Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Membrii Academiei Televiziunii, Artelor si Stiintei (ATAS) au respins 47 de modele pana au ales forma statuetei Emmy in 1948.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Iepurasul statea linistit pe banca ,cand il vede pe urs calare pe un scuter rosu:
-Hai, ma,ursule,ma, lasa-ma si pe mine sa marg putin cu scuterul !
-Bine ma ,dar sa ai grija!Uite satu eu in spate si tu te urci in fata,da?
-Oooo,daaaaaaaa!Hai!
Merse iepurasul cu 70 Kmh :
-Ma ursule ,ti-e frica?
-Nu,ma,nu!
Merse iepurasul cu 90 kmh:
-Ma ursule,ti-e frica?
-Nu,ma,nu!
Merse iepurasul cu 100kmh:
-Ma ursule ,ti-e frica?
-Nu,ma,nu!
-Pai ar trebui sa-ti fie frica ptr ca nu ajung la frana!!!

› vrei mai mult

Scoala de Vara 2023 la Antipa

19 Iunie 2023

Scoala de Vara 2023 la Antipa

Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" ii invita pe copiii cu varste cuprinse intre 9 si 14 ani sa paseasca in fascinanta lume a cunoasterii stiintifice, ghidati de specialistii Muzeului!


Timp de 7 saptamani, intre 19 iunie si 4 august 2023, tinerii naturalisti care vor urma cursurile Scolii de Vara de la Antipa vor fi implicati in activitati de cunoastere si de ocrotire a naturii, prin intalniri directe cu cercetatorii care lucreaza in Muzeu. In aceasta perioada, vom organiza 7 module speciale care vor avea loc de luni pana vineri, intre orele 10:15 si 12:15, atat in Salile Atelier cat si in gradina Muzeului si parcurile din Bucuresti.


Iata ce vor putea invata copiii participand la Scoala de Vara de la Antipa:


Modul 1: 19 – 23 iunie 2023


Ora pasarilor (coordonator: Dr. Andrei Stefan)


Va invitam la „Ora pasarilor”, primul modul al Scolii de Vara de la Antipa! Timp de o saptamana, intre 19 si 23 iunie 2023, vom vorbi despre pasari, vom invata sa le identificam, le vom observa cuiburile, ouale si le vom asculta cantecele! Cu pasi usori prin tufisuri, cu binoclul la ochi si determinatorul in mana, vom descoperi apoi speciile de pasari care impart orasul cu noi. 


Ca sa ne bucuram pe deplin de prezenta pasarilor de langa noi, trebuie sa le cunoastem: vom descoperi impreuna cu coordonatorul cursului, Dr. Andrei Stefan, cercetator stiintific al Muzeului, cele mai comune dintre pasarile care-si fac cuiburile langa casa noastra, in parcul sau padurea din apropiere ori pe lacurile sau baltile din Bucuresti, vom vorbi despre cum isi fac cuiburile si cum invata sa zboare. Vom vedea cum ciocul este adaptat pentru diferitele tipuri de hrana pe care o mananca si ce ne pot spune picioarele lor despre mediul de viata.


Cursul se desfasoara atat in gradina Muzeului cat si in parcuri vecine din Bucuresti. Voi trebuie sa veniti cu bucurie si cu dorinta de a invata, iar noi va intampinam cu entuziasm, dragoste de natura plus echipamentul de care aveti nevoie „la pasarit”.


Modul 2: 26 – 30 iunie 2023


Natura la microscop (coordonatori: Dr. Ana-Maria Krapal, Dr. Rozalia Motoc, Drd. Alexandra-Florina Popa, Drd. Andreea-Maria Brezeanu)


 


O parte din tainele ascunse ale naturii vor fi dezvaluite in saptamana 26 – 30 iunie 2023 celor care vor dori sa priveasca „Natura la microscop”. Folosind instrumente stiintifice din propriul laborator, Dr. Ana-Maria Krapal, Dr. Rozalia Motoc, Drd. Alexandra-Florina Popa si Drd. Andreea-Maria Brezeanu, coordonatorii acestui curs, vor dezvalui copiilor aspecte inedite din misterioasa lume a vietatilor microscopice si a structurilor marunte din natura.


Micii naturalisti vor afla cu aceasta ocazie ca, pentru a cerceta lumea din jurul lor, lentilele unui microscop pot fi un ajutor nepretuit, adevarati „ochi magici” ai cercetatorilor. Din libertatea de a explora vine dorinta de a invata si astfel cursantii nostri vor avea posibilitatea de a analiza in cele mai mici detalii organismele care ii inconjoara, descoperind lumea minuscula a creaturilor si a plantelor din gradina. Lucrarile practice realizate impreuna in timpul acestei saptamani a Scolii de Vara ii vor ajuta pe copii sa inteleaga cum „functioneaza” natura, iar la sfarsitul acestui modul, vor privi lumea cu alti ochi!


Modul 3: 3 – 7 iulie 2023


Planeta insectelor (coordonator: Andreea Catalina Draghici)


Printr-o varietate de activitati practice si excursii interactive pe teren, „Planeta insectelor”, cel de-al treilea modul al Scolii de Vara de la Antipa ii va invata pe copii cat de uimitoare si valoroase sunt cu adevarat insectele. Indrumati de Andreea Catalina Draghici, specialist al muzeului, micii entomologi vor castiga experienta in stiinta si practica de laborator si vor intelege mai profund relatia deosebit de importanta dintre oameni si insecte.


Copiii vor afla ca insectele furnizeaza multiple servicii utile pentru oameni si mediu, sunt sursa de hrana pentru diverse organisme precum pasarile, sau sunt experti in salubritate prin curatarea deseurilor organice sau din plastic. Insectele pradatoare sau parazite contribuie la mentinerea echilibrului natural in timp ce alte insecte sunt recunoscute in domeniul artei, fiind placute simturilor. 


