Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Stiati ca cea dintai biblioteca romaneasca din Transilvania s-a deschis in anul 1747 la Blaj - biblioteca Bazilitilor.

› vrei mai mult

Bancul zilei

culmea rabdarii
<br />
sa-ti numeri parul cu o manusa de box

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Carti-copiute pentru Bac

17 Iunie 2008
O editura bucuresteana a tiparit doua carti liliput cu informatii sintetizate din materia disciplinelor Geografie si Istoria romanilor pentru elevii claselor a XII-a. Fiecare exemplar are 9 cm latime si 13 cm inaltime. Datorita dimensiunilor sale reduse, carticica poate fi foarte usor manevrata si ascunsa cu dibacie, fie sub tricou, fie in ciorapi, de ochii vigilenti ai supraveghetorilor de la Bac. Cartile au fost tiparite intr-un tiraj de 4.000-5.000 de exemplare.

Editura sustine ca “Memoratorul de Istoria romanilor” si “Memoratorul de Geografie”, amandoua pentru clasa a XII-a, sunt o forma sintetica a materiei celor doua discipline. Au fost realizate de profesori de specialitate din sistemul invatamantului liceal si urmeaza punct cu punct manualele si programa scolara. In opinia editorului, aceste aparitii tipografice au fost realizate cu scopul de a usura pregatirea elevilor, si nicidecum ca instrumente de copiere la examene.

Pentru prima data, Ministerul Educatiei a luat masuri suplimentare in ceea ce priveste supravegherea din timpul sustinerii probelor scrise de la Bacalaureat. Ca sa elimine orice tentativa de fraudare, profesorii
supraveghetori vor trebui sa faca perchezitii corporale la intrarea in sala si sa fie foarte atenti pe timpul sustinerii lucrarilor. Pe tot parcursul desfasurarii sesiunii de Bac va functiona o supracomisie ministeriala de control pentru toate judetele.

O editura bucuresteana a scos, intr-un tiraj de 4.000-5.000 de exemplare pentru un titlu, carti liliput ce cuprind informatii sintetizate de istorie si geografie pentru elevii de a XII-a. Avand dimensiuni de 9 cm latime si 13 cm inaltime, carticelele pot fi foarte usor mascate sub tricou sau in pantofi. Ministerul Educatiei ia masuri suplimentare la supraveghere.

Dupa ce “Gardianul” a prezentat aparitia primei carti-copiuta cu subiecte rezolvate pentru proba orala de Limba si literatura romana de la Bacalaureat, in aceste zile, librariile au fost impanzite cu alte asemenea carticele, de dimensiuni si mai mici decat volumul prezentat anterior. Aparitiile liliput se adreseaza acelor candidati care sustin la Bacalaureat probele scrise de la Geografie si Istoria romanilor. De dimensiuni foarte reduse – 9 cm latime si 13 cm inaltime –, cele doua carticele sunt extrem de usor de manevrat si tot la fel de bine pot fi mascate de ochii vigilenti ai profesorilor supraveghetori.

In sala de examen, candidatul care are intentia sa copieze poate intra fara probleme cu aceste materiale de inspiratie, deoarece, fara ca sa fie observat, el poate ascunde cartea liliput fie sub tricou sau in chiloti, fie, foarte comod, in pantof sau chiar in ciorap. Singura sansa a comisiilor de Bacalaureat ca sa evite o eventuala fraudare din timpul sustinerii probei scrise este ca, la intrarea in sala de examen, fiecare absolvent de a XII-a sa fie supus unei perchezitii corporale foarte atente. Una dintre cele doua carti, intitulata “Memorator de Istoria romanilor – pentru clasa a XII-a“, sintetizeaza, in 122 de pagini aproape minuscule, toate informatiile importante preluate din capitolele pe care elevii le-au studiat la aceasta disciplina, conform cu programa scolara. Romanitatea romanilor, Intemeierea statelor medievale romanesti, Formarea statului medieval in Transilvania, Tara Romaneasca, Moldova si Dobrogea, Statul roman modern, de la proiect politic la realizarea Romaniei Mari, Romania postbelica, constructia democratiei postdecembriste sunt doar cateva dintre capitolele pe care le abordeaza sintetic, atat cat este nevoie, autorii cartii liliput, publicata de o editura din Bucuresti.
In volumasul “Memorator de Geografie (Romania+Europa)”, destinata tot elevilor de a XII-a, intalnim aceeasi structura a materiei, potrivit programei si manualelor scolare. Din cuprinsul lucrarii nu lipsesc informatii succinte despre unitatile de relief, despre hidrografie si resursele naturale, despre populatie, activitati economice si sisteme de transport, despre suprafata si mediul inconjurator, precum si despre caracteristicile geografice politice si economice actuale ale Uniunii Europene. Evident, la asemenea dimensiuni, cartea nu poate reproduce in paginile ei harti. Din punctul de vedere al continutului, ambele carti sunt foarte utile pentru orice fel de subiect pe care candidatul trebuie sa-l rezolve la proba disciplinei respective.

Pretul unui volumas este de numai 6 lei

Pretul unui singur exemplar este de 6 lei, atat trebuie sa scoata din buzunar un tanar la casieria unei librarii. “Textele cuprinse in aceste volume sunt conforme cu programa scolara. La ele au lucrat profesori de specialitate, de inalta calificare. Cartile sunt o forma sintetica a materiei care vin in sprijinul elevilor. Politica editurii noastre este de a scoate carti de dimensiuni mici, cu materiale mai ieftine, pentru ca ele sa fie vandute la un pret cat mai mic posibil. Nu s-a luat in calcul ca sa editam asemenea carti pentru a fi folosite ca instrumente de copiere. Un titlu de carte a fost tiparit intr-un tiraj de 4000-5000 de exemplare”, ne-a declarat Norbert Smol, directorul economic al editurii bucurestene. La randul lui, secretarul de stat cu invatamantul preuniversitar, Zvetlana Preoteasa, care este si presedintele Comisiei nationale de Bacalaureat, ne-a declarat urmatoarele: “M-au pus serios pe ganduri aceste aparitii editoriale liliput, pe care dumneavoastra le-ati semnalat in ziar, si va spun in exclusivitate ca am luat pentru prima data masuri suplimentare privind supravegherea din timpul examenelor. Astfel, am trimis o nota la toate inspectoratele scolare teritoriale, potrivit careia profesorii supraveghetori vor semna, inainte de examen, o declaratie, pe propria raspundere, ca si-a insusit metodologia de examen si ca este direct raspunzator de siguranta desfasurarii probei la care asista. In situatia in care nu ia masuri serioase va fi penalizat. In acest caz, eu personal voi cere diminuarea salariului pentru 6-7 luni si interzicerea profesorului sa se inscrie la concursurile pentru obtinerea gradelor didactice. Totodata, voi face o supracomisie, formata din inspectori de la minister, si care va raspunde de fiecare comisie teritoriala”.

Supravegherea la oral, imposibila din lipsa de bani

“Introducerea unui supraveghetor in timpul sustinerii probelor orale de la bacalaureat, altul decat membrii comisiei examinatoare, este imposibila, deoarece nu sunt aprobate fonduri pentru plata acestuia. Este tardiv sa pun in aplicare aceasta intentie, deoarece acest lucru se face numai prin ordin de ministru. Totodata, nu aprob supraveghere video la clasa si nici prezenta presei”, ne-a mai declarat Zvetlana Preoteasa.

Sursa: Gardianul

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri