Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


In aceasta zi o sa descoperi ca poti face lucruri pe care nu credeai ca le poti face. Daca vei participa la o competitie intre prieteni, ai mari sanse sa te clasezi pe podium pentru ca esti plin/a de ambitie! Din fericire, seara vei avea ocazia sa te relaxezi cu adevarat.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Greutatea unui strut mare este comparabila cu cea a unei familii formata din tata, mama si doi copii mici. Pe langa faptul ca este cea mai mare pasare, strutul depune si cele mai mari oua. Uneori strutii depun pana la 60 de oua uriase intr-un singur cuib.

› vrei mai mult

Bancul zilei

- Nu po's'nteleg d'e ce am fost adus la pol .. politie ! exclama un betiv, plin de indignare !
- Pentru bautura ! ii raspunde ofiterul de serviciu.
- Pai, de ce nu zici asa ? Adu-mi un coniac !

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Comisia de contestatii este considerata infailibila, iar notele, chiar si nedrepte, raman definitive

22 Iulie 2005
Zeci si chiar sute de elevi din tara au descoperit cu stupoare ca notele obtinute in urma contestatiilor depuse dupa examenul de Bacalaureat sunt mai mici cu doua sau trei puncte fata de nota initiala. Mai mult, acestia au aflat ca orice demers este imposibil, reprezentantii Ministerului Educatiei trantindu-le in fata metodologia de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat. Care metodologie spune ca nota obtinuta in urma contestatiilor ramane definitiva si ca insasi depunerea contestatiei este un risc asumat. Iar riscul este unul dramatic, atata vreme cat, in multe dintre cazuri, elevi cu medii generale de peste 9, au ajuns sa piarda examenul din cauza unei note, care, dupa contestatie, a scazut sub 5.

Chiar daca examenul de Bacalaureat a trecut, problemele unora dintre elevi abia au inceput. Este vorba despre aceia care au avut curajul sa depuna contestatii la materiile unde nota a fost considerata nedreapta. Rezultatele contestatiilor au fost, pentru acestia, socante. Desi initial nota obtinuta era peste 6, dupa contestatie, bietii elevi, multi dintre ei cu rezultate generale bune si chiar foarte bune, s-au trezit ca nu au mai primit nici macar nota de trecere. Una dintre victime este Matei Banica Constantin, elev al Colegiului National "Gheorghe Lazar", care la Filosofie avusese nota 6,10, iar dupa contestatie, a fost notat cu 3,95, picand, astfel, examenul de Bacalaureat. Media generala a lui Matei fusese 9,03. Din pacate, cazul nu este unul izolat, la nivelul tarii inregistrandu-se zeci si chiar sute de asemenea plangeri, cu diferente intre cele doua note de pana la 4 puncte. Parintii acestor elevi au alergat disperati la Ministerul Educatiei, sa-si caute dreptatea. Acolo insa, directorul general in invatamantul preuniversitar, Liliana Preoteasa, le-a spus ca nu se mai poate face nimic, singura posibilitate a celor care se considera nedreptatiti fiind aceea de a sustine, din nou, in toamna, proba picata. Acest lucru inseamna o adevarata tragedie, atat pentru acesti copii, cat si pentru parintii lor, pentru ca pierd un an din viata si, mai ales, pierd sansa de a intra la facultate. Potrivit metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat, "notele stabilite de Comisia de contestatii sunt definitive, dupa validarea lor de catre presedintele Comisiei". Totodata, "in cazul in care se constata diferente mai mari de 1,50 puncte, in plus sau in minus, intre nota initiala si nota de la contestatii, inspectoratele scolare analizeaza situatia in termen de 30 de zile de la terminarea contestatiilor, consulta profesorii evaluatori din ambele comisii si decid sanctionarea celor vinovati". Chiar daca se constata o eroare, din neatentia unui profesor evaluator, initial sau la contestatie, elevul ramane tot cu nota de dupa contestatie. Profesorii vinovati vor fi sanctionati prin interzicerea participarii acestora la evaluari, fapt care nu incalzeste pe nimeni, cu atat mai putin pe elevii picati la Bac din aceasta cauza. Cele mai multe contestatii au fost depuse la Limba si literatura romana, unde subiectivismul profesorului evaluator se manifesta nestingherit. Desi nu exista o statistica in acest sens la Ministerul Educatiei, surse autorizate sustin ca, in ultimii doi ani, au existat destule cazuri de acest gen.


Controale tardive

Reprezentantii Ministerului Educatiei si ai institutiilor din subordinea acestuia sustin ca, anul acesta, vor efectua mai multe controale acolo unde exista diferente mari intre note si ca ii vor pedepsi pe cei care au comis greseli. "Am avut sesizari de la opt elevi de la Colegiul "Matei Basarab", pentru lucrarea scrisa la Limba si literatura romana, unde apar diferente de pana la 2,5 puncte. In aceste cazuri, voi cere ministerului sa mai faca o verificare asupra corectitudinii notarii", ne-a declarat Daniela Nedelcu, inspector scolar general al Inspectoratului Bucuresti. Daniela Gutu, director Monitorizare si inspectie scolara in invatamantul preuniversitar din cadrul Ministerului Educatiei, ne-a precizat ca, atunci cand depune contestatie, elevul renunta la nota initiala. "Exceptand cazul unei erori tehnice, nota de dupa contestatie ramane definitiva. Elevii s-au obisnuit sa ia, dupa contestatie, note mai mari", a afirmat Daniela Gutu. "Ministerul va face o reevaluare a lucrarilor sesizate, pentru ca au aparut multe discipline cu asemenea probleme, dar in special la Romana. Nu-mi explic cum a fost posibil sa existe diferente atat de mari intre note si ar trebui intrebati profesorii evaluatori", ne-a declarat Liliana Preoteasa, director general in invatamantul preuniversitar, din cadrul Ministerului Educatiei.

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri