Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pasarea colibri este cea mai mica pasare si singura care poate zbura si inapoi.

› vrei mai mult

Bancul zilei

culmea politetii :
sa cedezi locul unei doamne pe scaunul electric

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

BAC-UL INTRA IN PRELUNGIRI

12 Iulie 2006
Ilie Moromete si Ion al Glanetasului baga lucrarile de examen in reevaluare.

Suspiciunile absolventilor cu privire la corectarea partinitoare a ultimului subiect la proba scrisa de limba si literatura romana au inceput sa se confirme. Ministrul educatiei, Mihail Hardau, a anuntat ca va solicita reevaluarea lucrarilor atat din judetele "bune", cat si din cele "slabe".

Elevilor li s-a solicitat sa trateze conditia intelectualului in societate, din romanele a trei autori canonici. Multi i-au ales pe Ilie Moromete si pe Ion al Glanetasului. Numai ca personajele alese de ei nu intruneau conditia de intelectual, in viziunea evaluatorilor.

Sursa: Evenimentul Zilei
Alegerea reprezenta doar doua puncte din notare, restul de doua fiind acordate pentru tehnica de redactare a eseului, stil, ortografie, punctuatie.

Unii corectori n-au stiut insa ca ultimele doua puncte de la subiectul III, care este de departajare a "varfurilor", nu pot fi acordate daca nu s-a respectat prima cerinta. In aceasta situatie, un candidat nu ar fi putut obtine mai mult de nota 6,00.

Promovabilitate mai mica decat in 2005

Ministrul educatiei vrea sa controleze prin sondaj atat judetele cu promovabilitate mare, cum ar fi Botosani - 92,66%, Constanta - 92,07%, Hunedoara - 92,56%, Ilfov - 93,87%, Mehedinti - 96,34%, si Suceava
- 92,69%, cat si pe cele mai "nepregatite": Bucuresti - 66,16%, Teleorman - 61,76%, si Arges - 58,07%.

Promovabilitatea medie este, in acest an, de aproximativ 79a, fata de 83,9% - cat a fost in 2005. Anul trecut, pe ultimul loc s-a clasat judetul Olt, cu 58% promovati, in timp ce Suceava a fost in top, cu peste 95% din candidati care au trecut Bacul.

Impact negativ de proportii: lipsa de respect si de motivatie

Demonetizarea examenelor si a participantilor - elevi si profesori - va duce la probleme sociale si psihice cu bataie mult mai lunga decat se vede la prima vedere.

"Va aparea o lipsa generala de respect, pentru ca tinerii care au trecut cinstit prin aceste examene nu vor sti daca cei de langa ei au ajuns la o conditie sociala buna in mod corect sau prin frauda", este de parere psihologul clinician Monica Petrescu.

Ea considera ca multi dintre absolventii care au luat examenele "pe bune" vor ajunge sa fie complet lipsiti de motivatie pentru a mai acumula informatie, preferand sa promoveze valori mai dubioase, dar care aduc un venit.

Record de contestatii

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii, anul acesta s-a inregistrat un numar record de contestatii la examenul de bacalaureat: 35.171.

Asta inseamna ca 4,86% dintre candidati au contestat notele primite. Cele mai multe cereri de recorectare au fost depuse in Bucuresti, 7.106 - dintre care peste 3.500 numai la limba si literatura romana, si in judetele Arges, 2.255, Bihor, Brasov, Dolj, Galati, Neamt, Olt, Suceava si Vaslui, cu peste 1.000 de contestatii.

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri