Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Singurul fotbalist care a castigat trei trofee de Cupa Mondiala este jucatorul brazilian Pele (1958, 1962 si 1970).

› vrei mai mult

Bancul zilei

Dorind sa-i faca o surpriza sotului care era mare banker, sotia ii face o vizita la birou. Intra si il vede stand linistit cu secretara in brate. Fara sa ezite bancherul spune: ...domnilor, o fi criza financiara, dar eu nu pot lucra doar cu un scaun in birou!

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Computerul admiterii atacat de hackeri

09 Iulie 2003
Repartizarea computerizata la liceu se va face miine, iar elevii vor afla rezultatele vineri, cind listele vor fi afisate la scolile generale absolvite de candidati. Duminica, liceele vor afisa si ele listele elevilor admisi in clasa a IX-a. Ieri la Ministerul Educatiei au aparut si primele momente de panica, provocate de impatimiti ai computerelor.



"In cinci minute, am numarat in jur de 50 de tentative ale hackerilor de a intra in baza de date computerizata a admiterii in liceu, dar nu au nici o sansa pentru ca sistemul este bine protejat", ne-a declarat ieri Traian Ionescu, directorul general al Directiei Informatizare din Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

Daca cineva ar reusi sa patrunda in baza de date ar putea avea posibilitatea sa modifice note si medii ale candidatilor inscrisi la admitere. "Noi ne-am gindit totusi la ce este mai rau si am luat masuri suplimentare pentru cazul in care cineva ar fi intrat in sistem si ar fi modificat datele. Am afisat pe Internet toti candidatii, pe judete, cu mediile aferente. Fiecare din cei peste 250.000 de elevi are posibilitatea sa verifice, inca o data, daca media ajunsa in baza noastra de date este corecta. Pentru fiecare judet, am afisat o lista ordonata in functie de medii si o alta in ordine alfabetica, in cazul in care cel care verifica este o ruda a copilului si nu stie exact media. Cine observa vreo greseala trebuie sa se adreseze de urgenta MECT pentru ca, daca s-au modificat datele pe drumul catre serverul ministerului, preferam sa aminam admiterea cu una sau doua zile decit sa facem cuiva o nedreptate. Noi am trimis si in scolile generale listele candidatilor, dupa ce au ajuns la MECT, pentru ca directorii sa le mai confrunte inca o data cu cataloagele, tocmai pentru a elimina orice posibilitate ca datele sa fi fost modificate de hackeri pe traseul de la inspectorat la minister", ne-a mai declarat Traian Ionescu.
Inspectoratele scolare judetene transmit la minister toate datele privind candidatii la liceu si mediile acestora, prin Internet, insa specialistii din MECT sustin ca folosesc anumite canale de transmisie, iar datele sint codificate si nu pot fi accesate de hackeri. "Noi folosim un fel de ecluza la intrarea in sistemul computerizat al MECT, iar datele care intra in calculatoarele noastre stau intr-un fel de carantina, cu toate legaturile la Internet deconectate, dupa care intra in sistemul nostru de servere. Hackerii nu au cum sa ajunga la serverele noastre", a explicat directorul general din MECT.

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri