Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Este gresit sa saluti cu gura plina.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Instructorul auto catre tanara sa eleva:
- Pentru inceput nu-i rau. Dar, pentru viitor te rog sa ai in vedere, schimbatorul de viteze se afla un pic mai la stanga!

› vrei mai mult

Law School Summer Camp revine pentru a doua editie

10 Iulie 2023

Law School Summer Camp editia 1

O experienta unica pentru viitorii profesionisti din domeniul juridic, cu accent pe incluziune sociala



Law School Summer Camp (LSSC), scoala de vara pentru elevii ce vor sa ajunga avocati, notari sau magistrati, se pregateste sa dea startul celei de-a doua editii. Timp de doua saptamani, in perioada 14-28 iulie 2023, elevi din toata tara, care au terminat clasele a X-a si a XI-a, vor avea parte de o simulare a studentiei la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.


Law School Summer Camp este o oportunitate unica pentru elevi: ei vor avea ocazia ca, pentru doua saptamani, sa fie cazati in camin, sa participe la cursurile si seminarele Facultatii de Drept, dar si sa se bucure de activitati sociale si recreationale pregatite de studentii la Drept din cadrul Organizatiei Studentilor in Drept (OSD) din Cluj-Napoca. Altfel spus, elevii vor trai viata de student la Drept in Cluj-Napoca.


Un proiect social si educational

Law School Summer camp este un proiect al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, parte din proiectul ROSE (Romanian Secondary Education Project) finantat dintr-un imprumut de 200 milioane de euro de catre Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), care contribuie la reducerea abandonului in invatamantul secundar si tertiar. Acest proiect a fost initiat ca urmare a identificarii unor provocari fundamentale in sistemul de invatamant preuniversitar, care duc la un esec in ceea ce priveste continuarea studiilor la nivel universitar. Prin urmare, problema principala identificata a fost lipsa serviciilor de orientare si consiliere profesionala si academica.


Scoala de vara are ca scop sa ajute elevii inscrsi la licee din intreaga tara, licee in care exista riscul abandonului scolar. Astfel, 50% dintre elevii inscrisi si selectati provin din medii defavorizate, ca un criteriu ce vine in sustinerea obiectivelor proiectului.


Obiectivele LSSC:

Dincolo de imbunatatirea tranzitiei de la liceu la invatamantul universitar pentru elevii care provin cu precadere din medii dezavantajate din punct de vedere al accesului la educatie, proiectul isi propune sa indeplineasca si alte obiective specifice:


1.Limitarea abandonului universitar, dar si incluziunea sociala a viitorilor studenti;
2.Cresterea numarului de absolventi de liceu inscrisi la cursuri universitare si familiarizarea acestora cu mediul universitar;
3.Sporirea interesului participantilor fata de studiile superioare, precum si stimularea lor pentru aprofundarea cunostintelor, prin studiu si cercetare;
4.Specializarea profesionala, prevenindu-se astfel riscul de inactivitate si somaj, cauzate de necalificarea profesionala prin necontinuarea studiilor.


„Law School Summer Camp este un proiect care are ca obiectiv motivarea elevilor sa-si continue studiile la nivel superior. Din nefericire, Romania are cea mai mare rata de abandon scolar din Uniunea Europeana, iar astfel de proiecte fac parte dintre solutiile pe care le putem aduce pentru a diminua aceasta problema. De asemenea, elevii din mediul preuniversitar beneficiaza prea putin sau chiar deloc de consiliere si orientare in cariera, fapt pentru care acestia intampina dificultati in a-si alege si sedimenta traseul educational si, ulterior, profesional. Decizia de a urma o cariera profesionala este una importanta pentru fiecare, iar adolescentii au mare nevoie de acest sprijin pentru a putea lua cea mai buna decizie pentru viata lor,” declara Tudor Muresan, initiator al proiectului LSSC.


Scoala de vara este gratuita pentru participanti. Nu se percepe o taxa de participare, iar acestora le sunt asigurate cazarea in camin si 3 mese pe zi. Participantii vor suporta doar costul transportului pana in Cluj-Napoca si retur.


La prima editie (desfasurata in perioada 15-29 august 2022) au participat 50 de elevi. 11 dintre acestia s-au hotarat sa aplice la Facultatea de Drept in urma proiectului.


A doua editie a proiectului va avea loc in perioada 14-28 iulie 2023, iar numarul de participanti va fi de 100.


In prezent, Universitatea Babes-Bolyai este cea mai mare universitate publica din Romania, o universitate comprehensiva de cercetare avansata si educatie, recunoscuta ca institutie academica de elita pe plan national, cea mai bine plasata universitate romaneasca in clasamentele internationale, cu obiectivul asumat de a face parte din grupul celor mai bune 500 de universitati din lume. Facultatea de Drept este una dintre facultatile fondatoare (atat in cadrul Colegiului Iezuit, ale carui temelii au fost puse in anul 1581, cat si in cadrul universitatii in formatul actual). Oferta educationala a Facultatii de Drept consta in invatamant la nivel licenta (8 semestre); sase programe de masterat (2 semestre) atat in limba romana, cat si in limbile maghiara, engleza, franceza; studii doctorale (6 semestre). La nivel licenta, studentii au acces la o singura specializare – Drept (studiile putand fi desfasurate atat la forma cu frecventa IF cat si la distanta ID), dar la nivel de programe de masterat pot alege intre sase programe de master in mai multe limbi.

Inapoi la lista de stiri