Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Exista in Maroc un oras (Chefchaouen) in care culoarea pe care o au cladirile este albastra. In anii 1930 o comunitate de refugiati evrei care au fugit de nazisti s-au stabilit in acest oras. Acesti oameni au revopsit cladirile dupa traditiile lor si asa au ramas pana in ziua de azi.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Tata il intreaba pe Gigel: T:Unde este carnetul tau de note? G:L-am dat lui Costel. T:De ce? G:Vroia sa-l sperie pe tatal lui.

› vrei mai mult

Shop Clopotel.ro

Ministerul Educatiei include Olimpiada de Securitate Cibernetica in calendarul olimpiadelor nationale scolare

20 Februarie 2024

Olimpiada de Securitate Cibernetica

Ministerul Educatiei a publicat recent lista olimpiadelor care se vor organiza si desfasura in anul scolar 2023 – 2024. In calendarul competitiilor nationale aprobate de minister se afla, in premiera, Olimpiada de Securitate Cibernetica (OSC), ca o recunoastere clara a importantei majore pe care o dobandeste educatia de securitate cibernetica in Romania, in contextul evolutiei tehnologice rapide, dar si al deficitului de specialisti in acest domeniu.


Olimpiada de Securitate Cibernetica se va desfasura in doua etape, astfel: faza judeteana (2 martie 2024) si faza nationala (22-25 mai 2024). Sesiunea etapei judetene este formata dintr-o proba teoretica de o ora si o proba practica de cinci ore, cu o pauza de maximum 30 de minute intre cele doua. La etapa nationala va fi sustinuta o singura proba de concurs, care va cuprinde itemi ce vizeaza aspecte teoretice si aplicatii practice de tip Jeopardy.


Participantii la faza nationala a olimpiadei vor avea sansa de a fi selectionati in lotul largit al echipei nationale de cybersecurity (Team Romania) pentru Campionatul European de Securitate Cibernetica (ECSC). Selectia va fi sustinuta in cea de a doua zi de concurs si consta intr-o proba de aplicatii practice cu un grad mai mare de dificultate, ce cuprinde un exercitiu de tip Attack & Defence.


La proba de baraj pot participa primii 30 de concurenti cu punctajul cel mai mare, in ordinea descrescatoare a punctajelor obtinute la etapa nationala, indiferent de clasa la care au participat. Primii 15 concurenti clasati la proba de baraj din cadrul OSC vor avea oportunitatea de a reprezenta Romania la Campionatul European de Securitate Cibernetica - ECSC, completand lotul preliminar al Romaniei.


Elevii clasati pe primele locuri in clasamentul general al etapei nationale vor obtine premii sau mentiuni acordate in conformitate cu prevederile Metodologiei-cadru de organizare si desfasurare a competitiilor scolare. Totodata, OSC ofera oportunitatea primilor clasati la faza nationala de a face parte din lotul national extins al Romaniei care se va pregati pentru Campionatul European de Securitate Cibernetica - ECSC, ce va avea loc in acest an in luna octombrie, la Torino (Italia).


Echipa nationala de securitate cibernetica (Team Romania) va fi formata din cinci Juniori (cu varste de pana la 20 de ani) si cinci Seniori (21-25 de ani), plus doua rezerve. Componenta echipei se va stabili dupa participarea la o etapa de pregatire organizata de Centrul National Cyberint din cadrul Serviciului Roman de Informatii, DNSC, ANSSI, impreuna cu profesori si experti din partea partenerilor Orange si Bit Sentinel.


Subiectele si metodologia competitiei sunt elaborate si evaluate de Comisia Centrala a Olimpiadei de Securitate Cibernetica (CCOSC), formata din reprezentanti ai Directoratului National de Securitate Cibernetica (DNSC), ai Centrului National Cyberint din cadrul Serviciului Roman de Informatii, ai Asociatiei Nationale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), precum si profesori si experti din partea partenerilor din mediul privat, Orange Romania si Bit Sentinel, ce vin cu o vasta experienta in organizarea de competitii de securitate cibernetica.


Tematica specifica pentru OSC include exercitii ce integreaza concepte fundamentale de securitate cibernetica, dar si elemente aplicate de criptografie, securitatea aplicatiilor web, mobile sau desktop, tehnici de Open Source Intelligence, analiza jurnalelor electronice, al traficului de retea, capturilor de date, memorie sau hard disk, inginerie inversa, configurarea si securitatea sistemelor de operare si retele, programare si scripting.


Tinerii interesati de participarea la OSC se pot pregati pe platforma CyberEDU, www.cyberedu.ro, dezvoltata de Bit Sentinel si sustinuta de Orange, unde exista numeroase resurse educationale in domeniul securitatii cibernetice. Pana la inceperea competitiei, acestia pot rezolva exercitii din Arhiva Educationala, familiarizandu-se astfel cu tipurile de probleme specifice concursurilor de securitate cibernetica.


Pe CyberEDU se vor desfasura toate etapele olimpiadei. Mai multe detalii despre Olimpiada Nationala de Securitate Cibernetica sunt disponibile pe site-ul https://osc.rocsc.ro, in sectiunea “Intrebari comune”.

Inapoi la lista de stiri