Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Greutatea maxima pe care o poate atinge un elefant este de circa 7 tone. Au existat in trecut si elefanti care cantareau mai mult, dar aici vorbim deja de recorduri, care erau niste exceptii de la regula.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Cand se naste Bula:
-Tu esti mama,tu esti tata,tu esti doctorul si tu esti asistenta!Da-ti o problema de a-8-a sa o rezolv!
Doctorul,asistenta,mama si tata se hotaresc sa ii scoata o jumate de creier!Cand se trezeste bula:
-Tu esti mama tu esti tata,tu esti doctorul si tu esti asistenta!Dati-mi o problema de a-8-a sa o rezolv!
Doctorul,asistenta,mama si tata se hotaresc sa ii scoata si cealalta jumatate de creier!Cand se trezeste bula:
-Tu cine esti,tu cine esti,tu cine esti si tu cine esti?Actele la control!

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Elevii bucuresteni aleg liceul teoretic

21 Decembrie 2004
Aproape 90% dintre elevii bucuresteni din clasele a VIII-a ar vrea sa-si continue studiile intr-un liceu. Si parintii lor sustin acelasi lucru, se arata intr-un studiu realizat de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), prin Centrul Municipal de Asistenta Psihopedagogica in unitati scolare din toate sectoarele Capitalei.

In anul scolar 2004-2005, ISMB a stabilit o cifra de scolarizare ce cuprinde 928 de clase a IX-a, 699 dintre acestea fiind de liceu, iar 229 in scolile de arte si meserii. Conform metodologiei de admitere in ciclul mediu de invatamant, elevii de clasa a VIII-a trebuie sa promoveze examenul de testare nationala pentru a se putea inscrie la o clasa de liceu.

PENTRU LICEU. Elevii, in proportie de 44,7%, cred ca absolvirea unui liceu este utila pentru obtinerea unei diplome de Bacalaureat, iar pentru aproape 29% dintre acestia beneficiul consta in dobandirea unei specializari inalte. Mai putin de 10% dintre scolari ar vrea sa urmeze cursurile scolii de arte si meserii. Dintre tineri, 48% cred ca dupa absolvire ar avea o calificare, iar 26% deoarece ar obtine mai repede independenta financiara.

Cu toate acestea, in cazul elevilor, procentul celor care opteaza pentru continuarea studiilor intr-o forma de invatamant liceal este mai scazut cu 3% fata de cel corespunzator lunii decembrie 2003. In randul parintilor, in schimb, se inregistreaza o crestere a ponderii celor ce aleg liceul in defavoarea scolii de arte si meserii.

REZULTATE. Totusi, numai 8% dintre cei care au raspuns la chestionar sunt foarte siguri ca vor fi admisi in liceu, in timp ce 42% cred ca au sanse mari, 47% sustin ca au sanse medii, 3% mici, iar 1% foarte mici.

Parintii sunt mai optimisti, 66% dintre ei evaluand sansele copiilor ca fiind mari sau foarte mari (17% dintre ei alegand varianta sanse foarte mari, fata de numai 8% dintre elevi). 32% apreciaza ca elevii au sanse medii de a accede in invatamantul postgimnazial dorit, in timp ce 3% considera ca au sanse mici. "Nu trebuie uitat insa ca aceasta crestere a increderii parintilor in sansele copiilor lor se poate datora nivelului de asteptari al parintilor si nu neaparat unei bune cunoasteri a propriilor copii", se precizeaza in studiul ISMB.

TEORETIC. Pusi sa aleaga un anumit profil, 65,2% dintre elevii din clasa a VIII-a ar vrea sa se pregateasca intr-un liceu teoretic, 9,1% in unul tehnologic, 13,2% sa intre la un liceu vocational, iar 4,7% la scoala de arte si meserii, iar 7,9% nu au stiut ce sa raspunda.

Elevii bucuresteni, sustinuti de parinti, prefera sa invete in clase de matematica-informatica (36,3%), 9,5% la cele de stiintele naturii, 4,7% – filologie bilingv, 12,1% – filologie, iar 2,6% – stiinte umane si sociale.

CAT MAI APROAPE DE CASA

Jumatate dintre participantii la studiu au declarat ca alegerea unitatii de invatamant se face dupa criterii personale, 28% in functie de prestigiul unitatii de invatamant, iar 23% aleg drept criteriu de selectie apropierea scolii de casa. Decizia legata de continuarea pregatirii apartine, deopotriva, in 49% din cazuri parintilor si elevilor, in 45% numai elevilor, 4% parintilor, 1% dirigintilor si in acelasi procent rudelor. La intrebarea cum poate scoala sa-i sprijine pe elevi in alegerea viitoare, 37% dintre repondenti au spus prin meditatii sau ore suplimentare, 19% prin informare, 18% prin consiliere, 12% – pregatire.

TEHNICIENII SUNT IN TOP

Preferintele comune ale elevilor si parintilor se indreapta spre specializarile din domeniul serviciilor - tehnician in activitati financiare si comerciale, o specializare aleasa de 2,3% dintre parinti si 1,6% dintre elevi si tehnician in turism (2,8% dintre parinti, 3,2% dintre elevi). Se mai cer cele din domeniul resurselor naturale si protectiei mediului - tehnician chimist de laborator (0,6% dintre parinti, 1,1% dintre elevi).

CUI II APARTINE DECIZIA DE ALEGERE A SCOLII?

# Elevi / Parinti Elevi 45% 23%
# Elev si parinti deopotriva 49% 68%
# Parinti 4% 7%
# Diriginte 1% -
# Cadre didactice - 1%
# Rude 1% -
# Nu stiu 1% 1%

CARE ESTE PROFILUL SCOLII DORITE?

# Elevi / Parinti Liceul teoretic 65,2% 61,6%
# Liceul tehnologic 9,1% 13,6%
# Liceul vocational 13,2% 12,5%
# Scoala de arte si meserii 4,7% 5,3%
# Matematica-informatica 36,3% 37,3%
# Stiinte ale naturii 9,5% 9,6%
# Filologie bilingv 4,7% 3,4%
# Filologie 12,1% 6,8%
# Stiinte umane si sociale 2,6% 4,5%
# Nu stiu 7,9% 7%

Articol de: EUGENIA MIHALCEA, Jurnalul National

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri