Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Azi vei afla ca anumite aspecte din grupul tau de prieteni nu sunt asa cum credeai tu. E timpul sa incepi sa pui intrebari.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Busolele sunt afectate de materialele metalice sau de campurile electromagnetice, asa ca trebuie sa avem grija sa nu stam in apropierea lor cand folosim o busola.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un arab statea la la bar si bea o bere.La un moment dat intra un tip si striga:
-Ahmed... Nevasta-ta te insala!
Arabul se face rosu la fata...scoate cutitul si fuge catre casa.
Pe drum,este calcat de o masina.
In ambulanta, in drum spre spital, incepe sa reflecteze:
,,Ar trebui sa ca calmez un pic.Intai si intai-sunt burlac ...In al doilea rand-nici nu ma cheama Ahmed!\'\'

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Bacalaureatul penal

10 Iulie 2008
Punct final, dupa rezolvarea contestatiilor, pentru cea mai controversata, poate, sesiune a bacalaureatului, sesiune ce a strivit orice urma de respect pentru examenul care ar trebui sa consacre excelenta la finalul liceului.

Ce ne spun cifrele? Au promovat aproape 78 la suta dintre candiati, cu cateva procente mai putini decat in anii trecuti, ceea ce ar putea sugera o exigenta sporita.

Ar putea, daca nu am avea discreptante socante intre promovabilitatea dintre judete - de la 90 la suta in Constanta, Valcea, Harghita si Suceava, la sub 40 la suta in Ilfov - si, mai ales, scandalurile de fraudare care au ajuns inclusiv in atentia DNA.

Statistica notelor arata ca cei mai multi elevi au obtinut note intre 8 si 8,99, urmati de cei cu note intre 9 si 9,99. Cei mai putini sunt, paradoxal, elevii mediocri cu note intre 6 si 7,99. Adica o statistica total inversata fata de normal.

Potrivit specialistilor, un procent normal de promovabilitate medie este cuprins intre 50 si maximum 75 la suta, deci inferior celui consemnat la bac-ul de anul acesta, cand doar 18 judete s-au incadrat in media normala. Avem o statistica paradoxala care ne-ar sugera ca avem elevi geniali. Minunat, dar atunci de unde atata medocritate prin cataloagele din scoli si, apoi, in societatea romaneasca?


Suspiciunea ca cifrele sunt in legatura directa cu nivelul de perfectionare a tehnicii de copiere si mituire este mare si manjeste chiar efortul curat al acelor absolventi care si-au luat examenul pe merit, invatand pe rupte. Invatand sau tocind, este o a doua intrebare care umbreste bacalaureatul.

Frauda sau toceala

Scandalul cel mai mediatizat, dar in niciun caz singurul, a fost legat de zecile de lucrari identice descoperite de un profesor de la un centru de corectare din Bucuresti, o similitudine fara fisura care ne sugereaza ca eleviiori au copiat pe rupte ori au tocit cuvant cu cuvant din cartile cu rezolvarile subietelor anuntate dinainte.

Nici mituirea profesorilor, nici pilele si nici invatatul mecanic nu sunt insa lucruri noi. Problema este avantul pe care si l-au luat ele. De ce oare?

Cauza este evidenta - gaselnita imbecila a postarii subiectelor cu cateva luni inainte de examen. Una este sa anunti tematica bacalaureatului si alta sa publici subiectele intocmai. Rezultatul unei asemenea enormitati era previzibil pentru orice om cat de cat responsabil.

In cel mai bun caz, elevii s-au apucat sa invete pe de rost rezolvarile subiectelor. Exclusiv rezolvarile subiectelor, pentru ca din momentul postarii lor pe site-ul ministerului Educatiei orice altceva a fost ingnorat cu desavarsire.

Fiind vorba de subiecte formulate precis, nu doar de teme generale, invatatul s-a redus la toceala mecanica, inclusiv cu semne de punctuatie, adica exact ceea ce nu ar trebui sa insemne pregatirea unui candidatat la bacalaureat. Ioc creativitate, ioc logica.

In cel mai rau caz, elevii au pus mana pe carti doar pentru a-si face copiute pe care sa le foloseasca apoi, cu sau fara binecuvantarea supraveghetorilor, adica prin mita sau la risc. 40 de profesori au fost trasi pe dreapta pentru incorectitudine si 268 dintre absolventii care au riscat au fost eliminati din examen, numar dublu fata de anul trecut. Ei sunt insa doar varful iceberg-ului.

In cazul trisorilor, logica si creativitatea au functionat din plin, insa in cu totul alta directie decat cea normala: au fost create tehnici spectaculoase de copiere cu un procent de reusita care, tare ma tem, este reflectat de promovabilitate.

Absolventi slabi, promovabilitati mari

Cu ajutorul ineptiilor ministerului, care vai ce-a mai starpit coruptia prin postarea subiectelor, avem de fapt promovabilitati record si absolventi tot mai slabi. Ma intreb ce s-ar fi intimplat daca, pastrand cu strictete tematica subiectelor, formularile concrete la examen ar fi fost diferite de cele postate. Probabil ca rezultatele tot nu s-ar fi incadrat in medie, dar in loc sa fie peste, ar fi fost mult sub ea.

Bacalaureatul si-a pierdut prestigiul cu efecte grave pe termen lung. Daca ministerul nu va schimba foarte repede macazul, exemenul de maturitate va deveni unul de consacrare a mediocritatii cu patalama care va trimite spre invatamantul universitar sau spre locurile de munca promotii de tineri slab pregatiti, invatati sa mituiasca si sa copieze, total imorali.

Sursa: Ziare.com

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri