Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

In padurile tropicale, unde nu sunt anotimpuri, copacii nu au cunoscutele inele dupa care se poate determina numarul de ani al copacului.

› vrei mai mult

Bancul zilei

De ziua soacrei, Bula se prezinta cu un pachetel intr-o mina si cu o pusca in cealalta.
- La multi ani, mama soacra! Ti-am adus o pereche de cercei de aur.
- Multumesc, ginerica. Da' cu pusca ce vrei sa faci?
- Pai de gauri in urechi nu ai nevoie?

› vrei mai mult

Lidl Romania, cu ajutorul clientilor sai, continua sa investeasca in educatie prin sustinerea programului Teach for Romania

21 August 2023

Teach for Romania

In perioada 21 august – 10 septembrie 2023, la achizitionarea oricarui produs din gama Back to School, Lidl Romania doneaza cate 1 leu catre programul Teach for Romania. Astfel, cu ajutorul clientilor sai, Lidl continua sa sustina recrutarea si formarea de cadre didactice pentru a oferi educatie de calitate pentru copii din 200 de scoli vulnerabile din Romania. De la demararea parteneriatului, peste 20.000 de copii au reusit sa isi imbunatateasca abilitatile si competentele scolare si au, in prezent, o sansa reala la un viitor mai bun.

Teach for Romania a efectuat o evaluare initiala a copiilor din clasele aflate in program in ceea ce priveste literatia. Din cele aproximativ 1.300 de raspunsuri a reiesit faptul ca, la inceputul anului scolar 2022-2023, 5 din 10 elevi se afla la nivel nefunctional al alfabetizarii, conform scorului obtinut, iar alti 3 din 10 elevi se afla la nivelul minim functional. Pentru a se concentra exclusiv pe nevoile de educatie ale copiilor evaluati, programul Teach for Romania a dezvoltat instrumente de evaluare a competentelor de literatie a copiilor si a antrenat peste 125 de cadre didactice din program sa le foloseasca. De asemenea, tot in cadrul programului, 15 experti in literatie au consiliat profesorii in privinta strategiilor si metodelor de lucru cu copiii.

In acelasi an scolar, 2022 – 2023, datorita parteneriatului dintre Lidl Romania si Teach for Romania, 134 de profesori care au beneficiat de fondurile acumulate pentru pregatirea lor didactica au coordonat elevi din 200 de scoli vulnerabile din tara, pentru ca acestia sa aiba acces la educatie echitabila si de calitate. In cadrul orelor de lucru, elevii au lucrat, alaturi de profesori, pentru a-si imbunatati competentele de literatie si numeratie, pentru a-si dezvolta abilitatile socio-emotionale, precum si cele de leadership, pentru a putea avea interactiuni sociale sanatoase cu cei din jurul lor. Pentru a pregati acesti elevi, fiecare profesor a beneficiat de peste 400 de ore de training si mentorat, resurse didactice si de o echipa de tutori, specialisti si mentori in educatie, pentru a fi pregatit sa lucreze cu elevii cu deficiente de literatie, numeratie si abilitati socio-emotionale.

Pentru a le facilita in continuare accesul la educatie de calitate copiilor din scoli vulnerabile, in perioada 21 august – 10 septembrie, Lidl Romania va dona cate 1 leu pentru fiecare produs achizitionat din gama Back to School catre programele organizatiei Teach for Romania. Gama este disponibila in toate magazinele Lidl din tara pana pe 10 septembrie. Oferta include rechizite, carti de activitati, dar si jocuri educative ce pot fi vizualizate aici.

De la demararea parteneriatului si pana in prezent, Lidl Romania a sustinut organizatia cu aproximativ 9 milioane lei, suma care a fost directionata catre recrutarea, formarea si sustinerea unei noi generatii de profesori transformationali. Astfel, peste 20.000 de copii din scoli vulnerabile au reusit pana acum sa isi imbunatateasca abilitatile si competentele scolare. Numai rezultatele obtinute anul trecut de copii inscrisi in program in peste 20 de judete din tara arata ca acestia pornesc la drum cu baze solide si sunt mai aproape de viitorul pe care il merita:
• 90% dintre copiii de gradinita si 92% dintre cei din clasa pregatitoare stiu deja sa citeasca;
• 90% dintre copiii cu provocari mari de literatie au inregistrat un progres semnificativ si pot citi cursiv un text simplu;
• 80% dintre copiii din ciclul primar au inregistrat un progres semnificativ la intelegerea practica a matematicii;
• 70% dintre elevii de gimnaziu au reusit sa depaseasca stadiul de literatie nefunctionala si sunt, acum, la un nivel de literatie functionala.

Eforturile profesorilor din cadrul Teach for Romania au avut, de-a lungul anilor, un impact real, contribuind la crearea unui sistem educational echitabil si de inalta calitate, in care cadrele didactice se dedica exclusiv necesitatilor de invatare ale copiilor. Acest lucru le ofera tinerilor sansa reala de a-si construi un viitor mai promitator. Printre rezultatele initiativei se numara si diminuarea discrepantelor in abilitatile de alfabetizare ale elevilor, reducerea comportamentelor agresive prin imbunatatirea competentelor socio-emotionale, scaderea ratei absenteismului si prevenirea abandonului scolar.

Teach for Romania este o organizatie non-guvernamentala, parte din reteaua globala Teach for All, care cauta si pregateste oameni valorosi, cu sau fara experienta anterioara de predare, pentru a deveni profesori in invatamantul de stat, pentru copiii din medii vulnerabile. In acest mod, organizatia contribuie la asigurarea unei educatii de calitate, iar profesorii pregatiti de Teach for Romania pot deveni agenti ai schimbarii in educatie pe termen lung.

Inapoi la lista de stiri