Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Rechinii, aceste masini formidabile de ucis, au o caracteristica foarte interesanta a dintilor: dintii se deplaseaza, in tot cursul vietii, spre marginea anterioara a maxilarului. In acest fel sirurile anterioare de dinti vechi, tociti, ies treptat din cavitatea bucala si apoi cad. Astfel teribilul peste isi pastreaza pana la batranete ingrozitoarele arme.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Doua randunele zburau spre tarile calde cand deodata le depaseste un avion cu reactie.
-Unde se grabeste asta asa, ma?
-Taci ma, nu vezi ca i-a luat fundul foc?

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Directorii liceelor de elita vor reintroducerea examenului de admitere

19 Mai 2008
Actuala procedura de admitere in liceu este contestata de directorii liceelor bine cotate din Capitala. Ei doresc sa organizeze examene proprii de evaluare a candidatilor.

Directorii mai multor colegii de prestigiu din Bucuresti sunt nemultumiti de faptul ca sistemul de admitere bazat pe media tezelor cu subiect unic si a celor din gimnaziu nu arata care sunt in realitate cei mai buni elevi. Actualul sistem a inceput sa functioneze din 2007/2008. "Ma indoiesc ca actuala metoda de admitere reflecta in mod real pregatirea elevilor. Ca dovada, copiii care au venit cu medii extrem de mari de absolvire a gimnaziului nu au facut fata concurentei la clasa, comparativ cu alti copii care nu aratau aceleasi performante pe carnetul de note din gimnaziu", a explicat directorul Colegiului National "Mihai Viteazul", prof. Sever Popa ( media ultimului admis a fost anul trecut de 9,48).

Notele de 10 se acorda diferit

Si directorul Colegiului National de Informatica "Tudor Vianu" (unde media ultimului admis in 2007 a fost de 9,51), prof. Silvia Moraru, considera ca actualul sistem de invatamant trebuie reconceput. "O nota de 10 se acorda diferit de la o scoala la alta, prin prisma severitatii profesorilor si a pregatirii elevilor, astfel ca nu este just ca aceasta nota sa conteze la fel pentru admitere", a afirmat prof. Moraru.

Stabilirea unei admiteri corecte, in care copiii care au invatat in scoli cu exigente mai mari sa nu fie dezavantajati fata de cei care vin cu note mai bune, de la o scoala mai putin exigenta, este si dorinta conducerii Colegiului National "Gheorghe Lazar" (media ultimului admis a fost anul trecut de 9,40). "Nu are importanta cine face subiectele, important este sa fim siguri ca, odata intrati la liceu, acei copii fac fata exigentelor scolare", a explicat prof. Nicolae Victor, directorul acestui colegiu.

Directorii acestor institutii scolare au cerut Ministerului Educatiei modificarea sistemului de admitere, in sensul inlocuirii tezelor unice cu sustinerea unui concurs de admitere. Pana acum, ministerul nu a dat niciun raspuns oficial.

Cum se da admiterea la liceu

Potrivit actualei Metodologii de admitere la liceu, stabilita de Ministerul Educatiei, media de admitere se compune din:
- 50 la suta media generala a claselor V-VIII
- 50 la suta media tezelor cu subiect unic sustinute de elevii claselor a VIII-a la disciplinele: limba si literatura romana, limba si literatura materna, matematica, istorie/geografie.

Admiterea se face in sistem computerizat, in functie de mediile elevilor si de optiunile exprimate de acestia in fisele de inscriere.
- Intre 12 si 21 iunie se transmit fisele scolilor pentru a fi completate de elevi
- Intre 13 si 22 iunie, fisele completate vor fi verificate
- Pe 27 iunie se face admiterea computerizata
- Pe 28 iunie, se afiseaza listele cu elevii admisi

Concursul, unicul sistem eficient de evaluare

Expertul in educatie Alexandru Crisan considera ca actualul sistem de admitere a elevilor in liceu nu este bun. "Ar trebuie sa existe un singur sistem de evaluare, si anume examenul de admitere la liceu, deoarece nota obtinuta la o teza nu arata nivelul real al copilului. Acesta poate avea o zi mai buna sau ii poate pica exact subiectul pe care il cunoaste, si astfel ajunge sa ia o nota mai buna decat un copil care se pregateste zilnic la materia respectiva", a explicat specialistul.

Sursa: Calificativ.ro

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri