Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Corpul unui adult este alcatuit din aproximativ douazeci de mii de miliarde de celule.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Dupa o cina selecta la niste cunoscuti sotia ii spune sotului:
- Dragule, nu it-a fost rusine sa te duci de cinci ori cu farfuria dupa mancare ?
- Nu, draga, de fiecare data eu spuneam ca este pentru tine.

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Cum i-a rapus Uniunea Europeana pe Caragiale si Creanga?

05 Iunie 2008
Pactul despre educatie, Ghidul cetateanului in UE si Raportul Tismaneanu au devenit subiecte de bacalaureat. Multi elevi si profesori sunt nemultumiti dupa ce au vazut subiectele pregatite de minister. Scriitori importanti au fost scosi din programa, fiind adaugate texte de actualitate.

Subiectele de la proba de limba si literatura romana a bacalaureatului, facute publice recent de minister, continua sa genereze dispute si nemultumiri. Unii dascali considera subiectele propuse prea grele, unele in afara programei.

Nemultumirile vizeaza si faptul ca la proba orala elevii aflati in ultimul an de liceu nu vor mai avea de prezentat la proba orala subiecte din operele lui I.L. Caragiale, George Calinescu, George Bacovia, Marin Preda, nici macar pe baza operelor lui Ion Creanga. In schimb, vor avea de comentat fragmente din Raportul Tismaneanu, Pactul National pentru Educatie sau Ghidul cetateanului roman in UE.

Profesorii ieseni de limba romana sunt revoltati. Cu mai putin de o luna pina la examenul de bacalaureat, nu se mai poate schimba nimic. Parintii sint panicati, iar elevii se asteapta la ce este mai rau.

26 de subiecte in discutie

"Subiectele sunt dificile si unele dintre ele depasesc cadrul programei. Eu nu am clasa terminala, insa am analizat subiectele ca sa vad la ce sa se astepte clasa mea, de a XI-a. Mai mult, variantele au fost publicate foarte tarziu", a declarat convinsa Mariana Purtuc, profesor de romana la Scoala Normala "Vasile Lupu".

Subiectele pentru probele scrise au fost postate pe 11 aprilie, iar cele pentru probele orale pe 1 mai, ceea ce a facut din start imposibila rezolvarea lor pina la inceperea examenului. La nivel national, un grup de profesori, printre care si autori de manuale sau culegeri scolare, au cerut eliminarea a 26 de subiecte tocmai pe motiv ca "depasesc programa scolara sau chiar sunt in afara ei".

De exemplu, la subiectul 90, elevii trebuie sa vorbeasca despre un text la prima vedere care cuprinde primele cinci articole din Pactul pentru Educatie; la subiectul 92 este un text din Raportul Centrului de Sociologie Urbana si Regionala. Cu alte cuvinte, subiectul de literatura din cadrul examenului a fost inlocuit cu un text la prima vedere apartinand unuia dintre cele patru stiluri functionale ale limbii romane. Din acest motiv, marii clasici si scriitori interbelici sunt foarte slab reprezentati.

Din 100 de subiecte, Mihai Eminescu apare o singura data, cu articolul "E greu pentru o foaie din opozitie", aparut in ziarul "Timpul". Ioan Slavici are un text memorialistic, iar Titu Maiorescu cinci texte. Blaga si Rebreanu tot cate un singur text, iar Creanga si Caragiale nu se regasesc deloc in subiectele elevilor. "Nu ma deranjeaza aparitia textelor din diferite stiluri functionale, insa ceea ce e cu adevarat deranjant este ignorarea anumitor epoci si scriitori. Scriitorii alesi sunt relevanti, pentru ca sunt tipul de literatura agreata de elevi, insa numele semnificative din literatura nu trebuie ignorate. Pe final ar fi trebuit sa existe o viziune care sa armonizeze intregul pachet de texte", a declarat sefa ISJ, Camelia Gavrila, profesor de romana.

Ea a mai declarat ca numai o cincime din programa o reprezinta notiunile de comunicare, domeniu din care au fost alese cele mai multe subiecte pentru examen, in timp ce la clasa elevii studiaza mai mult literatura si integrarea acesteia in literatura internationala.

Romana ar putea crea probleme mai mari ca matematica

Ministerul Educatiei sustine insa printr-un comunicat de presa ca scriitorii clasici nu au fost scosi din programa de bacalaureat, deoarece se regasesc intre variantele de la proba scrisa.

"Exista o singura programa de limba si literatura romana, un tot unitar, vizind cele doua probe, scrisa si orala. Solicitarea de a se mai introduce si la proba orala alte texte din scriitorii amintiti nu se justifica, intrucit importanta acestora ar fi supraevaluata prin raportare la contributia altor scriitori romani, la epoci si ideologii literare, curente culturale si literare, orientari tematice ale operei si la competentele cerute de programa scolara in vigoare", se arata in comunicatul elaborat de Ministerul Educatiei.

Daca pina acum matematica era considerata disciplina care punea probleme absolventilor de liceu, romana vine din urma si va fi probabil piatra de incercare a multor elevi de clasa a XII-a.

Sursa: ZiaruldeIasi

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri