Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

In 1894, Lordul Kelvin spunea ca radioul nu e de viitor; a prezis si ca aparate de zbor mai grele decat aerul sunt imposibil de fabricat.

› vrei mai mult

Bancul zilei

- Bula, cum se cheama animalul de care si leului ii e frica?
- Leoaica, doamna profesoara.

› vrei mai mult

Lectia de zoologie: Ce stim despre limacsi si cat de periculosi sunt

11 Iulie 2023

Limax

In ultimul timp auzim tot mai des despre aceste creaturi ciudate, care se pare ca ne-au invadat culturile de cereale sau gradinile de flori.

Limacsii sunt un gen de melci terestri din familia Limacidae, cunoscuti si sub numele de melci fara cochilie. Acesti melci sunt caracterizati de absenta cochiliei dure pe care o au melcii traditionali. Spre deosebire de melcii cu cochilie, limacsii au un corp moale si cilindric, care le permite sa se strecoare prin deschideri si sa se deplaseze pe suprafete netede, cum ar fi frunzele, pietrele sau solul umed.


Limacsii sunt in general considerati daunatori in agricultura. Acestia se hranesc cu plante si pot cauza daune culturilor agricole, in special la legume, flori si plante ornamentale. De asemenea, se hranesc cu muschi, licheni si alte organisme vegetale.


In ceea ce priveste pericolul pentru oameni, limacsii nu sunt in mod direct periculosi. Cu toate acestea, exista unele specii de limacsii care pot fi purtatoare de paraziti si agenti patogeni, cum ar fi nematodele, care pot afecta oamenii sau animalele de companie. Prin urmare, este important sa se evite contactul direct cu limacsii si sa se ia masuri adecvate de igiena dupa manipularea lor.


Cateva curiozitati despre limax


Se crede ca limacsii au aparut cu aproximativ 250 de milioane de ani in urma si sunt considerati unele dintre cele mai primitive forme de melci terestri.


Limacsii sunt hermafroditi, ceea ce inseamna ca fiecare individ are atat organe reproductive masculine, cat si feminine. Cu toate acestea, ei nu se pot autofertiliza si au nevoie de un partener pentru a se reproduce.


Limacsii produc o substanta mucoasa pentru a se deplasa si pentru a se proteja de uscaciune. Aceasta mucoasa este secretata de un mucus glandular si le permite sa alunece pe suprafete netede.


Limaxul leopard (Limax maximus) este una dintre cele mai mari specii de limacsi si poate ajunge la o lungime de aproximativ 20 de centimetri.


In ciuda reputatiei lor de daunatori, limacsii joaca un rol important in ecosistem. Ei contribuie la descompunerea materiei organice si la reciclarea nutrientilor in sol.


La singular spunem limax, la plural limacsi.

Test de cultura generala: Limaxul


Redactia clopotel.ro
sursa foto: pixabay.com

Inapoi la lista de stiri