Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Stephen Taylor are cea mai lunga limba; aceasta masoara 9,8 cm. In anul 2009, britanicul Stephen Taylor a fost declarat oficial ca fiind omul cu cea mai lunga limba din lume, el fiind masurat la vremea respectiva cu 9,5 centrimetri. Apoi, dupa patru ani, barbatul s-a adresat din nou celor de la Guiness World Records, pentru a-i anunta ca doreste sa-i fie imbunatatit recordul. Conform propriilor masuratori, omologate apoi de expertii Cartii Recordurilor, in tot acest timp limba lui Stephen Taylor a mai crescut cu cativa milimetri, ajungand la 9,8 centimetri.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Lupul , ursul si vulpea merg rupti de beti prin padure. Iepurele ii vede si foloseste din plin ocazia ivita spre ai ciomagi bine pe toti trei.
In ziua urmatoare se face adunare in padure si leul ii intreaba pe cei trei:
-Cum arata faptasul?
-Cei trei nu-si mai pot aduce aminte decat de un semn al victoriei (V-vezi urechile iepurasului).
La care iepurasul spune viperei:
-Se strange cercul... !

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Baremul Testului de Romana este gresit!

21 Iunie 2006
Conf. univ. dr. Andra Vasilescu, prodecan al Facultatii de Litere din cadrul Universitatii din Bucuresti si coautor al Gramaticii Academiei Romane, a declarat pentru Adevarul ca baremul de corectare si notare al probei de Limba si literatura romana din cadrul testelor nationale contine greseli. In prima parte a subiectelor de romana, la punctul 8, elevilor li s-a cerut sa transcrie din textul lui Ion Pillat, "Copil de-odinioara", propozitia subordonata si sa-i precizeze felul. In barem scrie negru pe alb ca elevii primesc 2 puncte daca scriu ca propozitia subordonata "Cand sufletul impovarat venise/Cu tarna lui de poame si de vise/In casa amintirilor inchise" este circumstantiala de timp, ceea ce este gresit in opinia conf. univ. dr. Andra Vasilescu.

"Propozitia este atributiva circumstantiala. Se subordoneaza substantivului toamna, cu sens temporal, ceea ce permite folosirea adverbului relativ cand si explica semnificatia suplimentara circumstantiala a atributivei. Aceasta interpretare se sustine si prin relatia timpurilor verbale (iarna, asociata cu prezentul, toamna, asociata cu trecutul marcat textual prin mai mult ca perfect) si tematic (toamna este evocata prin sugestiile de natura si prin sentimentele pe care acest anotimp le evoca)". Mihai Stan, inspector de romana la Serviciul National de Evaluare, unul din autorii subiectelor si baremelor, admite ca propozitia poate fi considerata atributiva, dar, "in spiritul vechii gramatici invatate de copii, ea este temporala". Conf. univ. dr. Andra Vasilescu spune ca propozitia este atributiva si dupa noua si dupa vechea gramatica. Ministerul Educatiei a dat in lunile martie si mai note in toata tara, in care se precizeaza ca sunt considerate corecte atat lucrarile care respecta vechile norme gramaticale, cat si cele care respecta noile norme gramaticale. Acest lucru nu a fost prevazut in barem si s-au dat corecte doar raspunsurile dupa vechile norme gramaticale. si la punctul 5, unde absolventilor de clasa a VIII-a li s-a cerut sa indice valoarea morfologica a mai multor cuvinte, printre care si a cuvantului "iar", se pot pierde puncte pretioase. Acelasi barem blamat spune ca "iar" trebuie considerat adverb de mod. In realitate, baremul ar fi trebuit sa contina informatia ca poate fi considerat atat adverb de mod (dupa vechea gramatica), cat si adverb de timp (dupa noua gramatica), si ambele variante sa fie punctate.

Sursa: Adevarul

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri