevi de liceu, va paste inca o reforma a invatamantului. De data aceasta, Ministerul Educatiei vrea sa schimbe modul in care se da examenul de Bacalaureat, mai exact probele orale ar urma sa fie eliminate. Si cum reprezentantii MECT vor sa afle parerea elevilor si profesorilor legata de aceasta idee, pe site-ul edu.ro a fost deschisa o dezbatere in acest sens.

Potrivit sondajului de pe forumul ministerului, 37% dintre cei care si-au exprimat parerea (elevi si profesori) sunt de acord ca probele orale sa fie eliminate de la Bac.

Dar ce ii supara de fapt pe contestatarii examenelor orale? Ideea generala avansata de diversi profesori si elevi este ca notele la aceste probe nu reflecta in mod real pregatirea elevilor.

Inca de la introducerea Bacalaureatului cu sase probe, absolventii de liceu au invatat lectia: probele orale sau cele practice, precum sportul, le ridica serios mediile de examen.

O privire aruncata pe liste arata clar acest lucru. Concludente sunt diferentele mari intre notele la romana, scris si oral. Sunt cazuri in care diferentele dintre notele de la cele doua probe depasesc si patru puncte. Un candidat se poate "descurca" de nota 10 la proba orala de romana, in schimb la proba scrisa nu reuseste sa ia mai mult de 5 sau 6.

Cele mai intalnite cazuri sunt cele in care diferentele dintre proba orala si cea scrisa de romana se situeaza intre doua si trei puncte.

Anul acesta, la proba orala de limba romana s-a inregistrat o promovabilitate record de 99,86% la nivelul tarii, iar in 11 judete promovabilitatea a fost maxima. Astfel, din 211.055 candidati, doar 279 au fost declarati respinsi, nereusind sa obtina nota minima de trecere 5.

De asemenea, dat fiind faptul ca probele orale sunt eliminatorii pentru examenul de Bacalaureat, multi profesori examinatori prefera sa le dea elevilor o sansa de a participa la celelalte probe ale examenului.

Aceasta nu ar fi o problema, daca notele de la acest examen oral nu ar crea inechitati la admiterea in facultate. Profesorii universitari se plang ca, in ultimii ani, candidatii sunt foarte slabi, dar vin la admitere cu medii exagerat de mari obtinute la Bacalaureat.

Tocmai din cauza rezultatelor foarte mari obtinute de majoritatea elevilor, sunt din ce in ce mai multi cei care cer eliminarea acestor probe, deoarece nu ar reflecta realitatea.

Nota depinde de spaga, noroc si chef

Din pacate, notele obtinute de unii elevi depind de starea fizica si psihica a profesorilor examinatori.

Daca tinem cont de faptul ca dascalii stau aproape toata ziua in comisia de examen, oboseala isi spune de multe ori cuvantul, iar cei afectati sunt elevii. La primele ore ale diminetii, profesorii sunt mai binevoitori, iar spre dupa-amiaza notele scad odata cu aparitia plictiselii si tracasarii dascalilor.

Din pacate, in invatamantul romanesc, starea de spirit a profesorului examinator mai tine si de alti factori. Acuzatiile de coruptie si frauda s-au inmultit de la an la an. Un dascal poate deveni mai ursuz sau mai binevoitor si in functie de banii "de protocol", interzisi de minister, dar care inca se platesc in majoritatea liceelor.

S-a impamantenit ideea ca, daca are pe masa o banala sticla de apa plata, profesorul poate stramba din nas. In schimb, un plic bine plasat la inceputul zilei ii poate ridica substantial moralul.

In plus, daca la examenul scris toti copiii primesc aceleasi subiecte, la oral mai conteaza si norocul. Un elev poate sa aiba sansa sa "pice pe subiect" si atunci este avantajat fata de unul care trage un bilet cu o cerinta mai complexa sau care, pur si simplu, nu ii place.

Un alt argument in favoarea eliminarii probelor orale tine de gradul de emotivitate al celui evaluat. Elevii cu un psihic mai solid, care isi pot controla mai usor emotiile considera ca balaureatul oral ar trebui sa ramana in structura actuala a examenului pentru ca le ridica mediile.

In schimb, cei mai timizi spun ca sunt dezavantajati din start de sustinerea unui examen in fata unei comisii de profesori pentru ca nu tot omul s-a nascut mare orator si asta nu tine neaparat de competentele dobandite in liceu.


Sustinatorii probelor orale de la Bac sustin ca acestea obisnuiesc adolescentul cu acest tip de examinare. La facultate, multe examene se dau oral.

Iar la examinarea orala e mult mai greu de trisat, pe cand la scris metodele de copiat sunt din ce in ce mai eficiente si mai ingenioase.

Sursa: Ziare.com

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri