Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Da Vinci a pictat-o pe Mona Lisa.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Dintr-un articol de ziar: ''Aseara pe autostrada soferul Ionescu Ion, de meserie politist, s-a uitat cu o bricheta aprinsa in rezervorul masinii, ca sa vada daca mai are benzina. MAI AVEA!''

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Detalii si statistici despre sesiunea a doua a examenului de Capacitate 2003

01 Septembrie 2003
Ultima sesiune a examenului de Capacitate nu a iesit din tipare nici in ceea ce priveste rezultatele obtinute. Asa cum era de asteptat, procentajul de promovabilitate a scazut simtitor comparativ cu cel al primei "runde". Acest lucru era de asteptat, intrucat elevii care au sustinut a doua sesiune a Capacitatii sunt cei care au avut de sustinut corigente si cei care nu s-au pregatit prima sesiune de examen.

Rezultatele dezastruoase ale celui de-al doilea examen de Capacitate al acestui an au demonstrat ca vara nu a fost un sfetnic bun pentru aproape jumatate din cei care sperau ca, macar acum, sa poata spune ca au absolvit gimnaziul cu brio. Totusi, gratie generalizarii invatamantului de 10 ani, toti vor mai gasi un loc la liceu sau in scoala de arte si meserii.



Note mici, putini promovati



Potrivit primelor rezultate partiale, valabile pentru 12 judete, procentajul de promovabilitate la nivel national este de aproximativ 60%. Desi este vorba despre rezultate partiale, experienta anilor trecuti ne spune ca lucrurile nu se vor modifica in mod simtitor la aparitia rezultatelor finale.

La aceasta sesiune au participat peste 80.000 de candidati.

Doar sapte candidati au obtinut pana in prezent note de 10,00. Majoritatea notelor de promovare sunt cuprinse intre 5 si 6,99.

Procentajul de promovabilitate este considerat firesc de catre responsabilii din Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, intrucat "candidatii tarzii" nu au fost pregatiti nici in prima sesiune. Totusi, responsabilii din MECT intentioneaza sa analizeze cauzele care au generat o promovabilitate atat de scazuta.

Judetele in care a fost inregistrat procentajul cel mai ridicat de promovabilitate este Neamt, cu 93,4%, urmat de Giurgiu, cu 82,71%, si Bihor - 78,16%.

La polul opus se afla municipiul Bucuresti, cu 40,87%, si judetul Bistrita Nasaud, cu 36,69%.



"Versuri albe" pe foile candidatilor




Cadrele didactice din Bucuresti sunt nemultumite de pregatirea elevilor. La centrele de corectura au fost deschise lucrari de un alb imaculat, respectivii candidati neavand nici cea mai mica idee legata de subiectele testarilor.

O posibila cauza a rezultatelor proaste obtinute este, in viziunea oficialilor din Inspectoratul Scolar al Muncipiului Bucuresti, lipsa de motivatie pentru a invata.

In Bucuresti, promovabilitatea a fost de 33% in sectorul 1, 35% in sectorul 2, 52,5% in sectorul 3, 43,62% in sectorul 4, 34,19% in sectorul 5 si 44,87% in sectorul 6.



Totusi, anul trecut a fost mai rau...



In sesiunea a doua a examenului de Capacitate din 2002, situatia promovabilitatii a fost ceva mai slaba ca acum. Atunci, cu putin peste jumatate din cei 63.035 de candidati prezenti la examen au promovat testele.

Potrivit oficialilor MECT, promovabilitatea de 51,42% - respectiv 32.400 de candidati cu note de minimum 5,00, a fost un rezultat "relativ normal" pentru a doua sesiune de Capacitate.

O alta caracteristica a celei de a doua sesiuni din 2002 a fost discrepanta intre rezultatele obtinute de elevi din diverse judete. Daca in Prahova si Tulcea, doar 18% din elevii prezenti la teste au promovat examenul, in Braila procentajul de promovabilitate a fost de 23,60%, in Sibiu de 23,93%, iar la Vaslui de 27,18%, in timp ce in judetele Valcea, Olt, Ilfov, Harghita, Giurgiu, Bistrita Nasaud si Bihor, promovabilitatea a fost de peste 80%.

In Capitala, 52,88% din absolventii 2002 promovasera examenul, proportia fiind aproape egala cu media inregistrata la nivel national.

O scadere s-a observat la nivelul primei sesiuni; la primul examen de Capacitate din aceasta vara, procentajul de promovabilitate la nivelul tarii a fost de 73,94%, fata de 77,15% in 2002.

Judetele cu cea mai ridicata promovabilitate au fost aceleasi; Bistrita Nasaud - 85,47%, Neamt - 83,83%, Suceava - 83,44% si Bihor - 82,52%. La polul opus s-au situat judetele Calarasi - 64,59%, si Sibiu - 64,76%.



Sute de lucrari corectate = un milion de lei




Pentru ca a supravegheat timp de trei zile desfasurarea probelor la examenul de Capacitate, un profesor primeste maximum 300.000 de lei. La randul sau, un profesor-corector primeste cel mult un milion de lei pentru ca a evaluat sute de lucrari pe parcursul aceluiasi examen.

Salarizarea profesorilor care au participat la cea de-a doua sesiune a examenului de Capacitate urmeaza o procedura legata de numarul de ore prestate in timpul testarilor. Pentru supraveghetori au fost luate in calcul cate cinci ore pe zi, timp de trei zile. Pentru cei care au evaluat s-au acordat 15 minute pentru fiecare lucrare corectata.

Chiar daca suma pe care o primesc este destul de mica, profesorii au renuntat la vacanta pentru a mai castiga un ban in plus. Ei isi vor primi banii in luna septembrie.

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri