Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Exista pasari precum anumite specii de papagali care pot invata sa vorbeasca.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Ion si Marie mergeau cu trenul.
Ion priveste pe geam si vede un tren care transporta boi si spune Mariei:
-Pe tren este boi.
-Se spune sunt boi,nu este boi.Tine minte!
Apoi Ion vede alt tren in care este un bou.Tinand cont de ce i-a spus Maria el zice:
-Pe tren sunt un bou!

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Copii surdo-muti sustin si ei proba orala... la bacalaureat

26 Iunie 2008
Copiii surdo-muti din Romania sunt obligati sa vorbeasca limbi straine. De noua ani, ei dau la Bacalaureat proba de limbi straine oral. in Bucuresti, 26 de copii cu deficiente de auz au incercat sa se descurce intr-o limba pe care nu au auzit-o niciodata.

Absolventii s-au inteles cu profesorii examinatori, care nu le cunosteau limbajul gesturilor, cu ajutorul unor interpreti.
Andrei Dicu abia a putut sa inchida un ochi inaintea examenului. A citit manuale britanice pana aproape de miezul noptii. A luat doar nota 7, pentru ca nu stapanea prea bine subiectul - muzica. Andrei Dicu este surdo-mut.

"Unul din subiectele lui a fost impactul muzicii asupra vietii sale. Si a zis ca din pacate el nu aude nimic. El simte doar vibratiile din viata sa", a declarat interpetul lui Andrei Dicu.
Ca el sunt si altii. Toti sunt absolventi ai unui liceu special pentru persoane cu deficiente de auz. Majoritatea au dat raspunsurile in scris, dar unii s-au straduit enorm pana au reusit sa pronunte cateva cuvinte.

Copiii cu deficiente de auz sunt obligati sa sustina probe identice cu cele ale copiilor sanatosi pe motiv ca altfel diplomele de bacalaureat eliberate surdomutilor nu ar fi recunoscute de facultatile din tara. Totusi, elevii si parintii cer autoritatilor sa schimbe macar proba de limba straina oral si sa o transforme in examen scris.
"Este mai bine sa se dea scris mai ales pentru o proba de limba straina", a precizat Mariana Paciune, parintele unui copil surdo-mut.

De aceeasi parere sunt si specialistii in limbajul mimico gestual.
"Ei vorbesc greu si limba romana, ce sa mai zicem de limba straina (...) Trebuie schimbat acest sistem pentru ca probele orale sunt foarte grele pentru deficientii de auz. Trebuie elaborat un alt tip de examen", a declarat Marieta Sapiescu, interpret in comisa de examinare.

Elevii s-au straduit, insa, sa faca fata cu succes probelor orale.
"Am fost profund impresionata de modul in care s-au prezentat acesti copii la care informatia ajunge mai greu decat la ceilalti", a declarat vicepresedintele comisiei de examinare, Tina Galatchi.
Rezultatul a fost pe masura: toti copiii cu deficiente de auz din Bucuresti au trecut cu bine proba... orala.

Sursa: Realitatea.net

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri