Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Azi va trebui sa fii foarte atent/a la ce mananci! Posibil ca stomacul sa iti dea de furca. Nu incerca experimente alimentare.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Anual, in Statele Unite, oamenii cheltuiesc mai mult pe mancare pisicilor decat pentru mancarea bebelusilor.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Doi indragostiti vorbeau:
-Draga mea, spune-mi doua cuvinte minunate care unesc doi oameni pe vecie.
-Sunt gravida!

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Bacalaureatul, un examen la extreme

08 Iulie 2008
In timp ce un liceu din Mehedinti se poate lauda cu cinci medii de 10, in judetul Galati au promovat putin peste jumatate dintre candidati.
Diferentele dintre judete - in ceea ce priveste promovabilitatea si mediile obtinute - intregesc imaginea unui Bacalaureat controversat. Asta dupa ce, saptamana trecuta, a plouat cu acuzatii de frauda din partea profesorilor corectori.

Daca in Suceava - judet "cu traditie" in ceea ce priveste rezultatele bune la examene - procentul celor promovati este de 98,3% inainte de rezolvarea contestatiilor (depuse sambata), in Galati au obtinut medii de trecere doar 55,2% dintre candidati.
Pe de alta parte, pe "harta mediilor de 10" diferentele sunt foarte mari: in Mehedinti au fost 13 candidati care au obtinut numai note maxime, in Olt au fost sapte, in Timis - sase, iar in Buzau, Iasi, Suceava, Salaj, cate cinci. De cealalta parte, in zece judete si in Bucuresti niciun elev nu a obtinut 10 "pe linie". Numai la Colegiul National "Traian" din Drobeta-Turnu-Severin au fost cinci medii de 10, cat in Alba, Arges, Bacau, Constanta si Galati la un loc, de exemplu.

Marga: "Dupa 2001, Bacul s-a deteriorat"

Fostul ministru al educatiei Andrei Marga spune ca obiceiurile proaste au revenit, dupa o scurta perioada de normalitate. "In 1998, la Bacalaureat incepusera sa functioneze o exigenta normala si o metodologie unitara. Dupa 2001, s-a deteriorat. Mare incredere nu poti avea in acest examen", precizeaza Marga.

In acest timp, Ministerul Educatiei vrea sa creeze imaginea unui examen ca la carte: intr-un comunicat remis sambata se subliniaza faptul ca la toate probele din aceasta sesiune au fost scosi din examen 248 de elevi, mai mult decat dublu fata de anul trecut, cand doar 117 elevi au fost eliminati.

Media 10, traditie in Mehedinti

Concurenta dintre doua colegii cu traditie - "Traian" si "Gheorghe titeica" - este unul dintre motivele rezultatelor bune din judetul Mehedinti, cel putin in ultimii ani, explica inspectorul general scolar Doinita Chircu. Aceasta spune ca, anul trecut, numarul de note maxime a fost acelasi. "Sunt rezultate care se explica, de exemplu, prin faptul ca "Traian" a luat locul I la concursul "Scoala Europeana". Acest colegiu a ocupat locul al treilea la admitere pe clase. Exista o concurenta foarte stransa intre "Traian" si "titeica", lucru care presupune foarte multa munca", arata Doinita Chircu. Judetul Mehedinti este si unul dintre fruntase in ceea ce priveste promovabilitatea: 94,6%.

De cealalta parte, in judetul Galati, promovabilitatea a fost de 55,2%, fata de anul trecut, cand au trecut examenul 73% dintre elevi. Rezultatele foarte slabe sunt explicate de inspectorul scolar general adjunct Mitica Dudau prin prega tirea slaba a elevilor si supravegherea riguroasa din salile de examen: 20 de elevi au fost scosi afara pentru ca au incercat sa copieze. "La acesti factori se adauga faptul ca 1.000 de candidati au venit din clase de seral, iar alti 1.000 - din scolile profesionale sau din cele de arte si meserii. Procentul de promovabilitate la aceste categorii a fost de sub 30%", a adaugat Dudau.

PROPUNERE

Hardau vrea admitere fara media de la Bac
La admiterea in facultati, elevii care obtin notele la Bacalaureat pe merit au de suferit de pe urma celor care le iau prin frauda, iar aceasta situatie poate fi evitata prin eliminarea ponderii mediei de la Bac, a declarat ieri fostul ministru al educatiei Mihail Hardau. "Aceasta medie da anumite drepturi si de aici apare presiunea asupra obtinerii ei. Media de la Bacalaureat trebuie scoasa din acest context, iar Bacalaureatul va fi mai relaxat. Important este sa-ti iei examenul ca sa poti participa la un concurs de admitere, nu sa obtii o nota la Bacalaureat ca sa fii pe primul loc la intrarea la o facultate", a spus Hardau. Fostul ministru va intocmi in acest sens o nota din partea filialei Cluj-Napoca a Partidului Democrat Liberal catre Ministerul Educatiei, dupa afisarea rezultatelor finale ale Bacalaureatului.

CONTESTATII

Elevii bucuresteni, cei mai nemultumiti
Peste 5.150 de contestatii au fost depuse in Bucuresti sambata dupa-amiaza, dupa afisarea rezultatelor la Bacalaureat. Cele mai multe sunt la limba si literatura romana - 1.804, si la matematica - 1.530. Cifra este totusi mai mica decat anul trecut: au fost atunci 7.100 de contestatii. in Capitala, promovabilitatea este, inainte de rezolvarea acestor contestatii, de 87% dintr-un total de 26.714 de candidati. La Colegiul National Bilingv "George Cosbuc", Liceul de Coregrafie "Floria Capsali", Centrul Scolar "Regina Elisabeta" si la Centrul Scolar nr. 3, toti elevii au obtinut medii de trecere. Multe contestatii au fost depuse si in Cluj - 1.300, Maramures - 1.100 sau Suceava - 1.028. La polul opus se afla judete precum Arad si Constanta - cu cate 200 de contestatii, si Hunedoara - cu 293.

Sursa: Evenimentul Zilei

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri