Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Ochii folosesc 65% din energia creierului nostru, mai mult decat orice alta parte a corpului.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un om pune un afis pe un stalp : Alcoolul omoara incet dar sigur! A doua zi trece pe acolo si vede completat: Solatii nu se tem de moarte!
:))

› vrei mai mult

O carte pentru fiecare copil - ateliere creative Carte ImParte la Scoala din Buftea

25 Octombrie 2022

ateliere creative


Copiii iubesc literatura. Au insa nevoie de adevarate modele care sa ii indrume catre placerea cititului. Patru scriitoare remarcabile au raspuns demersului Asociatiei pentru Creativitate de a veni in fata unor elevi din medii defarvorizate si de a le darui pasiunea pentru lectura. Laura Grunberg, Carmen Tiderle, Andreea Iatagan si Simona Epure au fost invitatele proiectului Carte ImParte, initiativa a asociatiei noastre, derulata prin Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

Timp de cateva saptamani, elevii Scolii Gimnaziale Numarul 3 Buftea au participat la atelierele creative, unde s-au intalnit cu minunatele personaje din “Imbratisatoarea” – autor Laura Grunberg, “Povestea celor trei vrajitoare toante” – autor Simona Epure, „Iepurele intelept si secretul povestilor” - de Andreea Iatagan si “Trecere pentru pitoni” – Carmen Tiderle.

Experienta numerosilor ani in care am lucrat cu copiii in diferite ateliere ne-a aratat ca, pentru a-I atrage pe cel mic spre minunata lume a cartilor, este nevoie de o abordare mai apropiata de sufletul lui. Copiii au o atractie organica pentru povesti. Ele ii linistesc, le arata lumea cu bune si cu rele, ii invata despre viata, despre ce e in jurul lor, despre ei insisi, reprezinta un moment de magie si de apropiere de persoana care le citeste.

Tocmai de aceea, s-a nascut ideea de a aduce in fata copiilor persoana care a imaginat universul dintr-o carte. Intalnirile cu autorii si ilustratorii reprezinta astfel centrul activitatilor desfasurate in cadrul proiectelor Academiei de Creativitate. Intalniri pline de emotie de ambele parti. Intalniri in care copiii invata despre cum prinde viata o carte, de la ideea nascuta in mintea scriitorului, la universul desenat de ilustrator si drumul strabatut de un volum proaspat iesit din tipografie pana cand acesta ajunge in mainile curioase ale unui mic cititor. Aceste ore sunt cu adevarat magice si raman adanc intiparite in memoria copiilor. Autorii marturisesc, de asemenea, ca aceste momente alaturi de copii ii inspira, ii motiveaza; energia lor reprezinta o adevarata hrana sufleteasca.

“Pentru mine copiii sunt o sursa de energie extraordinara. Uneori imi e tema sa nu fiu un fel de vampir care le suge din energie, entuziast, franchete, rasete. Dupa orice intalnire, eu plec revigorata. Ma amagesc poate ca sunt ferita de a creste…prea mare, ca sa ma autocitez (apropo de cartea mea ”Sa crestem mici”). Oarecum, eu sper sa nu fie ceva ce se pierde obligatoriu o data cu trecerea timpului. Copiii pe care i-am cunoscut in multele ateliere facute nu doar in orase, dar si in zona rurala sunt dezinvolti, creativi, au tehnologia moderna la degetul mic si asta ii face, pe de o parte, mult mai informati decat credem noi, dar ii si leneveste uneori si le reduce rabdarea si concentrarea pe termen lung. Au tot ce le trebuie sa mai schimbe cate ceva prin lume – mai ales in lumea de azi!”, ne-a marturisit scriitoarea Laura Grunberg, in interviul acordat Academiei de Creativitate - “Literatura este sociologie”.


Reactia copiilor, pe care am regasit-o si in proiectele anterioare, ne indreptateste sa credem ca, pentru a-i stimula pe cei mici sa se apropie de lumea cartilor, este nevoie de o schimbare atat la nivelul abordarii lecturii la clasa, cat si din perspectiva accesului elevilor la carti. Modul in care le sunt prezentate cartile, activitatile conexe, materialele folosite in sprijinul intelegerii textului, toate acestea sunt necesare pentru a le trezi curiozitatea. In proiectul Carte ImParte, alaturi de scriitorii invitati, pregatim o serie de tutoriale video dedicate cadrelor didactice in care profesorii pot sa gaseasca sfaturi, idei despre cum pot sa imbunatateasca literatia si sa le insufle copiilor dragostea pentru literatura.

Pe de alta parte, scolile si copiii, in mod personal, au nevoie de carti adecvate varstei si gustului lor. Astfel de biblioteci pot fi realizate prin intermediul unor programe special gandite care sa identifice nevoile fiecarei comunitati. Prin cele patru proiecte derulate pana acum de Asociatia pentru Creativitate am urmarit sa identificam dificultatile cu care se confrunta anumite grupuri de copii si sa sprijinim accesul la carti si experiente culturale de calitate.

Le multumim scriitorilor care au raspuns cu bucurie invitatiei noastre si ne dorim sa derulam in continuare astfel de initiative in cat mai multe comunitati din tara.


Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finatarii.



Va multumim,
Echipa proiectului Carte ImParte
Asociatia pentru Creativitate

Inapoi la lista de stiri