Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pentru ca un artist sa primeasca Discul de Aur, trebuie sa vanda 100 000 de copii in Marea Britanie si 500 000 in Statele Unite.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un bucurestean isi invita o ruda indepartata, un ardelean, in vizita. Ne mai suportand mirosul ingrozitor al ardeleanului, bucuresteanul il roaga pe acesta sa faca si el o baie -Nu, nu, zice ardeleanul. Ultima data cand am facut baie , mi-am pierdut pufoaica. In cele din urma, ardeleanul este convins sa faca baie dar, dupa un timp, acesta tipa ingrozitor. Bucuresteanul vine repede si-l intreaba: -Ce-ai patit, mai? Ardeleanul raspunde: -Mi-am gasit pufoaica. -Si unde era? -Sub maieu.

› vrei mai mult

Lectia de istorie: Cu ce am ramas dupa atentatele de la 11 septembrie

11 Septembrie 2023

Cele doua turnuri ale World Trade Center din New York

Pe data de 11 septembrie 2001, lumea a fost martora unuia dintre cele mai traumatizante evenimente din istoria recenta: atacurile teroriste de la New York si Washington, D.C., care au fost comise de catre membri ai organizatiei teroriste Al-Qaeda. Aceste atacuri au avut un impact imens asupra lumii si au schimbat cursul istoriei.


La doua decenii de la acele evenimente, ne punem intrebarea: Cu ce am ramas dupa atentatele de la 11 septembrie?


Numarul victimelor: Atentatele de la 11 septembrie au avut un bilant tragic, cu aproape 3.000 de persoane ucise in acele zile. Acest numar include atat pasagerii si membrii echipajelor celor patru avioane implicate, cat si persoanele din Turnurile Gemene si Pentagon.


Distrugerea Turnurilor Gemene: Cele doua turnuri ale World Trade Center din New York, emblematice pentru oras si pentru economia globala, au fost distruse aproape in totalitate in urma atacurilor. Aceasta imagine a turnurilor prabusindu-se a devenit un simbol al atacurilor.

Ce a ramas din cele doua turnuri gemene ale World Trade Center din New York



Raspunsul la terorism:
Dupa atentatele de la 11 septembrie, Statele Unite au lansat o campanie militara in Afganistan pentru a-l captura pe liderul Al-Qaeda, Osama bin Laden, si pentru a raspunde organizatiei teroriste. Aceasta campanie a dus la rasturnarea regimului taliban si la implicarea Statelor Unite intr-o lunga perioada de instabilitate in regiune.


Schimbarea securitatii aeriane: Atentatele au condus la o schimbare semnificativa in securitatea aeriana. Au fost introduse masuri mai stricte de control al pasagerilor si de supraveghere a zborurilor, inclusiv crearea Administratiei pentru Securitatea Transportului (TSA) in SUA.


Cresterea sentimentelor anti-musulmane: Dupa atentate, a existat o crestere a sentimentelor anti-musulmane si a actelor de discriminare si violenta impotriva comunitatii musulmane din intreaga lume. Este important sa ne amintim ca aceste atacuri au fost comise de o organizatie extremista si nu reprezinta intreaga comunitate musulmana.


Reconstruirea Ground Zero: Dupa prabusirea Turnurilor Gemene, a inceput un proces lung de reconstructie a zonei cunoscute sub numele de Ground Zero. One World Trade Center, cunoscut si sub numele de Freedom Tower, a fost construit si a devenit un simbol al rezilientei orasului New York.

Ground Zero - Monument memorial in locul celor doua turnuri gemene ale World Trade Center din New York


Schimbari in politica externa: Atentatele de la 11 septembrie au avut un impact semnificativ asupra politicii externe a Statelor Unite si a altor tari. Ele au influentat deciziile privind razboaiele din Afganistan si Irak si au contribuit la evolutia relatiilor internationale in secolul XXI.


Constientizarea despre securitate: Atentatele de la 11 septembrie au generat o crestere a constientizarii globale despre amenintarile teroriste si necesitatea cooperarii internationale in combaterea acestora. Astazi, se acorda o atentie deosebita securitatii nationale si internationale.


Comemorarea victimelor: La fiecare an, pe 11 septembrie, sunt organizate ceremonii de comemorare pentru a onora memoria victimelor atacurilor. Ground Zero a devenit un loc de pelerinaj pentru oameni din intreaga lume care vin sa isi aduca omagiul.


Atentatele de la 11 septembrie 2001 au lasat o amprenta profunda asupra lumii noastre. Cu toate ca acele zile au fost pline de tragedie, ele ne amintesc, de asemenea, despre rezilienta umana si necesitatea de a lupta impotriva extremismului si a terorismului. La doua decenii de la acele evenimente, cu totii suntem raspunzatori sa ne amintim de victime si sa contribuim la construirea unui viitor mai sigur si mai pasnic pentru toti.

Redactia clopotel.ro
sursa foto: pixabay.com

Inapoi la lista de stiri