Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Au existat mai multe valuri de gripa spaniola. Valul 2 de gripa spaniola a facut cele mai multe victime. A fost atat de sever, incat majoritatea victimelor mureau la cateva ore dupa ce prezentau primele simptome. Cauza: s-a renuntat prea devreme la masurile de protectie crezand ca au scapat de gripa.

› vrei mai mult

Bancul zilei

O tipa cu Ferrari mergea pe autostrada cu 19 km la ora. O opreste politia si ii zice:
- Domnisoara, de ce mergeti pe autostrada doar cu 19 km la ora?
- Pai, daca asa scrie pe indicatoare! A19!!!, raspunde tipa.
- Pai, nu... aia e autostrada, A de la autostrada... si 19 de la numarul autostrazii.
- A... gata, am inteles.
- Dar domnisoara din dreapta... de ce e asa galbena la fata?
- Habar n-am. Asa e de cand am iesit de pe A320...

› vrei mai mult

Shop Clopotel.ro

Tot ce trebuie sa stie scolile despre colectarea separata, intr-un ghid de bune practici creat de ASAP Romania

08 Noiembrie 2023

Scoala mea e ASAP

ASAP Romania, programul Fundatiei The Institute, a lansat un ghid de colectare separata dedicat tuturor institutiilor de invatamant din Romania pentru a le sprijini in procesul de pregatire, dimensionare si implementare a infrastructurii de colectare separata si pentru buna relationare cu autoritatile, administratiile publice si toti cei implicati in acest proces.


Crearea ghidului vine ca urmare a eforturilor constante din ultimii ani din partea ASAP de a ajuta la crearea unei infrastructuri de colectare separata in toate scolile din Romania si a discutiilor cu reprezentantii institutiilor de invatamant carora nu le sunt clare toate etapele acestui proces.


Astfel, ASAP a aplicat un chestionar in localitatile partenere in proiect, in perioada mai-iunie 2023, iar pe baza statisticilor obtinute a creat ghidul de bune practici impreuna cu expertii in managementul deseurilor de la Asociatia ECOTECA, partener strategic al programului.


„ASAP inseamna educatie pentru colectarea separata, atat pentru elevi, cat si pentru reprezentantii scolilor, iar acest ghid ne intareste pozitia de educator sau instructor de care au nevoie scolile atunci cand implementeaza aceste procese. Si e important ca totul sa se desfasoare cat mai usor, corect si eficient, fie cu asistenta din partea programului ASAP, fie pe cont propriu.” - Mihaela Tutunaru, coordonator program ASAP.


„Pentru noi toti, colectarea separata a deseurilor trebuie sa fie simplu de inteles si de aplicat. Prin acest ghid am incercat exact acest lucru: sa oferim informatii clare si utile celor care administreaza deseuri in unitatile de invatamant, astfel incat sa poata derula aceasta activitate in concordanta cu legislatia in vigoare, adeseori intimidant de stufoasa. Asadar, in ghid vor gasi exact ceea ce au de facut, fara a trebui sa studieze zeci de legi, hotarari de guvern, ordonante sau ordine de ministru." - Adriana Gheorghe, specialist in managementul deseurilor la Asociatia ECOTECA.


Reprezentanti ai 257 de institutii de invatamant din 31 de judete si din Municipiul Bucuresti au raspuns chestionarului. Majoritatea considera ca sistemul de colectare separata este un proces important pentru institutiile de invatamant, doresc sa fie sprijiniti in implementarea si dezvoltarea acestui sistem si sa primeasca materiale relevante pentru imbunatatirea intregului proces.


Printre cele mai importante rezultate ale chestionarului:

• 77% dintre respondenti au implementat sistemul de colectare separata in scoli, dar totodata sustin ca e loc de imbunatatiri pentru ca acesta sa fie functional si eficient;
• 71% dintre scoli au cosuri mici de colectare separa in interior si 79% au si pubele de colectare in exterior. Daca 49% dintre respondenti au spus ca fac colectare separata pe 4 fractii (hartie si carton, plastic si metal, sticla, menajer - amestecat) in interiorul institutiilor de invatamant, 37% au spus ca nu fac deloc acest tip de colectare separata. Pentru colectarea separata in exteriorul scolilor e aproximativ acelasi procent.
• 64% dintre respondenti pastreaza evidenta gestiunii deseurilor, conform obligatiilor legale;
• 69% dintre respondenti considera ca infrastructura de colectare separata este insuficienta si 59% declara ca au nevoie de cursuri specializate pentru gestionarea deseurilor;
• 30% dintre acestia considera ca au nevoie de sprijin pentru pastrarea evidentei deseurilor generate, dar si in medierea relatiei cu autoritatile implicate (26%);
• Cele mai multe raspunsuri pe chestionare au venit din partea ciclurilor primare si gimnaziale - 54%, apoi colegii si licee - 33%.


Toate concluziile chestionarului si procesul de implementare a infrastructurii de colectare separata in scoli se pot consulta in ghid. Acesta e disponibil pentru a fi descarcat gratuit, de pe site-ul ASAP Romania - aici: https://asap-romania.ro/ghid-colectare-separata-in-scoli/


Ce contine ghidul?


Pe langa identificarea nevoilor si oferirea de solutii pentru implementarea colectarii separate, ghidul mai cuprinde si un glosar de termeni tehnici specifici domeniului si o serie de anexe ce pot fi utilizate de reprezentantii unitatilor de invatamant care sunt responsabili cu gestionarea deseurilor, precum adrese tipizate pentru administratiile publice sau pentru companiile de salubritate, modele de fise de verificare, formulare si rapoarte.


Pana la acest moment, 36 de localitati, orase, resedinte de judet, si 4 sectoare din Municipiul Bucuresti sunt partenere ale ASAP. Avantajul de a fi parte din program vine cu beneficiul de a avea parte de ghidaj in mod gratuit si sistematic din partea echipei, prin email, la contact@asap-romania.ro.

Inapoi la lista de stiri