Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Lacul Sf. Ana, situat la altitudinea de 950 m in Masivul Ciomatu (judetul Harghita), este singurul lac vulcanic din Carpatii romanesti

› vrei mai mult

Bancul zilei

Doi purici pe drum.Primul intreaba:
-Vrei sa plecam?
Desigur.Pe jos sau luam un caine?

› vrei mai mult

Lectia de astronomie: Care sunt factorii principali care ne protejeaza planeta de meteoriti

03 Iulie 2023

Meteoriti

Exista mai multi factori principali care contribuie la protejarea planetei noastre de impactul meteoritilor. Iata cativa dintre acestia:


Atmosfera


Atmosfera Pamantului joaca un rol crucial in protejarea noastra de meteoriti. Atunci cand un meteorit intra in atmosfera, frictiunea cu aerul incalzit datorata vitezei sale mari de cadere genereaza o presiune si o temperatura intense. Acest proces provoaca dezintegrarea si arderea majoritatii meteoritilor mai mici inainte de a ajunge la suprafata Pamantului.


Dimensiunea si compozitia meteoritului


Meteoritii de dimensiuni mici, care sunt mai susceptibili sa se dezintegreze in atmosfera, reprezinta majoritatea obiectelor care intra in contact cu planeta noastra. Astfel, multi meteoriti sunt distrusi inainte de a ajunge la suprafata. In plus, meteoritii mai mici pot fi afectati si deviati de campul gravitational al Pamantului.


Asa-numitii "astronomi amatori"


O comunitate de astronomi amatori monitorizeaza cerul si raporteaza obiectele care intra in atmosfera si care ar putea reprezenta o amenintare. Acest lucru permite agentiilor spatiale si organismelor specializate sa identifice si sa urmareasca obiectele cu potential de impact si sa ia masuri preventive, daca este necesar.


Sistemele de detectare si monitorizare spatiala


Agentiile spatiale si alte organizatii monitorizeaza constant spatiul cosmic in cautarea obiectelor periculoase care se apropie de Pamant. Sistemele de detectare, cum ar fi telescoapele si radarele, permit identificarea si urmarirea obiectelor cosmice, inclusiv a meteoritilor.


Asteroid Redirect Mission (Misiunea de redirectionare a asteroizilor)


Aceasta initiativa propusa de NASA isi propune sa dezvolte tehnologii care sa permita redirectionarea asteroizilor care ar putea reprezenta o amenintare pentru Pamant. Prin aceasta, se exploreaza posibilitatea de a schimba traiectoria unui asteroid pentru a-l devia de la o posibila coliziune cu planeta noastra.


Localizarea geografica


Terra este protejata partial de locatia sa in sistemul solar. De exemplu, planeta beneficiaza de o zona relativ curata in jurul ei datorita curatirii gravitationale realizate de planetele interioare, cum ar fi Marte si Jupiter. Acest proces indeparteaza multe obiecte spatiale periculoase de pe traiectoria Pamantului.


Cu toate acestea, este important de mentionat ca, in ciuda acestor factori de protectie, meteoritii pot lovi Pamantul in continuare. Exista inregistrari istorice ale impacturilor de meteoriti si asteroizi care au avut consecinte semnificative asupra planetei noastre. In acest sens, monitorizarea si studiul continuu al obiectelor spatiale care se apropie de Pamant sunt esentiale pentru protejarea noastra.

Redactia clopotel.ro

sursa foto: pixabay.com

Inapoi la lista de stiri