Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Un om adoarme in aproximativ 7 minute.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Culmea seceratului:

Sa seceri graul cu o combina frigorifica!

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Astazi, peste 300 de mii de elevi iau startul la Capacitate

16 Iunie 2003
Cei aproximativ 300 de mii de absolventi ai claselor al VIII-a sustin, incepand de astazi, probele scrise ale Examenului de Capacitate. Directorul Serviciului National de Examinare si Evaluare, Adrian Stoica, ne-a declarat ca astazi se desfasoara proba scrisa la limba si literatura romana, iar elevii trebuie sa intre in salile de examen pana cel tarziu la ora 8 si 30 de minute.
Accesul candidatilor in sali este permis pe baza actului de identitate si a unei legitimatii speciale de examen, pe care elevii au primit-o cand s-au inscris la Capacitate. "Se interzice intrarea in sali cu manuale scolare sau cu alte materiale scrise ce ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor. De asemenea, sunt interzise mijloacele de comunicare cu exteriorul, atat pentru elevi, cat si pentru supraveghetori", a spus directorul Adrian Stoica.

Orice tentativa de frauda se sanctioneaza cu eliminarea din examen.

La ora 9 fara 10 minute va incepe transmisia directa, la postul national de radio, a subiectelor de examen. Sunt formulate 5 variante de subiecte dintre care se va extrage cea pe care o vor avea de rezolvat elevii. Subiectele au, potrivit directorului Adrian Stoica, un grad mediu de dificultate, iar timpul de rezolvare a lor este de 2 ore. "Odata ce au primit subiectele, le recomand elevilor sa citeasca cu mare atentie cerintele si sa aiba grija la redactare. Solutiile scrise pe ciorne sau pe foaia xeroxata cu subiecte nu se iau in considerare", a mai spus Stoica.
Pentru elaborarea lucrarii scrise, elevii vor folosi numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru scheme si desene se va folosi creion negru.

Un candidat este considerat reusit daca obtine cel putin nota 5 la fiecare proba. Un numar de 20 de copii au primit aprobare sa sustina examenul acasa sau de la spital din cauza ca sunt foarte grav bolnavi.
Ministrul Ecaterina Andronescu ne-a declarat, ieri, ca "parintii si elevii trebuie sa priveasca examenul cu calm si sa nu se impacienteze din cauza anuntatei restructurari guvernamentale, care nu va afecta examenele nationale".

Examenul de Capacitate continua dupa urmatorul program: luni - Limba si literatura romana; marti, 17 iunie, - Limba si literatura materna; miercuri, 18 iunie, - matematica si joi, 19 iunie, - proba la alegere - Istoria romanilor sau Geografia Romaniei.

Rezultatele vor fi afisate pe 21 iunie pana la ora 12:00 si, in aceeasi zi, pana la ora 18:00, pot fi depuse contestatiile. In zilele de 22 si 23 iunie, profesorii vor rezolva contestatiile, iar pe 24 iunie vor fi afisate rezultatele finale. In premiera la aceasta sesiune a examenului de capacitate pe foile tipizate pe care le vor primi elevii vor fi tiparite harti la istorie sau geografie si figuri geometrice la matematica.

In Bucuresti s-au inscris la acest examen 24.559 de candidati si au fost organizate 81 de centre de examen si 28 de centre de evaluare. Cei care nu reusesc sa promoveze in aceasta sesiune mai au o sansa in luna august, intre 25 august si 2 septembrie, cand va fi organizata cea de-a doua si ultima sesiune a examenului de capacitate. Aceasta este ultima generatie de absolventi a opt clase care mai dau examenul de capacitate inainte de a intra la liceu. Incepand de anul viitor, dupa gimnaziu, elevii vor fi repartizati la licee sau scolile de arte si meserii in functie de rezultatele obtinute la invatatura.

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri