Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Fiecare tona de hartie reciclata poate salva aproximativ 17 copaci.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Nu mai postez poze cu animalele mele de companie pe Facebook. M-am tot saturat de commentarii gen:
- "Mai fain catelul ca tine!

› vrei mai mult

SigurantaOnline: Sfaturi pentru copii si tineri in cadrul Clubului de Siguranta Online

13 Februarie 2024

Clubul de Siguranta Online

Peste 300 de tineri au participat la workshop-urile interactive pe teme de siguranta online desfasurate la centrul comercial ParkLake, in perioada 6-10 februarie 2024, in „Clubul de Siguranta Online” initiat de Politia Romana, Directoratul National de Securitate Cibernetica (DNSC) si Asociatia Romana a Bancilor (ARB) in cadrul proiectului national de educatie digitala #SigurantaOnline.


Clubul de Siguranta Online a fost lansat cu prilejul Zilei Internationale a Sigurantei pe Internet din acest an si a antrenat tinerii sa se protejeze eficient de amenintarile ce ii vizeaza in mediul online.


Intr-o lume digitala in continua expansiune, siguranta online a copiilor si adultilor online devine o prioritate tot mai mare. Navigarea pe internet vine cu o multitudine de beneficii educationale si de divertisment, dar si cu riscuri. Educatia digitala cu privire la amenintarile cibernetice ii poate ghida pe utilizatori, inca de la varste fragede, catre decizii mai intelepte.


Pentru a-i ajuta pe cei mici sa navigheze in siguranta, initiatorii proiectului national #SigurantaOnline vin cu sfaturi pentru tineri de care toti trebuie sa tinem cont pentru siguranta noastra atunci cand navigam pe Internet:


Evitati sa accesati link-uri primite din surse necunoscute, pe mail sau prin SMS, prin intermediul comunicarilor de pe social media ori prin intermediul platformelor de tip chat (WhatsApp, Signal, Telegram etc.) si nu completati datele personale sau bancare pe acestea.

Nu dezvaluiti datele de pe cardul bancar: nume, numar, data de expirare, CVV2/CVC (numarul de trei cifre de pe spatele cardului). Nu introduceti codul PIN pe site-uri de internet si nu il divulgati niciodata. Site-ul pe care urmeaza sa fie introduse datele cardului pentru efectuarea unei plati online trebuie sa fie securizat, adica linkul incepe cu https. Platile se efectueaza doar cand sunteti conectati la retele sigure, nu la retele publice.

Nu furnizati niciodata altor persoane datele de autentificare ale conturilor (username, parola, cod suplimentar de autentificare sau cod de back-up).

Nu dati click atunci cand sunteti etichetati intr-o postare din social media care promite castiguri mari si fiti atenti la mesajele care par sa vina din partea bancilor. Mesajele false contin, de multe ori, formule de adresare impersonale, greseli gramaticale sau de exprimare.

Nu trebuie efectuate transferuri si procesate operatiuni doar in baza unui e-mail sau a unei solicitari telefonice urgente, fara a face o verificare a autenticitatii mesajului. Bancile nu solicita niciodata date confidentiale cum ar fi datele cardurilor, parole de acces, coduri PIN, nici telefonic, nici prin SMS, nici prin e-mail si nici prin completarea acestora pe website.

Cititi cu atentie, inainte de a deschide, orice mesaj sau un fisier care pare a fi transmis de la banca sau de alte persoane/institutii si, daca aveti suspiciuni, contactati expeditorul, pentru validarea continutului mesajului primit, pe un canal de comunicare diferit.

Daca trebuie sa primiti bani, IBAN-ul (numarul de cont format din 24 de caractere, litere si cifre) este cel ce trebuie comunicat si nu datele de pe card. Solicitarea datelor cardului de catre alte persoane este de fapt o capcana, deoarece cardul este un instrument de plata si nu un instrument de incasare bani.

Atentie la propunerile de investitii! Castigurile mari si neasteptate pot ascunde tentative de fraude. Verifica informatiile legate de investitii si atentie sporita la fenomenul in care imaginea si vocea persoanelor publice sunt folosite pentru a te convinge sa investesti sau sa instalezi aplicatii care au acces ulterior la contul tau bancar.

Organizatorii proiectului national #SigurantaOnline sfatuiesc pe toti utilizatorii de Internet sa instaleze cele mai recente actualizari ale sistemului de operare si un antivirus si sa se asigure ca toate dispozitivele pe care le folosesc pentru a naviga pe internet functioneaza in baza versiunilor actualizate ale sistemelor de operare si sunt protejate cu o solutie antivirus eficienta.

Inapoi la lista de stiri