Modul 4: 10 – 14 iulie 2023


Un stil de viata popular in lumea animala – Parazitismul (coordonatori: Dr. Costica Adam, Dr. Ioana Cristina Constantinescu si Drd. Angel Gabriel Irimia)


Intre 10 si 14 iulie 2023 va invitam sa explorati impreuna cu Dr. Costica Adam, Dr. Ioana Cristina Constantinescu si Drd. Angel Gabriel Irimia, lumea ascunsa a parazitilor! In modulul „Un stil de viata popular in lumea animala – Parazitismul” vom descoperi prin jocuri, prezentari si discutii cu specialistii Muzeului tainele capuselor, puricilor, tantarilor, teniilor, limbricilor, oxiurilor precum si ale multor altor creaturi, vom explora lumea ascunsa a acestor uimitoare animale si vom afla cat de diverse si de ingenioase sunt modurile de adaptare la viata de parazit.


Cat de mare este diversitatea speciilor de paraziti, cum arata daca ii privim la microscop, cum unii reusesc sa treaca neobservati de animalele pe care le paraziteaza si daca intr-adevar parazitii isi merita „bunul” renume pe care il au… sunt cateva dintre intrebarile la care veti putea gasi raspuns participand la modulul „Un stil de viata popular in lumea animala – Parazitismul”.


Modul 5: 17 – 21 iulie 2023


Necuvantatoarele din umbra omului – mamiferele domestice (coordonator: Drd. Angel Gabriel Irimia)


Modulul „Necuvantatoarele din umbra omului”, sustinut de Drd. Angel Gabriel Irimia, medic veterinar, dezvaluie celor interesati lucruri noi si interesante despre mamiferele domestice cu care suntem atat de familiarizati: cainele, pisica, iepurele, dar si despre cele din gospodaria de la tara – vaca, oaia, porcul si chiar si cele de pe meleaguri indepartate, cu iz exotic, precum camila, lama, renul sau yakul.


Stiati ca prima specie domesticita de om a fost cainele acum mai bine de 15.000 de ani? Sau ca in antichitate s-a pierdut un razboi din cauza unor pisici? Poate v-ar interesa sa descoperiti ca in Evul Mediu declinul unei civilizatii infloritoare s-a datorat si prezentei calului in armata cuceritorilor! Unde si cum, vom afla doar pe parcursul acestui modul.


Modul 6: 24 – 28 iulie 2023


Animale ocrotite (coordonator: Dr. Alexandru Iftime)


Se discuta mult despre necesitatea de a proteja speciile de animale, dar ce specii sunt protejate in Romania – si la nivel mondial ? Pe ce criterii se stabileste aceasta ? In ce consta aceasta ocrotire si cum putem ajuta aceste specii ? Aceste aspecte – si multe altele – vor fi discutate si descoperite in cadrul modulului „Animale ocrotite” din cadrul Scolii de Vara de la Antipa. Participantii vor afla ce specii de animale sunt ocrotite de lege, cum sa le recunoasca si sa le protejeze in natura, de la vietati binecunoscute si spectaculoase precum balena albastra sau tigrul siberian la pestisori intalniti doar in Romania, precum aspretele sau rosioara de Petea. Vor invata care sunt necesitatile acestor specii si ce putem face pentru ele – si pentru a reduce impactul activitatilor noastre asupra naturii. 


Modul 7: 31 iulie – 4 august 2023


Raci, crabi, crevete si … alte vedete (coordonatori: Dr. Ana-Maria Petrescu si Drd. Maxim-Jean Balcu)


Prin izvoare, lacuri, pesteri, mlastini si galerii in nisip, oriunde exista un ochi de apa si hrana din abundenta, vom intalni acesti cavaleri in armura, cu antene precum halebardele si abilitatile unui inotator olimpic. Nu de multe ori am stat la umbra unui copac, langa o apa frumos curgatoare, nestiutori de lumea bogata ce salasluieste in adancimile intunecate.


Cu ajutorul cercetatorilor pasionati vom invata despre rolul crustaceelor ca sursa importanta de hrana, despre frumusetea lor ce depaseste de multe ori rolurile decorative din  acvaristica, precum si importanta lor culturala. Portretizati ca intruchipari ale celui rau sau intalniti pe stemele oraselor, racii sunt poate printre cele mai cunoscute grupe  de crustacee din lume. Numarul total al crustaceelor marine poate fi estimat la aproape zece milioane. Dintre acestea foarte putine sunt cunoscute in prezent. Ce detalii ale biologiei lor le face sa devina printre cele mai adaptate la aceste medii de viata, dar si potentialul unora de a deveni specii invazive, la toate aceste intrebari vom incerca sa raspundem impreuna.


Impreuna cu Dr. Ana-Maria Petrescu si Drd. Maxim-Jean Balcu, coordonatorii acestui modul, cursantii vor petrece o saptamana pe taramul subacvatic plin de animale misteriose adaptate la aceasta viata. Vom  cerceta si vom afla informatii despre aceste vietuitoare cu carapace si antene, ce traiesc in abisul oceanelor, dar si in Marea Neagra.


Inscrierea copiilor la Scoala de Vara 2023 la Antipa se face prin formularul https://antipa.ro/rezervari , in limita a maximum 15 locuri/grupa.


Programarile se vor face in ordinea inscrierii, in limita locurilor disponibile, iar costul de participare este de 260 lei/modul/participant sau 490 lei/ 2 module/participant. 


Detalii pe: https://antipa.ro/product/scoala-de-vara-2023-la-antipa/

Inapoi la lista de stiri